Chirurgul Irinel Popescu discută sâmbătă cu medicii din Iaşi despre transplant

marți, 24 noiembrie 2015, 02:58
3 MIN
 Chirurgul Irinel Popescu discută sâmbătă cu medicii din Iaşi despre transplant

Reputatul profesor Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală vine sâmbătă la Iaşi. 

Chirurgul care a efectuat primul transplant de ficat din România la începutul anilor 2000 se întâlneşte cu reprezentanţi ai Spitalului „Sf. Spiridon“ şi ai Centrului Regional de Transplant cu care va discuta despre creşterea activităţii de transplant din Iaşi. Momentan, Spitalul „Sf. Spiridon“ este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe şi pentru transplantul de cornee. Unitatea medicală încearcă de mai bine de un an să obţină din partea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) acreditare pentru transplantul hepatic.

Potrivit conducerii spitalului, Iaşul nu a obţinut acordul pentru a face transplantul de ficat pentru că, pe de o parte, echi­pa medicală nu participase la cel puţin 20 de astfel de intervenţii chirurgicale. Pe de altă parte, în momentul depunerii dosarului, spitalul nu dispunea nici de spaţiul necesar pentru a putea efectua transplantul. Între timp, spitalul a urmat indicaţiile ANT şi încercă iar să obţină acreditarea.

„Echipa noastră, coordonată de dr. Cristian Lupaşcu, a participat la mai multe transplanturi. Medicul nostru a efectuat transplantul ca medic principal. Asta este un mare câştig pentru spital. Acum trebuie sã respectăm con­diţiile legate de spa­ţiul în care se vor putea face astfel de intervenţii“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spi­ta­lului „Sf. Spiridon“.

Conducerea in­ten­ţionează în acest sens să transfere activitatea din unul dintre blocurile operatorii de la chirurgie în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), acolo unde la etaj se află o sală de operaţie modernă. După transfer, spitalul va demara o serie de lucrări de amenajare a spaţiului, astfel încât acesta să corespundă cerinţelor ANT.

Iaşul mai încearcă de mai bine de un an să obţină acreditarea agenţiei şi pentru transplantul de cord. Coordona­toarea Centrului regional de Transplant a precizat în mai multe rânduri că do­tarea Institutului de Boli Cardio­vas­culare din Iaşi (IBCV) este de nivel european, spitalul fiind pregătit din acest punct de vedere pentru transplantul de cord. Totuşi, IBCV nu a fost acreditat din acelaşi motiv al neparticipării la 20 de transplanturi.

Între timp, echipa profesorului Grigore Tinică a fost introdusă în proiectul „Dezvoltarea competenţelor în transplant“ derulat de Academia de Ştiinţe Medicale din România a cărei activitate este prezidată de însuşi profesorul Irinel Popescu.

„Nu am stabilită nicio întâlnire oficială cu domnul profesor, dar probabil vom purta o discuţie neoficială. După cum ştiţi, dosarul nostru a fost respins pentru că nu îndepli­neam criteriul cu participările la minimum 20 de intervenţii. De ceva timp, noi facem pregătire pentru a îndeplini acest criteriu. Suntem în proiectul derulat de Academia Ştiinţelor Medicale potrivit căruia se face pregătire pentru transplantul de ficat, rinichi, inimă, pancreas. O etapă a proiectului se încheie la finalul anului 2015. Vom vedea dacă se prelungeşte şi rămânem în proiect“, a spus prof. dr. Grigore Tinică, managerul IBCV.

Comentarii