Cu fruntea sus

sâmbătă, 16 iulie 2016, 01:43
7 MIN

 În ciuda frustrării generate de modul în care CSMS a fost egalată de Hajduk Split, fotbalul ieşean şi chiar oraşul a câştigat mult la debutul în cupele europene

 
 
 
Apele au reintrat în matcă ieri la CSMS Iaşi. Euforia generată de primul pas făcut în Europa de fotbalul ieşean şi frustrarea modului în care a fost ratată victoria în manşa tur a duelului cu Hajduk Split, din preliminariile Europa League, după un gol primit în prelungiri, în urma unei gafe copilăreşti a lui Grahovac, a început să fie depăşită. În cele ce urmează, “Ziarul de Iaşi” face o trecere în revistă a plusurilor şi minusurilor unor capitole importante.
 
 
1. Planul Sportiv: joc bun, schimbări neinspirate
Fără a avea surprize, jocul CSMS a fost, per ansamblu, bun. Bazată pe acelaşi registru tactic de bază, lăsarea posesiei adversarului, apărare sigură şi ofensivă pe contre, exprimarea ieşenilor a fost îmbunătăţită în start pentru că antrenorul Nicolo Napoli a pregătit meciul ca niciodată în privinţa studierii adversarului. S-au cules multe informaţii, jucătorii au ştiut pe cine vor avea în faţă, s-a făcut studiu video, rara avis de când tehnicianul a venit în Copou. Drept urmare, punctele slabe ale lui Hajduk, evidente de altfel la o echipă crudă, cu gabarit, dar deficit de viteză, mai ales în zona defensivă, unde fundaşii au destule gafe individuale, au fost identificate şi speculate la maximum. Drept urmare, Iaşul a înscrie de două ori (Cristea şi Piccioni), a avut două ocazii uriaşe (Cristea şi Roman), o oportunitate importantă (Piccioni) şi alte câteva situaţii de poartă notabile. Din nefericire, tarele din sezonul trecut au ieşit din nou la iveală, Napoli pierzând iarăşi la capitolele “pauză” şi “schimbări”, esenţiale în fotbal. Iaşul a intrat greşit în actul secund, luând gol repede, iar mutările câştigătoare au fost ale lui Marijan Pusnik. Golurile croaţilor au fost înscrise de jucători pe care slovenul, care nu are o carte de vizită grozavă, i-a introdus în actul secund în timp ce mutările italianului au dezechilibrat echipa. Napoli l-a ţinut iarăşi pe bancă pe Bădic, preferând să-l introducă pe Ciucă fundaş stânga şi să-l urce pe Ţigănaşu la mijloc, ex-craioveanul gafând mult, inclusiv la faza premergătoare golului egalizator. Iar dacă mai adăugăm că Roman a irosit o ocazie importantă, iar Martin s-a văzut clar că nu e integrat, tabloul creionat de jucătorii introduşi de CSMS în actul secund e complet.
Alte confirmări au venit şi de la lotul de jucători. Omogenitatea a fost un atu important al gazdelor, la fel şi siguranţa defensivă, în ciuda ezitării din zona centrală de la primul gol al lui Hajduk. Croaţii nu şi-au creat ocazii clare decât pe final, pe parcursul meciului doar şuturile din afara careului punându-l la încercare pe Grahovac. Asta s-a datorat faptului că blocul defensiv a funcţionat foarte bine, reintegrarea lui Mihalache, a cărui pierdere în finalul sezonului trecut, după conflictul generat de lipsa de tact a lui Napoli, s-a simţit din plin. Şi celelalte zone ale terenului au adus confirmări. În ciuda venirii lui Ciucur, benzile nu şi-au pus în valoare viteza foarte bună, în zona centrală a terenului se trăieşte pe faza de atac doar din sclipirile lui Vasile Gheorghe, care a pasat excelent la golul doi, Mitic având rol aproape exclusiv defensiv, iar Cristea a demonstrat că este cel mai important om de gol pe care l-a avut Iaşul după Revoluţie. Surprize şi nu prea au fost evoluţiile lui Grahovac şi Piccioni. Portarul sârb a mai încasat goluri ca urmare a faptului că nu atacă mingea la şuturile de la distanţă (e drept, nu aşa stupide precum cel de joi), iar Piccioni a arătat că este în creştere de formă.
Şi chiar dacă echipa a căzut fizic pe final, efectele cantonamentului din Turcia şi consumul ridicat de pe parcursul meciului simţindu-se, CSMS a avut o faţă bună la prima apariţie oficială, dătătoare de speranţe pentru Liga I, un campionat în care multe echipe vor avea mari probleme.
Lucrurile nu trebuie luate drept concluzii ferme şi pentru că formaţiile se aşează în starturile competiţiilor, dar şi pentru că Hajduk este un fel de Dinamo al nostru, o grupare cu nume, care se caută de mulţi ani, şi crudă, media de vârstă a titularilor din Copou fiind sub 22 de ani!!!
 
2. Organizatorico-financiar: bilanţ mai degrabă negativ
CSMS a reuşit să evite ruşinea de a nu putea găzdui acasă primul meci european din istoria oraşului. Lipsa de inspiraţie generată de nerezolvarea în timp util a unei probleme pe care Federaţia Română de Fotbal o semnala an de an (înălţimea spătarelor scaunelor) şi credinţa că la UEFA merge ca pe plan intern, unde FRF nu a pus piciorul în prag, mulţumindu-se doar să facă observaţii, au făcut ca ultimele zile să fie nebune în Copou. Până la urmă, cu o muncă susţinută a personalului auxiliar de la stadion, care a trebuit să se adapteze unui ritm inconstant, sub promisiunile anunţate, ale furnizorului, peste 8 000 de scaune au fost montate, iar atmosfera generată de norocoşii care au prins bilete de intrare a fost superbă.
La minusuri rămân cei peste 3 000 de ieşeni care nu au putut vedea pe viu un meci istoric (capacitatea arenei este de 11 300 de locuri), apariţia speculanţilor, generată de preţul extrem de redus al biletelor de intrare şi lipsa de respect la adresa suporterilor care au vrut să vină la meci, ieşenii fiind siliţi să stea la coadă şi cinci ore pentru că o singură casă a fost deschisă!
Totodată, clubul a pierdut bani frumoşi: 100 000 de euro pentru scaunele montate pe baza Primăriei, 3 000 de bilete nevândute, posibilitatea de a avea încasări mai mari în cazul în care preţul biletelor erau măcar la nivelul practicat la alte meciuri de campionat. Drept urmare, din cei 220 000 de euro primiţi de la UEFA nu va mai rămâne mare lucru după deplasarea de la Split.
 
 
3. Vizibilitate: Bun venit în Europa!
Poate cel mai important câştig al pasului european făcut de CSMS este la nivelul vizibilităţii. Oraşul care nu a prins nici finala internă a cursei culturale, capitol la care Iaşul se consideră capitală de zeci de decenii, a făcut un pas frumos în continent cu fotbalul. Despre oraş s-a vorbit mult în afara ţării, ), tribunele au respirat, cu puţine excepţii, civilizaţie, până şi Florin Prunea, preşedintele CSMS, care a spus recent că Iaşul e plin de violatori schimbând registrul şi afirmând că oraşul în care lucrează e cel mai frumos din România.
În plus, ieşenii au rezonat cu numele oraşului, copiii au avut un motiv important de a fi stimulaţi să facă sport. Sugestiv e faptul că, imediat după meci, un puşti îi spunea tatălui său să-l ducă în acea seară la un club de fotbal, că el vrea să ajungă ca Andrei Cristea. Un alt câştig important ţinând cont de modul în care e finanţat sportul în ţară, este faptul că Mihai Chirica s-a convins, dacă mai era nevoie, că era prost sfătuit atunci când izola fotbalul şi că sportul pe care îl şi practică în timpul liber este rege în oraşul în care e primar, avantajele existenţei unui club european fiind multiple.
 
Indiferent de rezultatul meciului retur, indiferent de problemele apărute, fotbalul şi oraşul au ieşit în avantaj după acest meci european. E drept, Iaşul nu a adus în Copou pe Juventus, care a fost la Galaţi şi Piatra Neamţ, pe Arsenal şi Werder Bremen, care au jucat la Bacău, e drept, s-a jucat doar în turul II preliminar al Europa League, e drept, actuala Hajduk e departe de ceea ce era echipa din Split în anii trecuţi, însă partida contra croaţilor a deschis noi orizonturi, ar putea schimba concepţii prăfuite, ar putea sili creşterea profesionalismului unui club în care până şi limba română crează probleme unora.  Bine ai venit în Europa, Iaşi! De tine depinde dacă te integrezi!
 

Comentarii