De Business

Punem punctul pe știi

Dezvoltarea sectorului IT din Iaşi poate atrage după sine firme din electronică şi mecanică

miercuri, 28 iunie 2017, 01:50
5 MIN
 Dezvoltarea sectorului IT  din Iaşi poate atrage după sine firme din electronică şi mecanică

„Suntem, de departe, mult mai competitivi faţă de India şi alte ţări mai ieftine”, consideră un antreprenor ieşean din industria IT.

Antreprenorul Dorin Cristea, proprietarul RomSoft Iaşi, companie cu operaţiuni îndeosebi în străinătate, pe segmentul aplicaţiilor destinate sistemului medical, anunţă recrutări masive. Din anul 2001, când a fost fondată compania, afacerile derulate de RomSoft au crescut constant, fiind una dintre reprezentantele de seamă ale capitalului autohton într-o piaţă locală dominată de multinaţionale. În 2016, societatea a realizat o cifră de afaceri de 9,8 milioane de lei, în creştere cu 14,5% comparativ cu indicatorul consemnat în 2015.

„Calculatoare cu licenţă de la americani”
 
Proprietarul RomSoft caracterizează piaţa IT din Iaşi ca fiind „supraaglomerată” şi, la ce cerere există în prezent nu poate fi asigurată resursa umană. Cristea estimează că în jur de 15.000-20.000 de persoane lucrează în Iaşi în acest domeniu, despre care spune că este, de departe, cea mai mare industrie a judeţului. „Numărul celor care lucrează în IT va creşte clar şi în perioada următoare. România are o tradiţie foarte veche în acest domeniu. Să nu uităm că prin anii ’50 s-a făcut în ţara noastră primul calculator, iar la Timişoara se produceau memorii. Mulţi parteneri de business de afară se întreabă cum deodată România a apărut ca mare producător de software. Eu le explic că avem o tradiţie mult mai veche decât îşi închipuie lumea. În sistemul comunist, România producea calculatoare cu licenţă de la americani şi eram foarte în faţă. Se produceau calculatoare, periferice şi software, încât rezultatele de acum nu au apărut pe un teren gol. Pe de altă parte, trebuie să menţioneaz că, în general, IT-ul se dezvoltă puternic în ţările subdezvoltate pentru că domeniul presupune doar creiere şi nu tehnologii. Unui softist nu îi trebuie echipamente foarte scumpe, ci doar un calculator şi clienţi”, spune omul de afaceri.
 
E nevoie de un poliţist
 
Cristea afirmă că, comparând cu ţările din Europa de Est, România are o industrie IT foarte puternică, similară cu cea existentă în Polonia. „Cam toţi marii jucători din Vest îşi mută operaţiunile în regiune. Din acest motiv există şi această cerere puternică de angajaţii. Unii spun că ar fi o «bulă», fiindcă cererea a crescut foarte mult, iar salariile s-au dus foarte în sus, numai că povestea aceasta se petrece peste tot în lume. Nu-i o bulă românească sau sud-est europeană. Nu ştiu dacă marile companii mai au unde să se mai ducă. Ucraina este o ţară nesigură, nu se anunţă în anii următori să se aşeze lucrurile. Despre Rusia nu mai vorbim. Noi colaborăm cu o firmă din Republica Moldova, dar nici acolo nu sunt oameni suficienţi. Mulţi dintre ei vin şi studiază în Iaşi şi rămân pe aici”, a adăugat Cristea. Antreprenorul ieşean consideră că India şi China sunt cu totul o „altă lume” şi au un mod diferit de a gândi, astfel că ţările respective nu sunt concurenţi direcţi pentru România pe piaţa globală de IT. „Europa de Vest şi Statele Unite ale Americii au nevoie de software, iar dacă vorbim de lumea anglo-saxonă, trebuie să spunem că este obsedată de preţ, fiindcă ei mereu se uită la India, unde preţul era la jumătate, trei sferturi faţă de cât este la noi, dar marele inconvenient este că au un altfel de a gândi. Software-ul făcut de indieni nu e «reliable», nu-i cu gândire occidentală. Dacă cineva vrea să îşi facă proiect acolo trebuie să fie suficient de mare încât să îşi poată permite să trimită oameni de-ai lor care să stea la faţa locului, să urmărească oră de oră ce fac angajaţii. Dacă nu-i un poliţist care să stea pe capul lor nu fac nimic până la capăt”, consideră Dorin Cristea. În schimb, spune omul de afaceri, în relaţia cu parterii din străinătate, firmele din România respectă cu sfinţenie contractele astfel că primesc cerinţele şi fac totul. „Uitaţi cazul nostru, care lucrăm cu firme din Germania, economia cea mai puternică a Europei. Ei ne spun de ce au nevoie şi noi facem totul. Noi nu facem outsourcing, ci out-tasking. Noi preluăm complet problema de la client şi o rezolvăm complet Ei nu îşi bat capul, deci e o mare diferenţă. Suntem, de departe, mult mai competitivi faţă de India şi alte ţări mai ieftine”, a declarat co-fondatorul RomSoft.
 
„Nu avem acoperite toate posturile necesare”
 
Dorin Cristea spune că, susţinute de creşterea din IT, în viitorul apropiat, la Iaşi, vor deschide puncte de lucru numeroase companii care activează în electronică şi mecanică, iar piaţa de birouri se va dezvolta în continuare. Omul de afaceri spune că RomSoft va înregistra şi în viitor creşteri atât la capitolul afaceri, cât şi al numărului de angajaţi. „De doi ani cererea este tot mai mare. În urmă cu zece ani, Iaşul era capătul lumii pentru clienţi. Acum însă «valul» a venit şi în această direcţie. Noi trebuia să începem proiecte noi cu partenerii japonezi, dar am lăsat-o mai moale pentru că nu avem acoperite toate posturile necesare. Acum avem 85 de angajaţi şi estimez că până anul viitor creşterea va fi de cel puţin 50% la acest capitol”, a opinat co-fondatorul RomSoft.
 
Absolvenţii sunt mai slab pregătiţi
 
Cristea spune că, din păcate, în ultimii 15 ani, nivelul de pregătire al absolvenţilor care lucrează în IT a scăzut clar, de la an la an. „La noi pretenţiile sunt foarte mari pentru că lucrăm şi pe o piaţă foarte pretenţioasă, astfel că nu ne putem permite să avem oameni slabi, pentru că trebuie respectate standardele internaţionale. Poate or să se supere mulţi, dar nu se compară cei ce ies acum de pe băncile facultăţilor cu absolvenţii anilor ’90. Totuşi, este o industrie care se maturizează şi nu ne putem aştepta doar la genii. Atunci erau mai puţini absolvenţi, dar toţi erau de top”, a conchis Cristea.
 
 

    

 

Comentarii