O decizie care priveşte direct sumele uriaşe din industria farmaceutică

Cutremur la vârful Sănătăţii: specialiştii, eliminaţi din minister. Ce spun ieşenii vizaţi de acest ordin?

vineri, 26 decembrie 2014, 09:02
3 MIN
 Cutremur la vârful Sănătăţii: specialiştii, eliminaţi din minister. Ce spun ieşenii vizaţi de acest ordin?

Numeroase demisii anunţate din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, după ce un ordin de luna trecută stipulează că şefii din spitale sunt incompatibili cu calitatea de membru acolo. Respectivele comisii iau decizii importante pentru industria farmaceutică: ele decid în privinţa medicamentelor compensate, a achiziţiei de aparatură medicală etc..

O parte dintre medicii ieşeni membri în comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii, 52 la număr în total, şi-au dat deja demisia din cadrul acestora, sau intenţionează să şi-o înainteze în zilele următoare. Decizia a fost luată ca urmare a Ordinului 1406/ 2014, dat de ministrul Sănătăţii, intrat în vigoare la sfârşitul lunii noiembrie. Comisiile sunt esen­ţiale, şi încă joacă un rol important în decizia autorităţilor de a compensa anumite medicamente, dar şi de a achiziţiona aparatura avansată pentru spitale. Aceste decizii au însă o miză financiară importantă pentru industria farmaceutică.

Dr. Lucian Miron: „Eu derulam studii clinice“

Potrivit Ministerului Sănătăţii, „membrii comisiilor de specialitate nu pot deţine funcţii în ca­drul producătorilor de medicamente şi/sau al deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor, al distribuitorilor de medicamente, asocia­ţii­lor, fundaţiilor sau al unor organizaţii neguvernamentale repre­zentative ale acestora, precum şi în cadrul societăţilor comerciale cu profil farmaceutic“. Din această cauză, şi pentru că ordinul lărgeşte aria conflictelor de in­terese, membrii din mai multe comisii de specialitate de la nivelul ministerului îşi dau demisia în bloc.

Din Iaşi, conf. dr. Lucian Miron, membru în co­misia de oncologie de la nivelul ministerului, şi-a dat deja demisia din cadrul acesteia, pentru a nu intra în conflict cu legea. „Eu sunt în această postură pentru că derulez studii clinice, şi a­tunci mi-am înaintat deja de­misia. Condiţiile pe care ei le-au introdus în ordinul respectiv sunt de neconceput, pentru că noi, majoritatea, derulăm studii clinice sau participăm la diferite manifestări în calitate de spea­ker şi prezentăm acolo noi terapii. Ori, lucrul acesta, conform ordinului, nu se poate, şi intri în conflict de interese dacă participi la vreo manifestare de aceasta ştiinţifică în care încerci să pui la punct nişte noutăţi din lumea me­di­cală“, a precizat conf.dr. Lu­cian Miron, şeful Cli­ni­cii de Oncologie I de la Institutul Re­gional de On­co­logie.

Spe­cia­listul a mai subliniat că aceste res­tricţii impuse prin ordinul emis sunt exa­gerate, întrucât majoritatea membrilor din co­misii, experţi din do­meniile respective, deru­lează studii clinice şi sunt implicaţi în diferite activităţi de prezentare a noilor molecule.

„Ne recuzăm în bloc“

Şi prof. dr. Maria Stamatin, director medical al Maternităţii „Cuza Vodă“ din Iaşi, membru în comisia de pediatrie şi neonatologie de la nivelul ministerului, a precizat că întreaga comisie îşi va prezenta demisia, tot pentru a nu intra în conflict cu legea. „Niciun medic din comisii nu poate res­pecta articolele respective, iar noi – membrii din comisia de pediatrie şi neonatologie – ne recuzăm în bloc“, a explicat prof. dr. Maria Stamatin.

Aceeaşi atitudine va fi adoptată şi de membrii din comisia de boli infecţioase, care îşi vor prezenta demisia în cel mai scurt timp.

otrivit unor surse medicale, decizia membrilor de a demisiona din cadrul comisiei trebuia luată într-o şedinţă ulterioară, ţinută după sărbători. Însă, având în vedere că data limită până la care membrii trebuie să anunţe dacă se retrag sau nu din comisie este 28 de­cembrie, specialiştii îşi vor da demisia în aceste zile.

Cele 52 de comisii de specialitate de la nivelul ministerului sunt formate în principal din medici consacraţi în domeniile respective. La nivelul ministerului a prevalat însă posibilitatea ca deciziile privind achiziţiile să nu poată fi influenţate de vreun interes pecuniar.

Comentarii