Bolnavii psihic ar putea schimba legea antifumat! Memoriu de la spitalul din Grajduri

vineri, 08 aprilie 2016, 02:00
2 MIN
 Bolnavii psihic ar putea schimba legea antifumat! Memoriu de la spitalul din Grajduri

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri împreună cu alte trei spitale cu acelaşi profil din ţară au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii (MS) în spe­ranţa că vor fi exceptate de la prevederile legii antifumat.

Reprezentanţii unităţilor medicale susţin că majoritatea pacienţilor suferă de dependenţă de nicotină, iar interzicerea bruscă a fuma­tului ar declanşa un comportament agresiv al acestora. În acest context, legea antifumat ar putea suferi noi modificări.

„Din păcate, sistemul nostru este unul în­chis, asemănător cu cel al penitenciarelor. Pacienţii noştri au tulburări comportamentale, iar adicţia în rândul acestora este foarte mare. La nivelul instituţiei noastre am hotărât în comitetul director să facem, pe un set de zece pacienţi, un program pilot prin aplicarea patch-urilor cu nicotină. Dacă acest experiment va da rezultate, vom încerca această substituire în cazul tuturor. La nivelul tuturor spitalelor de psihiatrie există această problemă, pacienţii bolnavi psihic au o adicţie precum fumatul, iar în momentul în care se opreşte brusc această adicţie, el devine discomportamental. Toţi în­cercăm să evităm acest lucru“, a precizat jr. Victor Idricianu, managerul Spitalul de Psi­hiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri.

Spitalul din Grajduri are o capacitate de 240 de paturi şi are sediul într-o fostă unitate militară. Alături de spitalul din Iaşi şi celelalte trei spitale din ţară pentru măsuri de siguranţă Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Sapoca, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Stei şi Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel au trimis memorii în acest sens către MS. Pentru că pacienţii cu probleme psihice sunt o categorie aparte, aceştia au nevoie de legi speciale sau de abateri de la prevederi.

Comentarii