Directoarea UNESCO: Statele Unite nu sunt „Alfa şi Omega” organizaţiei

luni, 13 noiembrie 2017, 12:40
2 MIN
 Directoarea UNESCO: Statele Unite nu sunt „Alfa şi Omega” organizaţiei

Statele Unite, care au anunţat la mijlocul lunii octombrie că se retrag din UNESCO, nu sunt "Alfa şi Omega" organizaţiei, care a cunoscut "mari perioade" fără ele, a subliniat luni noua directoare generală Audrey Azoulay, citată de AFP.

 

Retragerea americană nu constituie "o surpriză completă, ţinând seama de poziţia Statelor Unite în acest moment când se vorbeşte despre multilateralism", a spus fostul ministru francez al Culturii, ales vineri în fruntea organizaţiei pentru educaţie, ştiinţă şi cultură la Naţiunile Unite. 

"Este o decizie suverană a unui stat pe care-l respect, dar în aceste vremuri nu reprezintă Alfa şi Omega pentru UNESCO", a afirmat Azoulay la postul de radio France Inter. "Au fost mari perioade la UNESCO – peste 15 ani – fără Statele Unite, care au revenit în final, şi cred că nu este în interesul SUA să părăsească UNESCO". 

Statele Unite au părăsit organizaţia între 1984 şi 2002 şi nu mai plăteşte contribuţia la UNESCO din 2011.  Statele Unite şi Israel au încetat să mai plătească contribuţia financiară din 2011, reprezentând mai mult de 20% din bugetul agenţiei, după admiterea Palestinei în UNESCO. Pe 12 octombrie, cele două ţări şi-au anunţat retragerea din organizaţie, acuzând atitudine "antiisraeliană" în luările de poziţie asupra Ierusalimului şi Hebronului. 

"Cred că nu putem reduce UNESCO la tensiunile politice pe care le traversează, dar trebuie să ţinem cont de ansamblul acţiunii sale", este de părere Audrey Azoulay, care va fi învestită în funcţie luni.  Ea a subliniat că doreşte să continue să colaboreze "cu societatea civilă americană, universităţile şi cercetătorii americani".  Statele Unite au anunţat că doresc să-şi păstreze statutul de observator. Retragerea va intra în vigoare de la 31 decembrie 2018, conform statutului UNESCO.

Comentarii