De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dentiştii ieşeni aşteaptă în continuare mărirea sumelor date de CJAS

luni, 24 octombrie 2016, 01:55
3 MIN
 Dentiştii ieşeni aşteaptă în continuare mărirea sumelor date de CJAS

În urma protestului de acum o lună, nici CJAS, nici Colegiul Medicilor Dentişti nu a făcut niciun anunţ privind mărirea plafonului. "Cu banii daţi lunar putem trata un pacient, maxim doi", spune un medic.

Medicii stomatologi nu au primit încă veşti pozitive de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sau de la Colegiul Medicilor Dentişti din Iaşi, potrivit cărora plafonul lunar primit la contractare ar putea creşte. Contractarea din iulie 2016 este motiv de neînţelegeri între medicii dentişti şi CJAS, stomatologii care lucrează în satele din judeţ declarându-se nemulţumiţi de plafonul cu care s-au ales. Medicii au explicat pentru "Ziarul de Iaşi" în urmă cu aproape o lună că suma decontată de CJAS, în jur de 1.200 de lei, nu le ajunge mai mult de două zile.

„Nu am primit încă niciun semn de la CMDI sau de la CJAS. Ştiu că am fost câţiva medici dentişti care am semnalat problemele cu care ne confruntăm colegiului, în speranţa că se va găsi o soluţie. Deocamdată nu s-a luat nicio măsură, dar am fost anunţaţi să ne plătim cotizaţia către colegiu”, a arătat un medic stomatolog din judeţ. Dentiştii din rural au precizat că suma lunară pe care o primesc de la CJAS este total nepotrivită, în contextul în care populaţia este săracă şi vine la medic doar dacă acesta îi furnizează servicii gratuite. Mai mult, medicii susţin că nu sunt sprijiniţi cu naveta în comunele în care îşi desfăşoară activitatea şi că îşi plătesc singuri transportul şi eventualele defecţiuni la autorismele pe care le conduc pe drumurile stricate din judeţ.

„Plafonul în ultimele două luni, deci după contractare, a fost de 1.200 de lei. Această sumă decontată lunar, în funcţie de complexitatea cazului, nu asigură nici măcar tratamentul unei singure persoane. Să spunem că poţi pune două proteze şi că îi faci unui pacient, în şedinţe succesive, câteva plombe. După asta, eu ar trebui să pun afiş pe uşă că s-a terminat plafonul“, a arătat un medic stomatolog din judeţ. Potrivit specialistului, diferenţa dintre banii decontaţi în prezent de CJAS şi cei decontaţi în urmă cu patru-cinci ani este chiar şi de 600 de lei.

Potrivit CMDI, în judeţul Iaşi sunt înregistraţi 1.050 de medici stomatologi, din care aproximativ o treime sunt în contract cu CJAS. Conducerea CMDI a explicat că a iniţiat un dialog cu CJAS în legătură cu plafonul impus, dar că încă nu are un răspuns după negocieri. Conform CJAS, până în prezent, instituţia nu a primit nicio re¬cla¬maţie din partea medicilor stomatologi în legătură cu plafonul stabilit după contractarea din vară. În satele din judeţ sunt 161 de medici dentişti care au contracte cu CJAS. 

Comentarii