Dilema preoţilor care l-au şantajat pe episcop: banii cash sau în cont. Unul dintre şantajişti voia să îşi cumpere o maşină

sâmbătă, 17 iunie 2017, 01:50
5 MIN
 Dilema preoţilor care l-au şantajat pe episcop: banii cash sau în cont. Unul dintre şantajişti voia să îşi cumpere o maşină

Episcopul Corneliu Bârlădeanu s-ar fi temut foarte tare de „lezarea imaginii Bisericii Ortodoxe Române“ în timp ce era şantajat de către preoţii din subordine, susţin procurorii ieşeni. În referatul de arestare, anchetatorii continuă să folosească expresia puţin confuză „fapte reale sau imaginare“, atunci când vorbesc de obiectul şantajului: o presupusă casetă porno în care ar apărea înaltul prelat.

Cei trei preoţi din judeţul Vaslui care au pus pe jar Biserica Ortodoxă Română au fost prezentanţi în cătuşe, ieri, judecătorilor din judeţul vecin. La finalul audierilor, ma­gistraţii vasluieni au decis ca Sebastian Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale Huşi, dar şi Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihail Răzvan Bumbu, preot paroh într-o comună din judeţ să fie arestaţi la domiciliu în dosarul în care sunt suspectaţi de şantaj. 

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut ieri o copie a refe­ratului de arestare emis de anchetatori, în document, procurorii oferind detalii despre modul în care episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean, Corneliu Onilă, ar fi fost şantajat de cei trei. Preoţii inculpaţi i-ar fi spus înaltului prelat că vor publica o presupusă casetă în care Onilă ar apărea întreţinând raporturi sexuale cu persoane de acelaşi sex. În referatul de arestare preventiv, procurorii spun că presupusa înregistrare ar conţine „fapte reale sau ima­ginare“, fără a fi foarte clar dacă aşa-zisele imagini sunt sau nu reale. În referat, procurorii oferă un posibil indiciu: episcopul ştia că arhimandritul Jitaru deţine „presupuse înregistrări compromiţătoare cu persoana sa“. Existenţa unei înregistrări a fost confirmată de surse juridice pentru „Ziarul de Iaşi“. Sursele nu ne-au putut indica, în clar, dacă respectiva înregistrare conţine sau nu imagini cu episcopul. 

Dilema preoţilor: banii cash sau prin cont bancar?

Din referatul procurorilor reiese că Corneliu Onilă ar fi fost atacat pe două paliere. Pe de o parte, colegul său de la Catedrala Episcopală voia funcţia de episcop vicar şi i-ar fi transmis încă din data de 30 mai că, dacă nu se conformează, va publica materialul în presă şi îl va folosi la Sinodul Mitropolitan ce avea să aibă loc, pe 15 iunie, la Iaşi. Întâmplător sau nu, arhimandritul Jitaru a fost reţinut chiar în ziua sinodului. Pe de altă parte, preoţii Damian şi Bumbu nu ar fi fost interesaţi de funcţii, ci de bani. Ei ar fi acţionat alături de o altă persoană, nenominalizată de procurori, pentru a obţine suma de 50.000 de euro de la Corneliu Onilă. „Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse şi pentru a contracara eventuale măsuri de înregistrare, inculpaţii Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan Mihail au folosit în permanenţă sintagma «datorie» referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitată atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vătămată. Din discuţiile telefonice (…) a rezultat faptul că suma de 50.000 de euro ar fi urmat să fie împărţită de cei doi inculpaţi, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail urmând a utiliza suma respectivă la achiziţia unui autoturism“, au precizat judecătorii ieşeni. Aceştia au mai arătat că, încă dinainte de a avea garaţia că vor primi banii, preoţii îşi făceau probleme cu privire la modalitatea prin care urmau să intre în posesia celor 50.000 de euro. „În timp ce inculpatul Damian Gheorghe s-a pronunţat pentru primirea sumei în contul parohiei, inculpatului Bumbu Răzvan Mihail, acesta din urmă a încercat să-l determine pe celălalt inculpat să meargă chiar în seara de 14.06.2017 la Episcopia Huşi şi să primească cash cei 50.000 de euro pretinşi, inculpatul Bumbu temându-se că tranzacţiile bancare ar lăsa urme. Mai mult, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail se temea ca persoana vătămată să nu se răzgândească şi să nu le mai remită cei 50.000 de euro pretinşi“, se arată în referatul de arestare. Procurorii ieşeni au audiat un martor care a declarat că l-a perceput pe episcop „marcat de iminenta lezare a imaginii sale publice, dar mai ales de lezarea imaginii Bisericii Ortodoxe Române“. Avocatul a doi dintre inculpaţi, Ionel Nechita, a precizat ieri, după ce clienţii săi au fost plasaţi în arest la domiciliu, că inculpaţii s-au prevalat de dreptul la tăcere. „Avem mult de lucru ca apărători în acest dosar pentru a demonstra că nu a existat infracţiunea de şantaj aşa cum a fost ea prezentă. Deocamdată discutăm doar de măsura preventivă şi este important că cei trei sunt la domiciliu pentru a putea să-şi facă apărări calificate“, a declarat Nechita.

Reacţia Episcopiei 

Într-un comunicat de presă sec, reprezentanţii episcopiei au oferit ieri o primă reacţie cu privire la acest scandal, fără a oferi informaţii concrete referitoare la şantaj sau obiectul acestuia. „Episcopia Huşilor aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că a luat act cu profundă îngrijorare şi regret de situaţia creată de sus-numiţii (n.r. – cei trei preoţi arestaţi la domiciliu), nădăjduind totodată că instituţiile abilitate ale statului vor clarifica această speţă, urmând ca, după pronunţarea finală a acestora, să fie hotărâte şi măsuri canonico-disciplinare. Îndemnăm cu dragoste părintească pe toţi fiii duhovniceşti ai Eparhiei Huşilor şi ai Bisericii Ortodoxe Române să sporească lucrarea rugăciunii şi a faptelor bune, cerându-le iertare pentru tulburarea creată şi asigurându-i că aceste incidente sunt tratate cu maximă responsabilitate pastorală, pentru o activitate transparentă şi în conformitate cu crezul creştin“, au transmis reprezentanţii episcopiei.

Comentarii