De Sănătate

Punem punctul pe știi

Simptome care preced o ruptură de aortă

De ce nu a putut fi salvat Daniel Minciună. Explicaţiile specialistului. Atenție la simptome!

sâmbătă, 18 februarie 2017, 03:00
4 MIN
 De ce nu a putut fi salvat Daniel Minciună. Explicaţiile specialistului. Atenție la simptome!

Extrem de important este controlul periodic, preventiv, pentru depistarea unui anevrism de aortă.

Profesorul universitar Florin Mitu, şeful Clinicii de Recuperare Cardio­vasculară de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, explică faptul că anevrismul de aortă, afecţiunea care a cauzat decesul lui Daniel Minciună, reprezintă o boală tratabilă chirurgical, însă numai în cazul în care este depistată precoce.

Dacă anevrismul este descoperit în urma unor controale periodice şi este operat înainte de a se rupe, există şanse de supravieţuire deoarece intervenţia se face „la rece“. În schimb, dacă ruptura se produce fără ca problema să fie diagnosticată anterior, şansele există doar dacă pacientul este deja internat într-un centru medical specializat şi se intervine pe loc în sala de operaţie.

„În acest caz, fiind vorba des­pre ruptură de aortă, şansele existau doar dacă pacientul era deja internat de urgenţă şi dacă putea să ajungă cât mai repede pe masa de operaţie. Probabil nu s-a ştiut de problemă, chiar dacă se putea pune diagnosticul atunci tot nu se putea face mare lucru din păcate“, a precizat prof. univ. dr. Florin Mitu.

Ast­fel, un prim pas în diagnosticarea precoce este efectuarea unei ecocardiografii, care reprezintă explorarea imagistică prin ultrasunete a inimii, prin care se observă dacă aorta este dilatată.

„Uneori nu se pot vedea toate segmentele aortei, dar sunt şi alte modificări indirecte care se pot observa, se pot calcula anumiţi parametrii, inclusiv se poate măsura aorta. Dacă sunt dimensiuni din ce în ce mai mari, creşte şi riscul de ruptură, iar intervenţia chirurgicală trebuie făcută înainte de a apărea astfel de modificări, de exemplu dacă dimensiunea aortei este de 45 de mm, se recomandă intervenţia chirurgicală“, a explicat şeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară.

Principalii factori de risc şi simptomele

Medicii recomandă ca orice persoană care are peste 40 de ani să facă un control cardiologic anual, deoarece există pa­cienţi care nu prezintă niciun simptom, însă pot suferi de anumite afecţiuni cardiace. Sute de astfel de cazuri au ajuns în atenţia medicilor din această unitate medicală, în special tineri care nu se ştiau cu vreo problemă de sănătate deoarece nu prezentau niciun simptom care să îi pună pe gânduri. Aici intervin principalii factori de risc, în primul rând fumatul, diabetul, colesterolul ridicat şi hipertensiunea arterială.

„Aceştia sunt cei patru factori de risc majori, apoi se adaugă ereditatea, sedentarismul, alimentaţia bogată în grăsimi, care în­treţin factorii majori şi pot să grăbească procesul arterosclerotic“, explică profesorul.

Manifestările în cazul anevrismului de aortă pot fi asemănătoare unui infarct de miocard, putând să apară şi o durere asociată, de obicei o durere cu iradiere posterioară, pacientul simţind durere în umăr sau între omoplaţi. Aceasta este şi diferenţa între durerea care precede un infarct şi care este de obicei localizată anterior, adică dureri în zona pieptului.

Pe lângă durere, o altă manifestare este lipsa de aer, palpitaţii, tahicardie, iar la examenul clinic efectuat la spital se observă sufluri la ascultaţia inimii, care sunt cauzate tocmai de această dilataţie sau faptul că tensiunea arterială este una foarte mică. 

În România, prevenţia în cazul afecţiunilor cardiace aproape inexistentă

Medicul susţine că, din păcate, la ni­vel naţional, medicina de prevenţie este problematică deoarece în România nu există programele de prevenţie care, în timp, să scadă numărul de decese pe fondul afecţiunilor cardiovasculare. Pe lân­gă urmarea unui tratament medicamentos după diagnosticare, se impune schimbarea şi adaptarea stilului de viaţă, deoarece medicii susţin că stilul de viaţă sănătos poate reduce mortalitatea cu peste 50%.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă programul de prevenţie implementat de Finlanda în anii ’40, când, ca urmare a faptului că bolile cardiovasculare reprezentau prima cauză a mortalităţii, a fost gândit un program de prevenţie la care au contribuit Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Mi­nisterul Educaţiei din ţara respectivă. Astfel, au fost introduse preţuri foarte mici sau chiar gratuităţi pentru legume şi fructe.

„În cadrul acestui program era promovată şi activitatea fizică, au fost începute programe educaţionale încă de la grădiniţă şi diferite facilităţi pentru cei incluşi în proiecte, cum ar fi anumite reduceri de taxe. În 20 de ani s-a observat că mortalitatea scăzuse cu 30%, fiind şi cea mai spectaculoasă scădere dintr-o ţară. O altă ţară care are mortalitatea cea mai mică din cauza bolilor cardiovasculare din Europa este Franţa, unde există promovat ca stil de viaţă unul în care se face mişcare, se mănâncă sănătos“, a conchis profesorul Florin Mitu.

Piramida prevenţiei este organizată sub forma unui telefon al prevenţiei, 035140530, în care fiecare cifră semnifică un aspect pe care trebuie să îl respectăm zilnic. Astfel:

0 – evitarea fumatului
3 – efectuarea a 3 kilometri de activitate fizică pe zi sau echivalentul a 30 de minute
5 – consumarea a 5 porţii de crudităţi pe zi, legume sau fructe
140 – valoarea tensiunii să nu fie mai mare de 14
5 – nivelul de colesterol din sânge să fie mai mic de 5 milimoli pe litru
3 – colesterolul cu lipoproteine cu densitate mică să fie mai mic decât 3 milimoli pe litru
0 – evitarea obezităţii şi a diabetului

VEDEȚI ȘI:

Putea fi salvat Minciună la Aeroport? Ce servicii medicale de urgență asigură unitatea?

Comentarii