Colaborare internaţională în cadrul şantierului arheologic de la Scânteia

sâmbătă, 26 august 2017, 01:50
2 MIN
 Colaborare internaţională în cadrul şantierului arheologic de la Scânteia

În această perioadă se efectuează o serie de săpături arheologice în localitatea Scânteia, săpături care vor sta la baza unor colaborări internaţionale multianuale.

Bazele colaborării româno-germane vor urmări un studiu amănunţit al civilizaţiei Cucuteni, aşa cum s-a manifestat aceasta în aşezarea de la Scânteia. Aceste colaborări au început încă din 2008, când a avut loc o primă vizită a echipei din Germania şi când s-au realizat şi primele investigaţii geomagnetice. Acestea au fost reluate în 2015, când la Scânteia s-au desfăşurat noi cercetări ce au permis determinarea planului satului cucutenian de pe Dealul Bodeştilor şi a sistemului său de apărare. Tot atunci s-a stabilit fructificarea experienţei de cercetare de la Scânteia în scop educaţional, în cadrul unui şantier şcoală care a fost coordonat de prof. univ. dr. Doris Mischka, a cărui primă ediţie s-a derulat în vara anului 2016, atunci când echipa din Germania a înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română prima dronă în scop de cercetare arheologică. 

Coordonatorul activităţilor de cercetare arheologică desfăşurate pe situl de la Scânteia este dr. Cornelia-Magda Lazarovici, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Arheologie Iaşi, care a efectuat primele săpături la Scânteia în anul 1985. Ceramica descoperită aici a dus ulterior la organizarea unei prime expoziţii, în anul 1999, expoziţie care a avut loc la Palatul Culturii. Ulterior, cele mai valoroase obiecte descoperite aici au făcut parte din expoziţii internaţionale organizate la Vatican, Olten, în Elveţia, Bytom şi Varşovia din Polonia, New York, Oxford sau Chişinău.

Situl arheologic este situat în extremitatea sudică a judeţului Iaşi, pe Dealul Bodeştilor, situl eneolitic de la Scânteia numărându-se printre puţinele aşezări din zona est-carpatică în care, în prezent, se desfăşoară cercetări arheologice sistematice. Săpăturile şi descoperirile efectuate aici sunt rezultatul unei colaborări internaţionale între Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române – Filiala Iaşi, Friedrich-Alexander Universität Erlangen – Nürnberg din Germania şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ din Iaşi. La lucrări sunt prezenţi, ca şi în anii anteriori, dr. Carsten Mischka, specialist german în determinări geomagnetice, şi prof. dr. Gheorghe Lazarovici, de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. 

Comentarii