„Bunică de vânzare”. O bătrână de 88 de ani a fost abandonată de familie la Urgenţe

marți, 31 martie 2015, 01:51
2 MIN
 „Bunică de vânzare”. O bătrână de 88 de ani a fost abandonată de familie la Urgenţe

Ieşeancă abandonată de rude pe holurile spitalului. Niciun membru al familiei nu s-a mai interesat de femeie de luni bune.

Georgeta C., în vârstă de 88 de ani, din Iaşi, a fost găsită căzută în casă, între două paturi, de către o vecină. Era murdară şi neîngrijită de mai multe zile, iar oamenii şi-au făcut griji să nu prezinte şi probleme de sănătate. Astfel au sunat la numărul unic de urgenţe 112, iar un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi s-a deplasat la domiciliul femeii din centrul oraşului.

Bătrâna a fost preluată şi transportată în Unitatea de Primire de Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“, unde se află şi astăzi. Medicii au examinat-o, şi pacienta nu prezenta leziuni grave. „A fost diagnosticată cu leziuni minore, ca urmare a căzăturii pe care a suferit-o. A primit tratament şi starea ei este bună. Este internată la noi de săptămână, am făcut adrese la toate instituţiile, dar pacienta nu vrea să fie instituţionalizată“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

A fost cerut ajutorul unui echipaj SAJ pentru a o transporta pe femeie acasă, însă, în lipsa unui însoţitor, ea nu poate fi dusă. În lipsa unei rude, reprezentanţii spitalului nu îşi permit să lase pacienta să plece singură, fiindcă nu îşi poate purta de grijă din cauza vârstei înaintate. Astfel, ea este ţinută şi îngrijită în Unitatea de Primire Urgenţe.

Vecinii femeii spun că Georgeta C. are pensie, studii superioare, şi că în trecut a fost angajată în domeniul administrativ la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Doar că nimeni din familie nu are grijă de ea. „Este singură de mulţi ani. Nu ştim dacă trece cineva pe la ea. Nu are copii, dar are o soră şi o nepoată. Au grijă de ea în schimb vecinii de pe aici. Nimeni din familie nu a mai vorbit cu ea de la Crăciun“, a povestit un vecin de bloc.

Cazuri de bătrâni abandonaţi în unităţi sanitare există tot timpul şi de multe ori familia motivează că e de datoria statului de a avea grijă de oamenii în vârstă. Pe lângă ieşeanca de 88 de ani, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon“ au mai ajuns alte trei cazuri sociale, cel mai tânăr în vârstă de 28 de ani.

Comentarii