Criza donatorilor de sânge, accentuată de viroze

miercuri, 09 martie 2016, 02:52
2 MIN
 Criza donatorilor de sânge, accentuată de viroze

Virozele şi pneumoniile „taie” din numărul donatorilor de sânge. Afecţiunile de sezon reduc numărul donatorilor, cu toate că acesta este deja sub limita care ar asigura o bună funcţionare.  

Ieri, cunoştinţa unei fetiţe diagnosticate cu leucemie, care are nevoie de sânge, căuta posibili donatori pe o reţea de socializare. Elena Marghidan preciza în anunţul său că fetiţa are nevoie de sânge grupa 0, Rh negativ. „Acest gest ajută o fetiţă internată la Spitalul «Sfânta Maria», bolnavă de leucemie, care are nevoie de trombocite pentru terminarea tratamentului”, preciza ieşeanca.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS), din cauza virozelor şi pneumoniilor depistate atunci când oamenii vin să doneze sânge, aceştia nu mai pot dona, şi sunt trimişi acasă. Donatorii sunt îndrumaţi să revină să doneze atunci când vor fi complet sănătoşi.

Conform reprezentanţilor centrului ieşean de transfuzii, în ultima săptămână, au donat zilnic între 30 şi 40 de persoane, sub jumătate din numărul care ar putea asigura o bună aprovizionare cu sânge a unităţilor medicale. „Atunci când donează, un pacient trebuie să fie perfect sănătos. Nu putem recolta sânge de la  persoanele care au viroze respiratorii sau care urmează un tratament. Din acest motiv, zilnic, numărul celor care vor să doneze şi numărul final de donatori este diferit”, a explicat dr. Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine.

Medicul a mai arătat că centrul ieşean se confruntă cu un număr scăzut de donatori încă de la începutul anului. Dacă, după o serie de apeluri publice, ieşenii s-au mobilizat şi au mers la CRTS, după o perioadă, numărul donatorilor iar a stagnat.

Pentru a asigura toate cererile spitalelor ieşene, CRTS ar trebui să recolteze, zilnic, sânge de la 80 de donatori.

Pentru a putea dona, femeile trebuie să cântărească peste 58 de kilograme, iar bărbaţii peste 60 de kilograme. Donatorii trebuie să aibă valoarea tensiunii arteriale cuprinsă între 100-180 mm Hg şi pulsul regulat, adică între 50 şi 100 de bătăi pe minut. Din cauza unor afecţiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială cronică sau angina pectorală, şi a unor traumatisme craniene cu sechele, cei care se prezintă la CRTS nu pot dona sânge. 

 

Comentarii