De Sănătate

Punem punctul pe știi

Birocraţia amână în continuare transplantul medular la IRO

luni, 04 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
 Birocraţia amână în continuare transplantul medular la IRO

Institutul Regional de Oncologie (IRO) aşteaptă rectificarea de buget din toamnă să poată programa pacienţi pentru transplant medular. IRO nu poate să efectueze încă procedura medicală pentru că nu are buget în acest sens şi nici nu a fost inclus pe lista spitalelor care, conform Ordinului nr. 377/2017, pot efectua transplant de celule stem he­matopoietice.

 „Aşteptăm rectificarea de bu­get pentru fila de buget aferentă activităţii de transplant şi apoi începem să programăm pacienţii. Sperăm să obţinem şi modificarea Ordinului nr. 377/2017 privind normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, în vederea includerii IRO ca unitate sanitară acreditată, în care se poate efectua transplant de celule stem hema­topoietice“, a arătat ec. Mirela Grosu, ma­nagerul IRO. La începutul lunii iulie, institutul ieşean a primit decizia prin care Agenţia Naţională de Transplant atestă că specialiştii pot efectua transplant medular în compartimentul organizat în acest sens. Înainte de eliberarea acreditării, pe 26 iunie, IRO a primit vizita unui evaluator al ANT care a constatat că spitalul îndeplineşte condiţiile cerute pentru efectuarea transplantului de celule stem hematopoietice.

Compartimentul de transplant celule stem hematopoietice de la IRO este o investiţie a Ministerului Sănătăţii în valoare de 3,3 milioane de lei. Institutul ieşean a finalizat organizarea compartimentului de transplant în 2016, an în care a depus şi dosarul la ANT, în vederea obţinerii acreditării aferente. Comparti­mentul de celule stem hematopoietice de la IRO este compus din şase saloane sterile – dotate cu paturi moderne pentru terapie intensivă, staţii de monitorizare a funcţiilor vitale şi sisteme performante de filtrare a aerului – şi dependinţe. Accesul în compartiment se face pe bază de cartelă, saloanele pacienţilor fiind izolate printr-un sistem cu câte două uşi. În fiecare salon se internează câte un singur pacient. Compartimentul are în componenţa sa şi un salon pentru afereză, în care, cu ajutorul unor aparate de specialitate, se recoltează propriu-zis celulele stem hematopoietice care urmează a fi transplantate.

 

  

Comentarii