N

Copacii din Copou cad peste capetele fraţilor şefei de la Spaţii Verzi. De la ei a pornit scandalul

N

miercuri, 04 iunie 2014, 01:50
5 MIN
 Copacii din Copou cad peste capetele fraţilor şefei de la Spaţii Verzi. De la ei a pornit scandalul

\N

Cristi Bulgaru s-a ocupat de marcarea celor 500 de copaci, iar Eduard Bulgaru a dat comanda. În document se arăta că arborii vor fi tăiaţi.„Revolta oamenilor este justificată şi mi-o asum şi eu pentru că ea pleacă efectiv din această superficialitate de care dau dovadă oamenii din Primărie şi de la Servicii Publice“, afirmă primarul

Detalii tot mai năucitoare ies la suprafaţă în scandalul celor 500 de copaci marcaţi în Copou. Primarul Gheorghe Nichita a declarat ieri că persoana care s-a ocupat direct de marcaje este chiar fratele directoarei Luminiţa Sălceanu, care lucrează la societatea Servicii Publice, ca şef Birou Spaţii Verzi.

Cristi Bulgaru s-ar fi ocupat de această lucrare, în timp ce Eduard Bulgaru, celălalt frate al directoarei, s-ar fi ocupat de nota de comandă în baza căreia s-a trecut la marcaje. În urmă cu o săptămână, tot primarul a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că bărbatul care a marcat copacii ar fi fost beat în acea zi şi ar fi însemnat mai mulţi copaci decât trebuie, această ipoteză fiind una din legendele care au apărut pe acest subiect.

Nichita a anunţat ieri că cei doi fraţi ai directoarei Luminiţa Sălceanu vor suporta sancţiuni drastice. Mai ales că Eduard Bulgaru, şeful Biroul Administrare Mediu Urban din cadrul Direcţiei Tehnice, ar fi fost cel care a dat comanda ca toţi copacii să fie marcaţi, documentul arătând că scopul lucrării era tăierea arborilor.

 

„În comanda respectivă nu era menţionată situaţia de fasonare, tratament, ci de tăiere. Dar nu gândeau că vor tăia, ci au marcat. Marcatul în sine arată deja că au greşit, trebuiau să se gândească înainte de a marca cum să pună diagnosticul. Din informaţiile pe care le am de la corpul de control, cei doi ingineri nici nu au asistat la marcaje, au rămas doar de la Ocolul Silvic“, a mai spus primarul Nichita.

Gheorghe Nicihita, primarul Iaşului

 

 „Este şi prea mult nepotism acolo şi o să încercăm să-l mai îndepărtăm“

Primarul Gheorghe Nichita a declarat ieri că mulţi dintre arborii marcaţi din Parcul Expoziţiei, în special castanii, au fost însemnaţi într-un mod „barbar“. Edilul-şef a recunoscut că revolta opiniei publice este justificată şi a anunţat un control sever la adresa persoanelor implicate.

Primarul a făcut referire, în mod special, la situaţia castanilor din parc, aceştia fiind marcaţi la gramadă, fără o evaluare corectă a stării lor de sănătate. „Vom căuta soluţii de tratare a castanilor din Parcul Expoziţiei şi voi lua măsuri împotriva celor care au marcat copacii într-un mod barbar. Revolta oamenilor este justificată şi mi-o asum şi eu pentru că ea pleacă efectiv din această superficialitate de care dau dovadă oamenii din Primărie şi de la Servicii Publice. Voi fi categoric, voi face schimbări majore în această privinţă“, a declarat primarul Nichita.

„Acolo a fost o greşeală fundamentală pentru că ei nu trebuiau să marcheze copacii. Trebuia să cheme acel inspectorat care vine să facă verificarea şi să decidă care copac să-l verifice şi să marcheze copacii verificaţi, nu aşa otova şi apoi vine inspecţia să facă verificarea. Mi se pare că în sensul acesta nu au gândit deloc şi totuşi sunt nişte ingineri, nu cred că trebuie să stea primarul sau viceprimarul să facă munca unui specialist“, a detaliat primarul.

Luminiţa Sălceanu

Edilul-şef a mai declarat că funcţionarii vinovaţi de marcajele iresponsabile din Parcul Expoziţiei vor fi traşi la răspundere. „Pe această temă, fac anchetă în cadrul Primăriei, deja corpul de control al primarului mi-a făcut o informare. Astăzi (n.r. – ieri) am dispus să se întâlnească comisia de disciplină, vor lua note explicative la toţi cei care au semnat documentele pentru marcarea acelor copaci, mă refer de la directoarea Sălceanu, la inginerul şef de la DSPM, şeful secţiei de spaţii verzi de la DSPM, şeful biroului de la Primărie, directorul tehnic şi toţi ceilalţi care au semnat documentele. În câteva zile, cred că vom aplica şi sancţiunile necesare pentru aceştia care de fapt au greşit total prin acel marcaj. Lucrurile sunt destul de clare pentru mine şi s-a văzut foarte clar că doi ingineri şi din păcate sunt şi fraţi amândoi şi în felul acesta mi-am dat seamă că este şi prea mult nepotism acolo şi o să încercăm să-l mai îndepărtăm, au fost total neprofesionişti“, a declarat Nichita.

„Ziarul de Iaşi“ a încercat să ia legătura atât cu Eduard Bulgaru, cât şi cu Cristi Bulgaru. Aceştia nu se aflau la birouri, iar colegii săi ne-au transmis că sunt plecaţi pe teren.

Tratament pentru salvarea Plopilor fără Soţ

Problema castanilor din Parcul Expoziţiei a fost discutată şi în cadrul primei şedinţe a comisiei speciale de ordonare a vegetaţiei, reunită de Primărie. Comisia este formată din inginerul Viorel Hanganu, din partea Grădinii Botanice, profesorul universitar Viorica Iacob de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi de Ionel Lupu, din partea Academiei Române.

Toţi aceştia au participat ieri la prima şedinţă a comisiei, alături de primar, viceprimarul Mihai Chirica, directoarea Luminiţa Sălceanu şi alţi oficiali. Prima misiune a comisiei va fi să găsească soluţii pentru Plopii fără soţ, iar Primăria urmează să implementeaze tratamentul propus. „Cei trei specialişti au recomandat să fie demarat un tratament la Plopii fără soţ, aceştia fiind infestaţi de o ciupercă ce poate fi combătută prin injectare de soluţii.

Tratamentul se va repeta peste 3 luni, urmând ca la un an de la ultima intervenţie tratamentul să fie reluat. Sperăm să nu avem fenomene meteo extreme pe durata tratamentului, iar Plopii fără soţ să poată fi salvaţi“, a declarat primarul. Activitatea comisiei va fi mult mai complexă. Conform municipalităţii, specialiştii vor analiza şi vor oferi soluţii pentru întreţinerea spaţiilor verzi, mai ales în ce priveşte lucrările de toaletare, fasonare şi înlocuire a copacilor.

Apoi, comisia va oferi consultanţă pe proiectele Primăriei cu impact de mediu şi de peisagistică, cum este cel al parcării de la Teatrul Naţional sau al esplanadei Mimoza din Păcurari. În plus, specialiştii vor lua măsuri în legătură cu arborii uscaţi de pe strada Ciurchi.
 

Comentarii