Depunctarea bântuie Copoul

joi, 26 octombrie 2017, 01:43
3 MIN
 Depunctarea bântuie Copoul

 

CSM Poli are conturile blocate ca urmare a neonorării datoriilor către stat. Până la finele lunii, clubul ieşean se aşteaptă să piardă şapte procese cu foşti jucători, care au de primit, cumulat, peste 100 000 de euro. Neachitarea obligaţiilor generează penalizări în clasament. Primăria promite deblocarea situaţiei, bugetul alocat dinspre Palatul Roznovanu sportului ieşean urmând a ajunge un nivel record

 

La CSM Politehnica Iaşi nu este linişte niciodată! Acum, când au fost obţinute rezultate bune, cum au fost cele din ultimele două meciuri oficiale, din campionat, la Mediaş şi din Cupă, la Piteşti, instabilitatea financiară are un nou punct de maxim în Copou. Conform preşedintelui executiv al clubului ieşean, Adrian Ambrosie, gruparea ieşeană are conturile blocate, ca urmare a neachitării unor obligaţii către bugetul de stat. “Din ultima rată primită de la Fundaţia Sportului Ieşean am achitat mai multe datorii şi salariile pe lunie iulie şi august. Neavând toţi banii necesari, nu am plătit la bugetul de stat contribuţiile de asigurări de sănătate. Drept urmare, zilele trecute ni s-au blocat conturile”.

Şefii CSM sunt îngrijoraţi că echipa va ajunge să piardă puncte în clasament din cauza datoriilor. “În afară de salariile pe luna septembrie, avem o altă urgenţă la plată. Săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare, comisiile federale vor da verdictele în cazurile unor foşti jucători care ne-au reclamat pentru că nu le-am achitat drepturile restante din sezonul trecut. E vorba de Grahovac, Mitic, Golubovic, Voicu, Ciucă, Ciucur şi Grecu. Aproape sigur, toţi vor câştiga şi vom avea de achitat, în total, peste 100 000 de euro. Dacă nu vom da aceşti bani până la termenele care vor fi stabilite, vom fi depunctaţi” a punctat Ambrosie, care a adăugat: Ar fi păcat să pierdem un moment favorabil al echipei, care este într-o formă bună sau să pierdem puncte obţinute pe teren”. Şeful executivului ieşean a precizat că a informat Primăria Iaşi despre situaţia clubului, însă suma promisă pentru scoatarea din impas, un milion de lei, nu a ajuns încă în vistieria clubului.

Preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, este la curent cu situaţia clubului şi susţine că lucrurile pot fi rezolvate: “Până acum, în 2017, dintr-un buget al Fundaţiei de 10,5 milioane lei, fotbalul a primit 6,6 milioane de lei, în două rate, 4,5 milioane lei plus 2,1 milioane lei. Oficiali ai Primăriei mi-au comunicat că în scurt timp Fundaţia va mai primi 2 milioane de lei. Un milion va merge la fotbal, un milion la celelalte sporturi”.

Mai mult, situaţia sportului ieşean ar putea fi spectaculoasă până la finele anului:La a doua rectificare a bugetului local, există propunerea ca Fundaţia să mai primească 2,5 milioane lei. În total, bugetul alocat sportului în acest an ar fi de 15 milioane de lei, în jurul a două procente din bugetul Consiliului Local. Fotbalul, care a primit până acum 6,6 milioane şi poate primi încă un milion, a anunţat că ar mai avea nevoie de 2,5 milioane lei pentru a încheia anul pe zero”. În cazul în care toate solicitările CSM vor fi aprobate, fotbalul ieşean ar beneficia de cea mai consistentă susţinere de la oficialităţile locale din istorie, peste 10 milioane lei! Dacă în mandatele fostului primar, Gheorghe Nichita, fotbalul primea circa 8 milioane de lei, de la preluarea puterii de către Mihai Chirica, CSM a primit 5,8 milioane de lei în 2015 şi 5,5 milioane lei în 2016.

Popescu a lansat însă şi câteva semnale de alarmă: Disponibilitatea Primăriei de a ajuta sportul ar putea fi diminuată dacă nu vor exista abordări profesioniste din partea conducerilor cluburilor. Nu e posibil ca bugetul de salarii al fotbaliştilor de la CSM să fie mai mare decât cel din mandatul fostului preşedinte, Florin Prunea, deşi s-a anunţat altceva, nu e posibil să se acorde în continuare prime de instalare, nu e posibil ca şi la celelalte secţii să se ceară mai mulţi bani faţă de alte cluburi din alte oraşe, mult mai bine clasate. Din 2018 va fi nevoie de o abordare mult mai profesionistă din partea tuturor cluburilor finanţate din banii ieşenilor”.

Conform lui Popescu, pentru anul viitor există planul ca 3% din bugetul CL Iaşi să fie alocat sportului.

 

 

Comentarii