Cum e primită decizia Înaltei Curţi de medicii ieşeni

vineri, 05 decembrie 2014, 02:57
3 MIN
 Cum e primită decizia Înaltei Curţi de medicii ieşeni

Medicii ieşeni sunt atât pro, cât şi contra deciziei Înaltei Curţi privind statutul lor de funcţionari publici. Preşedintele Colegiului Medicilor din România spune că nu înţelege această decizie din moment ce există legi care susţin contrariul.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au stabilit zilele trecute că orice medic care este angajat cu contract de muncă într-o unitate a Ministerului Sănătăţii (MS) este funcţionar public. În consecinţă, medicul poate fi inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie. Această decizie a fost luată în conformitate cu art. 175, alin.1 lit. b, teza a-ll-a, din Codul Penal, unde este menţionat că „func­ţionarul public exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură“. Doctorii au fost însă luaţi prin surprindere de această măsură. Unii au îmbrăţişat ideea, în speranţa că poate aşa vor mai fi mărite salariile medicilor tineri. „Sunt de acord, doar că trebuie mărite salariile. Tinerii mai ales au un venit foarte mic. Cine a luat bunuri necuvenite, e bine să plătească“, a precizat prof. dr. Constantin Iordache.

Alţii au punctat faptul că statutul de func­ţionar public poate fi o lovitură pentru medicii care au ajuns deja la un anumit nivel, au impus tarife şi care trăiesc numai din „ciubuc“. De partea cealaltă sunt voci care consideră că printr-o asemenea măsură se face o greşeală şi că, la salariile de acum din sistemul sanitar, e practic imposibil să nu iei „plicul“. „Cum ai putea să nu iei când nu sunt condiţii? Înveţi atâţia ani şi la final nu ai nici 1.500 de lei ca medic specialist. Sunt salarii mizere. Iar după o asemenea decizie nu cred că la noi, în Mol­dova mă refer, să meargă cineva în privat unde nu mai e văzut drept funcţionar public. Nu cred. Sărăcia e mare, iar acolo unde e sărăcie este şi corupţie“, a precizat un medic care a dorit anonimatul.

Preşedintele Colegiu­lui Medicilor din România spune că nu înţelege decizia şi punctează faptul că sunt legi care spun că medicul nu poate fi asi­milat funcţionarului public. „Din moment ce într-o lege organică, votată în Parlamentul României, se spune foarte clar că (medicii – n.r.) nu sunt funcţionari şi nici echivalentul lui, apoi în altă lege organică, Legea privind drepturile pacienţilor, se spune că, după terminarea actului medical, medicii pot să primească astfel de cadouri, în ce bază ÎCCJ devine dintr-o dată for legislativ? Doar în România se poate întâmpla acest lucru“, a declarat Vasile Astărăstoae.

Aceasta a mai precizat că decizia nu face decât să ducă la un exod al medicilor. „Este o profesie căutată în străinătate, şi mai ales medicii tineri îşi vor lua bagajele şi vor pleca. Pentru că în ţară nu este nevoie de ei, iar judecătorii de Înalta Curte se vor trata în străinătate, tot cu medici români, iar populaţia ce va spune când sistemul este şi aşa subpopulat cu personal calificat, rămâne în stare de faliment“, a conchis Astărăstoae. România esta a doua ţară din Uniunea Europeană, după Bulgaria, unde medicii au statut de funcţionar public. Decizia ÎCCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.

Comentarii