De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce controale se fac după naştere?

miercuri, 15 iunie 2016, 18:44
3 MIN
 Ce controale se fac după naştere?

În cazul gravidelor care au avut o naştere normală, este recomandat ca primul consult să se efectueze la aproximativ două săptămâni de la naştere. Lucrurile stau diferit în cazul femeilor care au născut prin cezariană: ele trebuie să meargă la medic la o săptămână după naştere.

Prof. dr. Ştefan Buţureanu, Maternitatea „Elena Doamna“ Iaşi:

„Primele şase săptămâni după naştere, perioadă care poartă numele de lăuzie, sunt foarte importante pentru proaspăta mămică. În acest interval, întregul organism trebuie să se refacă: uterul revine la dimensiunile normale, cicatricele lăsate de epiziotomie sau de cezariană se vindecă, iar hormonii îşi modifică valorile revenind la parametrii normali. Toate aceste schimbări trebuie atent urmărite de medicul ginecolog.

În cazul gravidelor care au avut o naştere normală, vaginală, este recomandat ca primul consult să se efectueze la aproximativ două săptămâni de la naştere. De cele mai multe ori, femeilor care nasc normal li se efectuează o epiziotomie, adică o incizie la nivelul perineului, iar plaga necesită o igienă riguroasă. Dacă acasă gravida nu respectă aceste condiţii de igienă, plaga se poate infecta. La primul consult, medicul urmăreşte gradul de vindecare a cicatricei şi aspectul acesteia. De asemenea, examinează aspectul lohiilor, acea secreţie sangvinolentă care apare după naştere şi care se opreşte treptat în săptămânile următoare. Culoarea şi mirosul lohiilor sunt foarte importante, fiindcă pot semnala o suprainfecţie care poartă numele de endometrită postpartum. La acest prim consult, medicul examinează, de asemenea, gradul de involuţie (micşorare) a uterului. Aspectul sânilor este şi el important. Imposibilitatea golirii de lapte a sânilor poate duce la apariţia mastitei, o infecţie ce se manifestă prin durere a sânului, roşeaţă şi care poate determina oprirea alăptării bebeluşului. Nediagnosticată şi netratată în timp util, mastita poate evolua spre abces mamar, care trebuie drenat chirurgical.

Cel de-al doilea consult ginecologic este recomandat după lăuzie, la şase săptămâni de la naştere. Femeia trebuie să efectueze atunci testul Papanicolau şi trebuie să primească indicaţii cu privire la metodele de contracepţie. În ceea ce priveşte contracepţia, în cazul mămicilor care alăptează, creşte secreţia hormonului prolactină, care inhibă secreţia de estrogeni şi progesteron, ceea ce duce la dispariţia menstruaţiei. Însă aceasta nu înseamnă neapărat că femeia nu poate rămâne însărcinată cât alăptează şi nu are menstruaţie. Pentru primele trei-patru luni de la naştere, medicul poate recomanda contraceptive orale speciale, care conţin doar progestative, administrate zilnic, fără pauză. După întreruperea alăptării, contraceptivele sunt schimbate cu unele obişnuite, estro-progestative. Femeile care nu mai doresc alţi copii pot apela la sterilet ca şi metodă contraceptivă“.

Cezariană

Lucrurile stau diferit în cazul femeilor care au născut prin cezariană. Ele trebuie să meargă la medic la o săptămână după naştere, pentru scoaterea firelor. Şi în acest caz se va urmări aspectul plăgii operatorii. Pe această plagă pot să apară seroame, care nu sunt infecţii, ci o acumulare de lichid, însă ea trebuie tratată. Când proaspăta mămică nu respectă igiena plăgii, ea se poate suprainfecta. Se va examina, de asemenea, aspectul sânilor şi al lohiilor. Cel de-al doilea consult ginecologic se efectuează la şase săptămâni după naştere“.

Comentarii