Călăriţi, dar învingători

vineri, 07 aprilie 2017, 01:43
5 MIN
 Călăriţi, dar învingători

 

CSM Poli a trecut în fruntea play-out-ului după succesul de la Mediaş şi pregăteşte derbiul moldav de mâine, cu FC Botoşani
 
 
De mult nu a mai fost dominată CSM Politehnica Iaşi, cum a fost miercuri, la Mediaş! Un meci în care statistica arată 60% – 40% la posesie, 19-5 la şuturi, 11-4 la încercări cadrate şi 15-2 la cornere spune totul despre sensul aproape unic pe care l-a avut partida. Iar cum scorul final a fost 0-2, faptul că la sfârşitul confruntării s-a spus, atât de reprezentanţii ambelor echipe cât şi de observatori neutri, că şansa a fost determinantă în stabilirea scorului final este justificat.
Sprijinul Zeiţei Fortuna nu a fost însă suficient pentru victorie, care a fost, practic, parafată de Cătălin Ştefănescu, jucătorul determinant al duelului din oraşul ardelean. Folosit pe postul pe care-i convine, mijlocaş în spatele vârfului, fotbalistul format la Piatra Neamţ a făcut diferenţa, la capătul a două acţiuni în care şi-a pus perfect în valoare calităţile. De altfel, în condiţiile în care golgeterii Cristea şi Böle nu au jucat din primul minut, Andrei fiind ţinut rezervă, iar Lukacs – accidentat, Golubovic a fost izolat, iar aportul ofensiv al benzilor a fost aproape nul, Iaşul a trăit în atac aproape exclusiv graţie lui Ştefănescu.
Bine a rulat, pe ansamblu, şi apărarea (Mihalache şi Frăsinescu au luptat mult, Voicu a adus aminte de vremurile bune, singurele probleme apărând la Sato) şi poarta, Grahovac bifând un nou meci fără gol primit. Defensiva a avut mult de lucru şi pentru că linia de mijloc a fost destul de uşor de depăşit, şi pe flancuri şi în zonă centrală.
De acest lucru nu au ştiut să profite gazdele, Gaz Metan 2017 confirmând că este foarte departe de Gaz Metan 2016. Dintr-o echipă aflată cu un picior în play-off, medieşenii au ajuns să se gândească la evitarea retrogradării după ce în acest an a câştigat un singur meci din nouă (!), şi acela în faţa lanternei, ASA.
Deşi au avut mai mereu iniţiativa, medieşenii au construit, în majoritatea timpului, lent, multe dintre şuturile expediate au fost pe direcţia portarului, iar precipitarea i-a împiedicat pe ardeleni să finalizeze din poziţii favorabile sau să-şi exploateze talia ridicată la fazele fixe.
Victoria de miercuri a adus Iaşul în fruntea play-out-ului, o postură onorantă, mai ales în contextul actual existent în fotbalul local, în care persoane importante caută, inexplicabil, să reteze visul frumos care se derulează în Copou. Şi pentru a nu le oferi acestora scuza cu lipsa rezultatelor, şi din orgoliu, şi din “n” alte motive, CSM trebuie să fi uitat deja rezultatul de la Mediaş şi să fie conectată la maximum la disputa de mâine, cu FC Botoşani, derbiul actual al Moldovei fiind unul dintre punctele de atracţie ale week-endului fotbalistic.
 
 
CSM-catalog
 
Grahovac (6,5) – a parat mai multe şuturi, unele periculoase (de exemplu, Buziuc în min. 45^2), a avut şansă la bara lui Buziuc (“4) şi ratările incredibile ale lui Sikorski (’70) şi I. Cristea (’71), şi-a reparat eroarea din minutul 74, când a scăpat mingea în faţă, parând reluarea lui Sikorski.
Bosoi (5,5) – destul de sigur ca fundaş, discret ca mijlocaş, unde a jucat după înlocuirea lui Panţîru, când Voicu a fost introdus fundaş dreapta.
Mihalache (6) – dăruire totală.
Frăsinescu (6) – a respins foarte multe mingi periculoase.
Sato (5,5) – s-a simţit că a lipsit mult timp de la echipă.
Ciucur (4,5) – un nou meci în care a adâncit misterul comportării sale din acest sezon, în care rulează mult sub aşteptări.
Răuţă (5) – a punctat doar la capitolul travaliu.
Gheorghe (6,5) – incomodat de rolul defensiv, are meritul de a fi transformat penaltiul din care s-a deschis scorul.
Panţîru (4,5) – depăşit de ritm.
Ştefănescu (8) – punându-şi, în sfârşit, în valoare calităţile, a câştigat aproape de unul singur meciul, scoţând maximum din singurele faze ofensive importante ale oaspeţilor: penalty, în minutul 45, după un duel în care a profitat de naivitatea lui Zaharia şi gol în minutul 85, după o acţiune individuală de efect.
Golubovic (5) – izolat, nu a avut nicio acţiune periculoasă.
Voicu (6) – plăcută revelaţie; deşi nu a mai jucat de mult timp, deşi intrarea lui a fost neaşteptată, a evoluat ca în vremurile când i-a determinat pe şefi să-i acorde banderola de căpitan de echipă.
Cristea (5) – intrat în minutul 67, a avut puţine mingi; a trimis primul şut cadrat al actului secund, în minutul 84.

Mitic a intrat în minutul 78. 

 

 

 S-a încurcat treaba în play-off!

Viitorul s-a împiedicat de olteni, iar FCSB a preluat conducerea în clasament, după ce a zdrobit Astra lui Şumudică.
* FC Viitorul – CSU Craiova 0-1 (0-0). Mateiu (‘90^2). Jucând curajos în prima jumătate de oră şi apărându-se supranumeric în rest, echipa olteană a rezistat până în final, când a dat gol pe o serie de gafe a fundaşilor lui Gică Hagi.
* FCSB – Astra Giurgiu 3-0 (3-0). Alibec (’10 – penalty, ’27), Tănase (’32). Bucureştenii au tranşat meciul încă din prima repriză, având în Denis Alibec (fostul “astrist”) omul meciului, cu două goluri şi un “assist”.
Clasament play-off: 1. FCSB – 33 p (8-4); 2. FC Viitorul – 33 p (5-3); 3. CFR – 28 p (7-7); 4. Craiova – 27 p (2-4); 5. Dinamo – 26 p (3-2); 6. Astra – 23 p (3-8).
 
 
 
 

Comentarii