Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dezvoltarea sectorului IT din Iaşi poate atrage după sine firme din electronică şi mecanică

GALERIE
Dorin Cristea Romsoft
  • Dorin Cristea Romsoft
- +

„Suntem, de departe, mult mai competitivi faţă de India şi alte ţări mai ieftine”, consideră un antreprenor ieşean din industria IT.

Antreprenorul Dorin Cristea, proprietarul RomSoft Iaşi, companie cu operaţiuni îndeosebi în străinătate, pe segmentul aplicaţiilor destinate sistemului medical, anunţă recrutări masive. Din anul 2001, când a fost fondată compania, afacerile derulate de RomSoft au crescut constant, fiind una dintre reprezentantele de seamă ale capitalului autohton într-o piaţă locală dominată de multinaţionale. În 2016, societatea a realizat o cifră de afaceri de 9,8 milioane de lei, în creştere cu 14,5% comparativ cu indicatorul consemnat în 2015.

„Calculatoare cu licenţă de la americani”
 
Proprietarul RomSoft caracterizează piaţa IT din Iaşi ca fiind „supraaglomerată” şi, la ce cerere există în prezent nu poate fi asigurată resursa umană. Cristea estimează că în jur de 15.000-20.000 de persoane lucrează în Iaşi în acest domeniu, despre care spune că este, de departe, cea mai mare industrie a judeţului. „Numărul celor care lucrează în IT va creşte clar şi în perioada următoare. România are o tradiţie foarte veche în acest domeniu. Să nu uităm că prin anii '50 s-a făcut în ţara noastră primul calculator, iar la Timişoara se produceau memorii. Mulţi parteneri de business de afară se întreabă cum deodată România a apărut ca mare producător de software. Eu le explic că avem o tradiţie mult mai veche decât îşi închipuie lumea. În sistemul comunist, România producea calculatoare cu licenţă de la americani şi eram foarte în faţă. Se produceau calculatoare, periferice şi software, încât rezultatele de acum nu au apărut pe un teren gol. Pe de altă parte, trebuie să menţioneaz că, în general, IT-ul se dezvoltă puternic în ţările subdezvoltate pentru că domeniul presupune doar creiere şi nu tehnologii. Unui softist nu îi trebuie echipamente foarte scumpe, ci doar un calculator şi clienţi”, spune omul de afaceri.
 
E nevoie de un poliţist
 
Cristea afirmă că, comparând cu ţările din Europa de Est, România are o industrie IT foarte puternică, similară cu cea existentă în Polonia. „Cam toţi marii jucători din Vest îşi mută operaţiunile în regiune. Din acest motiv există şi această cerere puternică de angajaţii. Unii spun că ar fi o «bulă», fiindcă cererea a crescut foarte mult, iar salariile s-au dus foarte în sus, numai că povestea aceasta se petrece peste tot în lume. Nu-i o bulă românească sau sud-est europeană. Nu ştiu dacă marile companii mai au unde să se mai ducă. Ucraina este o ţară nesigură, nu se anunţă în anii următori să se aşeze lucrurile. Despre Rusia nu mai vorbim. Noi colaborăm cu o firmă din Republica Moldova, dar nici acolo nu sunt oameni suficienţi. Mulţi dintre ei vin şi studiază în Iaşi şi rămân pe aici”, a adăugat Cristea. Antreprenorul ieşean consideră că India şi China sunt cu totul o „altă lume” şi au un mod diferit de a gândi, astfel că ţările respective nu sunt concurenţi direcţi pentru România pe piaţa globală de IT. „Europa de Vest şi Statele Unite ale Americii au nevoie de software, iar dacă vorbim de lumea anglo-saxonă, trebuie să spunem că este obsedată de preţ, fiindcă ei mereu se uită la India, unde preţul era la jumătate, trei sferturi faţă de cât este la noi, dar marele inconvenient este că au un altfel de a gândi. Software-ul făcut de indieni nu e «reliable», nu-i cu gândire occidentală. Dacă cineva vrea să îşi facă proiect acolo trebuie să fie suficient de mare încât să îşi poată permite să trimită oameni de-ai lor care să stea la faţa locului, să urmărească oră de oră ce fac angajaţii. Dacă nu-i un poliţist care să stea pe capul lor nu fac nimic până la capăt”, consideră Dorin Cristea. În schimb, spune omul de afaceri, în relaţia cu parterii din străinătate, firmele din România respectă cu sfinţenie contractele astfel că primesc cerinţele şi fac totul. „Uitaţi cazul nostru, care lucrăm cu firme din Germania, economia cea mai puternică a Europei. Ei ne spun de ce au nevoie şi noi facem totul. Noi nu facem outsourcing, ci out-tasking. Noi preluăm complet problema de la client şi o rezolvăm complet Ei nu îşi bat capul, deci e o mare diferenţă. Suntem, de departe, mult mai competitivi faţă de India şi alte ţări mai ieftine”, a declarat co-fondatorul RomSoft.
 
„Nu avem acoperite toate posturile necesare”
 
Dorin Cristea spune că, susţinute de creşterea din IT, în viitorul apropiat, la Iaşi, vor deschide puncte de lucru numeroase companii care activează în electronică şi mecanică, iar piaţa de birouri se va dezvolta în continuare. Omul de afaceri spune că RomSoft va înregistra şi în viitor creşteri atât la capitolul afaceri, cât şi al numărului de angajaţi. „De doi ani cererea este tot mai mare. În urmă cu zece ani, Iaşul era capătul lumii pentru clienţi. Acum însă «valul» a venit şi în această direcţie. Noi trebuia să începem proiecte noi cu partenerii japonezi, dar am lăsat-o mai moale pentru că nu avem acoperite toate posturile necesare. Acum avem 85 de angajaţi şi estimez că până anul viitor creşterea va fi de cel puţin 50% la acest capitol”, a opinat co-fondatorul RomSoft.
 
Absolvenţii sunt mai slab pregătiţi
 
Cristea spune că, din păcate, în ultimii 15 ani, nivelul de pregătire al absolvenţilor care lucrează în IT a scăzut clar, de la an la an. „La noi pretenţiile sunt foarte mari pentru că lucrăm şi pe o piaţă foarte pretenţioasă, astfel că nu ne putem permite să avem oameni slabi, pentru că trebuie respectate standardele internaţionale. Poate or să se supere mulţi, dar nu se compară cei ce ies acum de pe băncile facultăţilor cu absolvenţii anilor '90. Totuşi, este o industrie care se maturizează şi nu ne putem aştepta doar la genii. Atunci erau mai puţini absolvenţi, dar toţi erau de top”, a conchis Cristea.
 
 
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri