De Business

Punem punctul pe știi

Cum dăm cu piciorul la o adevărată comoară

Potenţialul râurilor româneşti pentru sporturi nautice este exploatat în proporţie de doar 10%.

vineri, 21 noiembrie 2014, 02:50
2 MIN
 Cum dăm cu piciorul la o adevărată comoară

Doar 10.000 de turişti fac sporturi nautice pe râurile româneşti, fiind exploatat doar 10% din potenţial, din cauza lipsei de promovarea a acestui tip de turism şi a barajelor, care reduc volumele de apă din râuri, potrivit ascociaţiei Green Adventure, care promovează raftingul.

"În România sunt peste 10 râuri care s-ar preta în mod concret pentru rafting, printre care râul Buzău, Jiul, Crişul Repede şi Bistriţa. Acest tip de turism are un potenţial foarte mare de creştere. În total sunt 20 de operatori în toată ţara, dar nu numărul turiştilor nu depăşeşte acum 10.000 pe an. Potenţialul acum este de peste 100.000 de turişti. Pentru a practica rafting cu succes ai nevoie de un volum de apă constant. Majoritatea râurilor au baraje, care nu eliberează apa, şi de multe ori suntem în postura în care mergem cu clienţi, ajungem la râu trebuie să dăm banii înapoi clienţilor, din cauza volumului mic de apă", a declarat miercuri într-o conferinţă Cătălin Câmpeanu, reprezentantul asociaţiei Green Adventure.

El spune că barajele, care aparţin Apelor Române sau Hidroelectrica, nu eliberează de multe ori cantităţi suficiente de apă pentru ca pe râuri să se poată practica sporturi nautice. Potrivit lui Câmpeanu, cele două companii ar putea elibera apă două ore pe zi, sâmbăta şi duminica, fără să afecteze reţeaua de electricitate. "Majoritatea turiştilor vin în weekend, iar din total 20% sunt străini. Se poate ajunge la un număr foarte mare de străini. Vin din Germania, Austria, Anglia, Cehia sau Polonia. Pentru români nu există un profil, pornesc de la 14 ani şi până la 70 de ani", a mai spus Câmpeanu.

Conform acestuia, o familie care vine într-un loc pentru sporturi pe râu lasă cel puţin 1.000 de lei în zonă pe cazare, rafting şi masă. Preţul unei ture de rafting porneşte de la 60 de lei şi ajunge la 200 de lei, în funcţie de complexitatea şi lungimea traseului. "Acest sport nu este promovat în România. Acesta este un mare păcat. Am cerut Ministerului pentru IMM şi Turism promovare şi sprijin. I-am rugat să introducă acest sport în campaniile lor de marketing. Acest sport trebuie promovat şi în străinătate", a mai spus oficialul asociaţiei. George Brezoi, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru IMM şi Turism, a spus că a discutat cu Ministerul Tineretului şi Sportului ca toate cluburile de sporturi nautice să fie reunite într-o federaţie. "În plus, este problema debitului de apă. Vom discuta cu Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru a putea rezolva această problemă", a adăugat Brezoi.

 

 

Comentarii