De Business

Punem punctul pe știi

Brânză de la Ted Construct a învins Fiscul în instanţă

sâmbătă, 04 iunie 2016, 01:50
2 MIN
 Brânză de la Ted Construct a învins Fiscul în instanţă

Fiscul a pierdut definitiv procesul prin care încerca să anuleze insolvenţa firmei de construcţii Ted Construct deţinută de Cornel Brânză (FOTO STANGA). Omul de afaceri a solicitat insolvenţa firmei sale în vara anului trecut, iar cererea a fost aprobată de judecătorul sindic în luna septembrie, Fiscul contestând decizia pe motiv că ar fi doar o soluţie de a scăpa de executarea silită. Într-o discuţie cu reporterii „Ziarul de Iaşi”, Brânză chiar a acuzat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală că ar fi efectuat nişte „controale comandate”, în urma cărora i-a fost pusă şi poprire pe conturi.

Se motivează că cererea de deschidere a procedurii insolvenţei a fost formulată de către debitoare cu rea-credinţă, în scopul suspendării executării silite începută de organul fiscal şi al sistării acumulării şi plăţii dobânzilor şi penalităţilor de întârziere. Debitoarea nu a urmărit scopul recunoscut de art.2 din Legea insolvenţei nr.85/2014, întrucât a înstrăinat averea sa către firme interpuse. Totodată, se mai motivează că debitoarea nu se afla în stare de insolvenţă, întrucât cu 30 zile înainte de formularea cererii de deschidere a procedurii debitoarea a efectuat plăţi în valoare de 989.065 lei, ceea ce nu susţine prezumţia legală de existenţă a stării de insolvenţă”, au fost motivele invocate de Fisc în contestaţia formulată împotriva deciziei prin care Ted Construct a intrat în insolvenţă.

În întâmpinare, omul de afaceri Cornel Brânză a menţionat că firma şi-a desfăşurat în mod normal activitatea până în luna iunie anul trecut, însă printr-un control din aprilie 2015, s-au stabilit obligaţii suplimentare de plată în cuantum de peste două milioane lei. În cadrul procedurii, Fiscul a recuperat 845.000 lei, însă Ted Construct nu mai avea de unde să achite restul de peste 1,2 milioane lei, motiv pentru care s-a ajuns la cererea de intrare în insolvenţă. În prezent, Fiscul este înscris la masa credală doar cu suma de 281.000 lei, deşi se înscrisese cu circa 1,7 milioane lei, diferenţa provenind din raportul de inspecţie fiscală aflat în litigiu. După ce Tribunalul a decis în decembrie să respingă cererea de anulare a insolvenţei Ted Construct, Fiscul a declarat recurs, însă magistraţii Curţii de Apel au decis, recent, să menţină sentinţa de fond.  

 

 

Comentarii