Cu chiu, cu vai s-a obţinut obiectivul

CA-LI-FI-CA-RE!

luni, 12 octombrie 2015, 01:43
5 MIN

  

 Insulele Feroe – România 0-3 (0-2) în ultimul meci al tricolorilor din grupa F a preliminariilor Euro 2016
 
 
 
Feroe: Nielsen – Naes, Nattestad (’84 – Baldvinsson), Faero, Sørensen – Vatnhammar (’69 – Fredriksberg) – Holst (’69 – Olsson), Hansson, Henriksen, Bartalstovu – Edmundsson. Selecţioner: Lars Olsen.
România: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Grigore, Raţ – Hoban, Pintilii– Popa, Budescu (’88 – Prepeliţă), Torje (’78 – Maxim) – Stancu (’90 – Alibec). Selecţioner: Anghel Iordănescu.
Arbitru: Imrich Kruzliak (Slovacia).
Cartonaşe galbene: Nattestad, Hansson, Faero / Torje 
0-1, min.4: lovitură liberă executată de Torje spre stânga, Raţ centrează şi Budescu reia de la 14 metri pe jos, în dreapta portarului.
0-2, min. 45: Budescu, aflat în poziţie lateral dreapta, a prins un lob la colţul lun, peste portarul Nielsen.
0-3, min. 83: un-doi Maxim – Stancu, primul pătrunde în careu şi înscrie plasat
 
Emoţiile suporterilor români în legătură cu meciul de la Torshavn păreau a se risipi în câteva minute. Mai întâi, Budescu a marcat la prima ocazie mai serioasă a tricolorilor, iar la Atena, Grecia deschidea scorul în faţa Ungariei. Foarte curând, lucrurile s-au schimbat: ungurii au egalat, iar în Feroe, de prin minutul 15 (după două oportunităţi ratate de Popa şi Stancu) insularii au început să ne ţină în terenul nostru, cea mai mare bătaie de cap fiind produsă de şutul periculos al lui Hansson, parat cu iscusinţă de Tătăruşanu. Dezmeticirea a fost adusă, parţial, de Adi Popa (’30) care a învârtit doi-trei adversari în careu, însă a finalizat lamentabil. Torje a ochit, dar n-a nimerit poarta din 16 metri (’35), iar la un corner al gazdelor, mingea l-a prins pe fundaşul Nattestad nemarcat, însă vikingul trage pe lângă poartă. Însă totul se simplifică în adiţionalele primei reprize, prin execuţia în stil caracteristic, poate şi norocoasă a celui poreclit “Sărmăluţă”.
După pauză, feroezii s-au mai înfoiat pe la început, Tătăruşanu a fost nevoit să-şi utilizeze călcâiul ca armă de apărare, la pătrunderea lui Hansson urmată de un şut singur cu portarul, Bartalstovu a tras tare şi cu forţă dar pe lângă, iar jucătorii noştri au început să vadă Moulin Rouge la orizont, profitând de resemnarea insularilor. Dar Budescu a mai trimis odată un şut cu efect pe jos, din pasa lui Stancu, de puţin pe lângă poartă (’74), iar pe final, Maxim a risipit şi ultimele temeri din ultima Thule, combinaţia cu Stancu fiind, să recunoaştem, de toată frumuseţea.
România s-a calificat la Euro 2016 după opt ani de secetă, ceea ce, oricât am strâmba noi din nas, este o performanţă, chiar dacă, mărindu-se efectivele la turneul final, pare o bagatelă. Este suficient să parcurgem lista echipelor eliminate sau practic eliminate din competiţie. Fireşte că “naţionala noastră” este departe de cea de aur, mai e mult de lucru, dar este naţionala noastră şi ne bucurăm pentru ea.
 
Totuşi, Iordănescu rămâne
După meciul cu Feroe şi obţinerea calificării, selecţionerul Anghel Iordănescu a declarat: “Ne-am fi dorit ca această bucurie să o avem de la Bucureşti, după meciul cu Finlanda. Am fi vrut să împărţim bucuria cu fanii noştri. E victoria fanilor şi a băieţilor care au jucat foarte bine tactic. Meritam această calificare, dar trebuia să o obţinem mai repede pentru a nu ţine suporterii în tensiune. Au fost momente grele şi în trecut, dar sunt mulţumit că am obţinut această calificare de care fotbalul românesc avea nevoie. Sper ca această calificare să aducă schimbări în fotbalul românesc", a spus Iordănescu la TVR 1. Întrebat dacă va rămâne pe banca tehnică a naţionalei României pentru turneul final al Campionatului European, selecţionerul a răspuns: "Lăsaţi-mă să mă bucur şi eu şi jucătorii şi abia apoi vom discuta problema Iordănescu".În problema contractului selecţionerului, a fost mai tranşant Răzvan Burleanu, preşedintele FRF: "Băieţii trebuie felicitaţi la maxim pentru această calificare. Este o zi mare pentru tot sportul românesc. Această calificare va ajuta la dezvoltarea fotbalului în România. Iordănescu va rămâne la echipa naţională pentru că merită. Jucătorii au trecut prin momente dificile, dar în final am câştigat o echipă", a spus Burleanu.
 
 
 
Albania ajunge la Euro
Meciul care ne interesa cel mai mult după cel al României, Grecia – Ungaria, şi-a pierdut din interes după pauză. Se pare că şi cele două echipe s-au jucat în repriza a doua, elenii obţinând in extremis victoria de onoare într-un parcurs pe ansamblu jalnic. Irtanda de Nord, calificată în premieră la un turneu european şi-a respectat blazonul în Finlanda, fiind egalată în final, rezultat care o menţine pe primul loc în grupă, înaintea României.
În grupa I se înregistrează o calificare cu adevărat istorică, Albania trimiţând Danemarca la baraj.
Grupa F: Finlanda – Irlanda de Nord 1-1. Arajuuri (’87) /Cathcart (’31); Grecia – Ungaria 4-3. Staphylidis (‘5), Tachtsidis (’57), Mitroglou (’79), Kone (’86) / Lovrencsics (’26), Nemeth (’54, ‘76).
Grupa I: Albania – Armenia 0-3. Hovhanissian (‘9 – autogol), Xhimshiti (’24), Sadiku (’76);  Serbia – Portugalia 1-2. Tosic (’65) / Nani (‘5), Moutinho (’78). Doi jucători sârbi eliminaţi.: Kolarov (’80) şi Matic (’82). Clasament final: 1. Portugalia – 21 p; 2. Albania – 14 p (calificate); 3. Danemarca – 12 p (baraj); 4. Serbia – 4 p (penalizare de trei puncte); 5. Armenia – 2 p.
 
 
 
 
 
 
 

 

Comentarii