Ce se întâmplă în Iaşi săptămâna aceasta. Principalele evenimente din cadrul Sărbătorilor

luni, 09 octombrie 2017, 01:50
2 MIN
 Ce se întâmplă în Iaşi săptămâna aceasta. Principalele evenimente din cadrul Sărbătorilor

De astăzi şi până duminică, Iaşul se află în sărbătoare. De fapt, se poate spune că Sărbă­torile Iaşului au început odată cu Festivalul Internaţional de Lite­ra­tură şi Traducere, cu Festivalul Internaţional de Teatru pentru Pu­blicul Tânăr, precum şi cu Festivalul folcloric internaţional „Trandafir de la Moldova“, care s-au desfăşurat săptămâna trecută. 

Astăzi începe Sărbătoarea Vinului, la Hala Centrală, şi se deschid Târgul de Blănuri (în spatele Halei, ca de obicei) şi Târgul Meşteşugarilor (pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi în Piaţa Unirii). În cursul săptă­mâ­nii vor avea loc spectacole folclorice în cartierele Alexandru cel Bun şi Nicolina (joi, respectiv vineri), Seara  Valorilor (sâmbă­tă, de la ora 17) şi un „super concert“ urmat de un foc de artificii, duminică, de la ora 17.
Cât priveşte Sărbătoarea Sfintei Parascheva, moaştele vor fi scoase din catedrală marţi dimineaţa, la ora 6.30, şi depuse pe platoul din faţa Căminului preoţesc „Sf. M. Mc. Gheorghe“ pentru închinare. Imediat, apoi va fi sfinţită apa (agheasma mică) şi PS Calinic Botoşăneanul va oficia Sf. Maslu. 
 
Joi, între orele 19 şi 20.30, va avea loc pelerinajul „Calea Sfin­ţilor“, procesiunea cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva şi ale Sf. M. Muc. Tecla urmând să se desfă­şoare pe acelaşi traseu ca anul trecut.
În fiecare seară, se vor ţine slujbe de priveghere, iar sâmbătă dimineaţa, de la ora 9, se va oficia Sfânta Liturghie arhierească. Sărbătoarea se va încheia cu sfin­ţirea, duminică, a Bisericii Sf. Nectarie.
Aşa cum am mai informat, pentru buna desfăşurare a tuturor acestor evenimente, sute de voluntari şi membri ai forţelor de or­dine, dar şi echipaje de la SMURD şi Ambulanţă vor fi pre­zenţi. Un comunicat al Inspecto­ratului Judeţean de Jandarmi Iaşi îi sfătuieşte pe cetăţeni „să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în conflicte de orice natură“, iar, „în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite ajutorul forţelor de ordine“. 

Comentarii