Capitală penală europeană

Ce şanse mai are Iaşul să se prezinte drept capitală culturală cu liderii arestaţi

luni, 18 mai 2015, 02:01
4 MIN
 Ce şanse mai are Iaşul să se prezinte drept capitală culturală cu liderii arestaţi

Liberalii susţin că scandalul penal din jurul primarului va scoate Iaşul din lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Argumentul: „La dosar trebuie depusă, obligatoriu, o «declaraţie de onoare», semnată de primar, prin care să se ateste că nu a fost condamnat pentru nereguli în legătură cu activitatea sa“. Care este replica Primăriei:

Iaşul ar putea pierde meciul pentru titlul de Capitală Culturală Eu­ropeană în 2021 prin nepre­zentare. Liderii filialei ieşene a PNL susţin că scandalul din jurul activităţii primarului Gheorghe Nichita ar putea provoca excluderea Iaşului din competiţie. „La dosarul de candidatură trebuie depusă, obligatoriu, o «declaraţie de onoare», semnată de primar, prin care să se ateste că nu a fost condamnat pentru nere­guli în legătură cu activitatea sa şi că nu se face vinovat de un grav comportament necorespunzător. Dacă scrisoarea nu este depusă la dosar, oraşul este exclus. Să presupunem că vă cheamă Nichita, staţi în sufragerie cu scrisoarea pe masă. O semnaţi? În această si­tuaţie suntem astăzi. Primarul ră­mânând în funcţie, nu ne mai putem depune candidatura“, a de­clarat preşedintele filialei municipale a PNL, Marius Dangă.

În in­ter­pretarea PNL, Iaşul ar rămâne eligibil pentru titlul de Capitală Culturală Europeană doar dacă Nichita ar demisiona din funcţie, iar Consiliul Local ar desemna în locul său un viceprimar care să poată semna documentul din po­ziţia de primar interimar. În replică, viceprimarul Mihai Chirica a apreciat că şi situaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian A­dom­niţei, ar putea afecta candidatura Iaşului. „Actul în sine ar putea fi semnat şi de un viceprimar delegat de primar. Este o ches­tiune de natură legală care trebuie discutată. Cunoaştem si­tua­ţia invocată de PNL, dar o in­stanţă trebuie să decidă dacă este vorba de vreo vină. Europa nu analizează dosarul în funcţie de un om. Europa analizează comunitatea, nu omul. La competiţie nu participă primarul sau preşedintele CJ, ci comunitatea ieşeană. Cultura nu se opreşte la bariera municipiului, ci implică o comunitate transjudeţeană, transparti­nică. Barca are două timone sau două găuri prin care ia apă, nu una“, a spus Chirica.

Liberalii au atacat şi activitatea Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană, invocând atât lipsa de transparenţă a cheltuielilor făcute de aceasta, cât şi faptul că singurul membru al board-ului de conducere este municipaliltatea. „Noi vom so­licita un raport complet al Fes­tivalului Internaţional al Educa­ţiei. Tot ce înseamnă cheltuieli, fur­nizori, onorarii şi sperăm să îl obţinem, pentru că până acum toa­te cheltuielile au fost făcute ne­transparent. S-au cheltuit patru milioane de lei şi nu ştim pe ce. Fundaţia este fondată în 2013. Adunarea Generală a Acţionarilor săi are un singur membru: Primă­ria. Nici universităţi, nici mediu cultural, nimic. Nichita poate organiza şedinţa AGA în sufra­gerie, că va fi singurul participant“, a spus Dangă.

Aprecierea acestuia a atras replica ironică a lui Chirica, acesta atacând la rândul său modul de organizare de către CJ a Festivalului Internaţional de Li­te­ratură şi Traducere. „Spre deosebire de FILIT, FIE este transpa­rent şi toate cheltuielile vor fi cu­nos­cute în detaliu. FIE nu este fă­cut pe o relaţie de sponsorizare, pe o relaţie de prietenie cu un mare scriitor, ci este un proiect al comunităţii ieşene. De FIE mă ocup personal şi va fi extraordinar de bine studiat, de la onorariul lui Chris Norman până la curentul care intră în boxe. Eu nu-mi permit tipărituri plătite şi nerecepţionate. Toate achiziţiile pe FIE vor fi cu note de intrare-recepţie şi bonuri de consum. Fiecare leu“, a replicat Chirica.

CITIŢI ŞI:

"Ce treabă a avut Cronos cu ieşenii"? Reacţii după prezentarea logo-ului de candidatură

După prezentarea logo-ul de candidatură a Iaşului la titlul de capitală culturală, o parte dintre ieşeni s-au arătat nemulţumiţi de alegere. Ei spuneau că ar fi fost potrivită alegerea unui simbol al culturii locale (regionale), cum ar fi teiul lui Eminescu sau Palatul Culturii.

 

Iaşul îşi pune nădejdea în Cronos pentru a deveni capitală culturală

A fost definitivat conceptul în baza căruia autorităţile locale vor construi dosarul de candidatură pentru titlul de capitală europeană a culturii. Logo-ul din imagine îl înfăţişează pe zeul Cronos ca „simbol al timpului şi istoriei“. Care sunt sloganurile celorlalte oraşe aflate în competiţie şi ce spun autorii…

 

Comentarii