Despre învăţământul profesional şi tehnic, în dezbatere la Iaşi

Cum să conectăm învăţământul românesc la cererea de forţă de muncă de pe piaţă?

sâmbătă, 22 octombrie 2016, 01:51
4 MIN
 Cum să conectăm învăţământul românesc la cererea de forţă de muncă de pe piaţă?

Aceasta a fost ideea principală a dezbaterii regionale de ieri de la Universitatea Tehnică, un eveniment sub egida Preşedinţiei României, ce face parte din proiectul de anvergură „România Educată“. Care au fost principalele idei expuse de vorbitori?  

Dezbatere de interes naţional, ieri, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi, în corpul A din Copou. Aici a avut loc o dezbatere publică sub egida Preşe­dinţiei României, ce face parte din proiectul de anvergură „Ro­mâ­nia Educată“. La eveniment au participat consilierul prezidenţial Ligia Deca, secretarul de stat Sorin Costreie, consilierul de stat Maria Gheorghiu, preşedintele Consiliului Naţional  al Recto­rilor, Sorin Cîmpeanu, precum şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Calificări, Tiberiu Do­bres­cu, dar şi reprezentanţi din învăţământul ieşean, în frunte cu rectorul Dan Caşcaval şi inspectorul şef al ISJ, Camelia Gavrilă.

Universitatea ieşeană a fost invitată la această dezbatere na­ţională chiar de administraţia prezidenţială pe probleme de educaţie. Aceasta a fost cea de-a cincea consultare regională pri­vind viziunea şi obiectivele de ţară în domeniul educaţiei şi cercetării (2018-2030), având ca temă „Învăţământul profesional şi tehnic“. Proiectul a fost iniţiat chiar de preşedintele României, care a afirmat cu privire la acesta: „E onorabil să fii un meseriaş bun, asta trebuie să învăţăm (…) Viaţa se clădeşte pe abilităţi şi pe o pregătire profesională (…) Trebuie să avem curajul să spunem tinerilor că poate e bine ca, atunci când îşi aleg ce vor să studieze, lucrul acesta să fie corelat şi cu ce se cere pe piaţa muncii şi cu ce abilităţi şi aptitudini au. Şi, atunci, lucrurile vor merge gradual mai bine“, a precizat Klaus Iohannis, în cadrul dezbaterii anterioare, care a avut loc la Timişoara, şi la care a participat direct.

Dezbaterea regională de ieri privind „Învăţământul profesional şi tehnic“ este organizată de către Administraţia Prezidenţială în parteneriat cu Ministerul Edu­caţiei şi cu sprijinul Universităţii Tehnice Iaşi. „Cred că, în primul rând, ar trebui să gândim nişte principii care să stea la baza unei reforme a învăţământului universitar în România. Ar trebui să aibă un orizont de carie­ră profesională, adică să nu for­măm doar meseriaşi de nivel 3, ci şi de nivel 4 şi 5, ar trebui să implicam şi mediul privat, ar mai trebui să restabilim prestigiul învăţământului profesional şi tehnic, deoarece foarte mulţi părinţi se gândesc la o epocă în care acesta nu era foarte bine văzut în societate. Cred că şi fondurile publice, dar şi mediul privat va trebui să investească în laboratoare, nu este normal ca liceele tehnologice să suferte din lipsă de dotari, în condiţiile în care cerem de la ele şi absolvenţi de bacalaureat, dar şi profesionişti, cu o diplomă de calificare în diverse dome­nii“, a declarat Ligia Deca, consilier prezidenţial. La rândul său, fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu a specificat, în trecere: „Întotdeauna este loc de o apropiere mai bună a şcolii de mediul socio-economic. Cred că în continuare reglementările din domeniul învăţământului profesional să fie mai clare şi conforme cu toate aşteptările“. 

„Una dintre problemele pe care le-am discutat din prisma învăţământului universitar teh­nic este aceea ca prevederile pro­iectului de lege privind învă­ţământul profesional dual care acordă fa­cilităţi operatorilor economici dacă susţin învăţă­mântul profesional să se în­drepte şi spre operatorii economici care susţin practica studenţilor. Ne interesează să vedem posibila evoluţie universitară a absolventilor şcolilor de meserii, liceelor. I-aş vedea şi mai pre­gătiţi, avem cazuri de studenţi care au absolvit licee umaniste, care nu au nici o tangenţă cu domeniul, cei mai pregătiţi i-aş vedea pe aceşti absolvenţi“, a declarat şi Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asa­chi“ din Iaşi, gazdă a evenimentului. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii