Căţeluş cu părul creţ… la UMF Iaşi

joi, 17 martie 2016, 02:49
1 MIN
 Căţeluş cu părul creţ… la UMF Iaşi

“Firea lucrurilor cere ca, dacă purtăm o flacără, s-o trecem altora şi peste abisul morţii; trăim prin alţii în spiritul cărora urma noastră, dacă am lăsat-o, nu se pierde…” Gr. T. Popa

Presa, televiziunile, internetul tratează în detaliu problemele ce nu se mai termină în UMF-ul ieşean. Noul rector, profesorul-doctor Viorel Scripcariu, proaspăt ales, dar instalat cu mare întârziere, se vede obligat la început de mandat să explice presei şi nu numai ce s-a întâmplat în trecutul recent consumat în Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa” din Iaşi. Nimic mai penibil şi mai jenant. Procurorii DNA ridică de la Iaşi dosare, calculatoare şi nu numai. Se pare că putem vorbi fie de o practică la nivel naţional, fie de o reţea Cluj-Timişoara-Iaşi, plus ceva minister. Vizita procurorilor are în vedere suspiciuni asimilate actelor de corupţie comise în anul 2015. Nici nu s-au terminat bine procesele care au vizat examenele luate pe bani sau mita erotică şi DNA-ul a descins din nou.

Instalarea reputatului chirurg în fruntea UMF-ului ieşean nu a fost lipsită de peripeţii. Toate s-au petrecut din cauza celor învinşi, care, neobişnuiti să piardă, au tot umblat cu crosa la patină, în speranţa că vor reuşi să anuleze concursul, deşi unii dintre ei nu aveau autoritatea morală să concureze.

Se ştie că în medicină există echipe pluridisciplinare, care se ocupă de tratamentul celor bolnavi şi de formarea noilor medici, iar nu găşti care să urmărească orice altceva decât jurământul lui Hipocrate.

Dacă ne întoarcem în istoria medicinei ieşene, remarcăm cu uşurinţă personalităţile care au predat şi au condus de-a lungul timpului. Sunt cei care au fost consideraţi creatori de şcoală şi "ctitori ai prestigiului”.

În cartea Ctitorii prestigiului, apărută cu prilejul a 125 de ani de existenţă a învăţământului medical superior şi scrisă de profesorii-doctori Eugen Târcoveanu şi Constantin Romanescu, un capitol întreg este dedicat consolidării tradiţiei. Pomenindu-i aici doar pe profesorul Ion Grigore Nubert, pe profesorul Alexandru Pastia, pe profesorul Vasile Rascanu, pe profesorul Oscar Franche, pe profesorul Gheorghe Chipail, pe profesorul Vladimir Butureanu, pe profesorul Ioan Negoiţă – şi lista poate continua -, realizăm ce personalităţi au creat şi consolidat numele şi renumele acestei universităţi.

Astăzi, şcoala ieşeană de medicină se confruntă din ce în ce mai des cu anchete, procese, vizite la DNA, arestări şi zăngănit de cătuşe. Nu cumva ceea ce s-a construit şi consolidat de-a lungul anilor a intrat într-o degradare de neoprit? Oare s-a pierdut din vedere faptul că scopul principal al şcolii este acela de a forma oameni capabili să asigure viitorul medicinei şi nu să devină cea mai bogată universitate din ţară?

În urmă cu doi-trei ani, deschiderea anului universitar a semănat cu vestitele Spartachiade de la Moscova. Mândrie şi fală fără pic de judecată. Studii în toate limbile pământului, studenţi de pe toate continentele, fără asigurarea că infrastructura şi corpul profesoral pot susţine un învăţământ temeinic, pe măsura renumelui universităţii.

Unde s-a ajuns? La DNA. Ce va urma? Scăderea prestigiului învăţământului medical ieşean, diminuarea numărului de studenţi străini şi imposibilitatea continuării proiectelor începute sau a celor ce urmează să fie puse în pagină.

La Iaşi, ca în întreaga ţară, de douăzeci şi cinci de ani, multe se încep, puţine se termină, iar restul se alterează. Suntem naţiunea în care la putere ajung doar oamenii coruptibili.

Se aleg preşedinţi noi, se schimbă guverne, iar parlamentarii migrează fără migrene de la un partid la altul, în timp ce spolierea tuturor resurselor ţării continuă în funcţie de interesele personale. Indiferent de ceea ce se întâmplă în Europa şi în  lume, la noi lucrurile nu se schimbă cu nimic. Unde sunt rădăcinile răului în România? 

Emil Stratan este curator expoziţii de artă şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii