Directoare de liceu, părtaşă la o lovitură de 2 milioane lei. A schimbat catedra cu sala de judecată

sâmbătă, 10 decembrie 2016, 02:58
2 MIN
 Directoare de liceu, părtaşă la o lovitură de 2 milioane lei. A schimbat catedra cu sala de judecată

Directoarea Liceului Tehnologic din Podu Iloaiei şi patroana unei firme de construcţii au fost trimise în judecată de DNA 

Procurorii DNA Iaşi au finalizat o anchetă privind deturnarea unei sume de aproximativ 2 milioane de lei de la un liceu din judeţul Iaşi. Două persoane, printre care fosta directoare a liceului, dar şi patroana unei firme de construcţii au fost deferite justiţiei, în timp ce alte două femei implicate în afacere au semnat acorduri de recu­noaştere a vinovăţiei cu procurorii. Gabriela Dobrea, fosta directoare a Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu“ din Podu Iloaiei, este acuzată de abuz în serviciu în timp ce Maria Gabor, administratorul unei societăţi este acuzată de complicitate la abuz în serviciu. 

Potrivit rechizitoriului, faptele celor două ar fi fost comise în contextul în care, în anul 2007, ministerul de resort finanţa mai multe unităţi şcolare pentru construcţii realizate în şcoli. Liceul din Podu Iloaei a primit astfel suma de aproximativ 4,5 milioane de lei. Proiectul derulat la şcoala ieşeană viza reabilitarea campusului şcolar însă a fost executat doar pe jumătate. Chiar şi aşa, spun procurorii, alături de contabila şcolii, Liliana Botez, şi dirigintele de şantier Georgeta Cataramă, ar fi fost semnate acte prin care s-ar fi consemnat fictiv că întreaga lucrare a fost executată. „Prin acest demers, inculpatele au cauzat un prejudiciu bugetului unităţii şcolare în cuantum total de 2.025.844.22 lei, din care 1.934.232.6 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor recepţionate şi achitate, dar neexecutate şi de 91.611,62 lei, reprezentând sumele de bani plătite în contul societăţii administrate de inculpata Gabor Maria drept garanţie de bună execuţie pentru lucrările efectuate (cont deschis la dispoziţia executantului şi nu la dispoziţia autorităţii contractante)“, au precizat procurorii.

Unitatea şcolară s-a constituit parte civilă în acest dosar ce urmează a fi judecat la tribunal. Contabila şi dirigintele de şantier care au fost implicate în acest caz au recunoscut acuzele şi au fost de acord să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Comentarii