Cătuşe pentru mită şi nicotină: grupare transfrontalieră de trafic de ţigări în care erau implicaţi şi poliţişti

vineri, 30 decembrie 2016, 02:57
2 MIN
 Cătuşe pentru mită şi nicotină: grupare transfrontalieră de trafic de ţigări în care erau implicaţi şi poliţişti
Trei persoane au fost condamnate pentru trafic de ţigări u în reţea erau implicaţi şi poliţişti din Republica Moldova. Denunţătorul: un omolog de la Iaşi.

Judecătorii Tribunalului Iaşi au condamnat trei persoane acuzate de dare de mită şi contrabandă, într-un caz în care au fost implicaţi şi poliţişti de frontieră de dincolo de Prut. Ion Pătraşcu, Gabriel Adrian Şelaru şi Tudor Juravniţa au fost condamnaţi la 4 ani şi 7 luni de închisoare cu executare, respectiv 3 ani şi 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă, şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit procurorilor, ancheta din acest caz a pornit pe 12 ianuarie 2015, atunci când un agent de poliţie de la Sectorul Poliţiei de Frontieră din Iaşi a făcut un denunţ în care a precizat că a fost contactat de trei cetăţeni moldoveni care i-au trimis câte 70 de euro pentru un colet de ţigări introduse în România, în scopul de a le facilita trecerea pe la frontieră. „Aceştia i-au dat asi­gurări denunţătorului că, pentru a derula operaţiunile de contrabandă  în sectorul respectiv pe teritoriul Republicii Moldova, au concursul unui ofiţer cu funcţie de comandă din cadrul unei structuri de poliţie de frontieră a statului moldovean. Pentru documentarea probatorie a activităţii infracţio­nale, în cursul anului 2015, a fost autorizată folosirea în cauză a unui colaborator cu identitate reală“, au precizat autorităţile.
 
Acestea au mai arătat că, în noaptea de 3 spre 4 mai, şase persoane au fost prinse în flagrant delict imediat după ce au introdus pe teritoriul României 10.725 de pachete de ţigări şi au oferit 1.400 de euro agen­tului de Poliţie care i-a de­nunţat ulterior. „Cu ocazia acţiunii de prindere în flagrant au fost indisponibilizate ţigările introduse în ţară, suma de bani oferită cu titlu de mită, 4 autoturisme ce erau utilizate pentru scoaterea coletelor de ţigări din zona de frontieră şi barca cu care erau trecute ţigările peste râul Prut“, au mai arătat ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie. Două persoane au fost reţinute atunci pe teritoriul României şi nu mai puţin de 11 pe teritoriul Republicii Moldovei. Printre acestea s-au numărat şi doi poliţişti de frontieră basarabeni, ce erau implicaţi în această afacere.

Comentarii