Copilărie de coşmar printre violatori, concubini şi fraţi vitregi la Bârnova

vineri, 07 august 2015, 01:57
4 MIN
 Copilărie de coşmar printre violatori, concubini şi fraţi vitregi la Bârnova

O relaţie încheiată brusc între doi concubini din comuna Bâr­nova scoate la iveală detalii care au speriat comunitatea.

Vasile Candale susţine că fosta iubită şi-a protejat fratele care i-ar fi agresat sexual fiica, cu toate că minora în vârstă de nouă ani le-ar fi povestit părinţilor că unchiul său a încercat să întreţină relaţii sexuale cu ea. Potrivit bărbatului, Florin Uţă, unchiul care şi-a supus nepoata unor perversiuni sexuale, este în prezent condamnat la 11 ani de închisoare pentru violarea altor două nepoate, însă fraţii săi – prin­tre care unul tocmai ieşit din în­chisoare – locuiesc împreună cu cei patru copii. „Mihaela a plecat de acasă acum câteva zile la mama sa cu tot cu copiii mei şi cei din relaţia anterioară. Acolo locuiesc şi ceilalţi fraţi ai ei, şi eu mă tem pentru copii pentru că pe fata de nouă ani cel care acum este condamnat a încercat s-o violeze“, a spus bărbatul.

Acesta mai susţine că minorii cu vârstele cuprinse între 5 şi 10 ani stau în condiţii greu de imaginat, fără să fie îngrijiţi cum se cuvine. „Zilele trecute am trecut pe acolo şi fata mai mare mi-a zis să-i iau acasă că acolo nu le dă nimeni de mâncare, iar mama lor îi bate când îndrăznesc să-i spună că le este foame. Copiii sunt speriaţi, iar eu nu pot să-i iau acasă“, a mai povestit Vasile Candale. Băr­batul a subliniat că, după ce şi-a văzut copiii, a mers şi a povestit asistentului social ce se întâmplă şi a apelat Direcţia Generală de Asis­tenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) pentru a-i putea scoate din locul în care trăiesc în prezent. „La primărie însă nu mi-au spus să dau vreo declaraţie şi a rămas că vor veni să se intereseze, fără să văd până în prezent vreun rezultat“, a adăugat bărbatul.

Însă, potrivit asistentului social din comună, Vasile nu a spus că mino­rii sunt neîngrijiţi, ci că sunt bine, la părinţii mamei. „Concubinul nu ne-a relatat lucrurile acestea, ci doar a venit să anunţe că nu mai este împreună cu mama copiilor. Cei doi primeau o alocaţie de susţinere pentru că lucrează doar el, zilier“, a precizat Ionela Bul­boacă, asistent social în comună. Potrivit acesteia, Florin Uţă a fost cercetat pentru agresarea sexuală a trei nepoate, inclusiv a fiicei celei mai mari a Mihaelei Uţă. „Con­form condamnării care se află la dosarul nostru, bărbatul a fost cercetat pentru agresarea sexuală a trei nepoate, însă în cele din urmă a fost condamnat doar pentru două cazuri, în acesta semnalat de dumneavoastră primind clasarea faptei. În final a primit 11 ani de condamnare pentru ambele cazuri“, a completat asistentul social.

Acesta a mai spus că, imediat după sesizarea cazului, cele trei minore abuzate au intrat într-un program de consiliere al DGASPC, în prezent nefiind înregistrate în evidenţele primăriei cu anumite probleme. „Minora la care faceţi referire este o elevă cuminte, nu are nota scăzută la purtare, nu lipseşte de la şcoală şi se prezintă bine. Celelalte două surori agresate au fost şi ele ajutate să treacă peste întâmplare, şi din câte ştiu nu au probleme speciale în prezent“, a explicat Ionela Bulboacă.

Potrivit DGASPC, fiica Mihaelei Uţă nu a fost scoasă din familie întrucât persoana care îi făcuse rău fusese scoasă din comunitate şi condamnată la închisoare. Mai mult, pentru că asistenţii sociali au observat că cei doi concubini îşi îngrijeau la momentul respectiv copiii, DGASPC a considerat că cei doi nu reprezintă un pericol pentru minori. „Minora avea opt ani când cazul a ajuns în atenţia noastră ca urmare a unei molestări sexuale din partea unchiului care a afişat un comportament indecent şi neadecvat faţă de ea. Copila a fost audiată şi consiliată de specialiştii noştri şi pentru că părinţii au arătat că se îngrijesc de ea, fetiţa a rămas în familie. În unele cazuri, după o astfel de faptă, copilul poate înţelege dacă este scos din familie că este pedepsit. În plus, unchiul şi-a recunoscut fapta şi a fost reţinut, fără să mai prezinte un pericol pentru minoră“, a precizat Angelina Enache, purtător de cuvânt al DGASPC.
 

Comentarii