Divorţul unui IT-ist s-a lăsat cu o condamnare. A intrat în conturile online ale nevestei pentru a aduna probe

miercuri, 16 august 2017, 01:50
3 MIN
 Divorţul unui  IT-ist s-a lăsat cu o condamnare. A intrat în conturile online ale nevestei pentru a aduna probe

Un bărbat a divorţat de nevastă la scurt timp după ce aceasta a născut un copil. Neînţelegerile dintre cei doi au escaladat motiv pentru care tânărul a apelat la o metodă ilegală pentru a strânge probe în procesul de divorţ. A accesat contul de Facebook, căsuţa de e-mail şi aplicaţia de web-banking a fostei soţii.

Ieşeanul Robert Cimpoeşu este angajat al unei firme ce oferă servicii IT în Iaşi şi şi-a folosit din plin cunoştinţele pentru a o spiona cibernetic pe fosta sa soţie, în timp ce se afla în divorş cu aceasta. Bărbatul a fost condamnat recent de Curtea de Apel Iaşi la un an, patru luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat pentru in­fracţiuni informatice. Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au publicat şi motivarea din cazul său, în document apărând informaţii inedite despre modul în care tânărul şi-a spionat ne­vasta. 

Divorţ după naştere

În motivare, judecătorii arată că Robert Cimpoeşu s-a căsătorit cu E.I.C. în iulie 2014, cei doi locuind într-un apartament din Iaşi aparţinând persoanei vătămate. În octombrie 2014, femeia a fost internată la o maternitate din Iaşi, unde a născut un băiat. La scurt timp după naştere, femeia i-a cerut soţului să plece de la domiciliu, în mai puţin de o lună victima introducând o acţiune de divorţ pe rolul Judecătoriei. După ce a fost dat în judecată pentru divorţ, bărbatul ar fi încercat să o supravegheze pe soţia sa. Judecătorii arată că Cimpoeşu ştia parola pe care soţia sa o folosea pentru contul de Facebook şi pentru cel de e-mail, precum şi pe cea a contului aferent aplicaţiei de internet banking. Anchetatorii au precizat că bărbatul le-ar fi accesat în peroada septembrie 2014 – februarie 2015. Astfel, de 17 ori ar fi accesat contul de e-mail al soţiei sale, citind 24 de mesaje private, printre care cele referitoare la deplasările de la serviciu sau referitoare la salariile pe care le primea. Unele fişiere le-ar fi transferat în unităţile de stocare proprii. De asemenea, în ianuarie 2015, bărbatul a accesat de 34 de ori contul de Facebook deţinut de soţia sa. Cimpoeşu ar fi realizat mai multe capturi foto în timp ce era conectat pe contul de Facebook al soţiei sale, salvând fişiere într-un folder pe care l-a denumit „divorţ“. Abia după o lună, femeia şi-a dat seama că îi este accesat contul de Facebook şi şi-a schimbat parola. 

Explicaţiile bărbatului

De alte 40 de ori, până în februarie 2015, Cimpoeşu ar fi accesat contul online aferent aplicaţiei de web-banking. În acelaşi folder special creat, Cimpoeşu a salvat extrase de cont de-ale soţiei. Audiat de oamenii legii, Cimpoeşu a explicat şi de ce a accesat ilegal conturile nevestei. „A arătat inculpatul că a accesat contul deoarece era interesat de veniturile pe care le realiza persoana vătămată, dar şi pentru că avea suspiciuni că soţia sa ar avea o relaţie extraconjugală cu şeful său, astfel încât a deschis şi a lecturat mai multe mailuri ce conţineau comunicări între cei doi“, a precizat Cimpoeşu, care a mai arătat că a dorit să afle informaţii despre fiul său. 

Chiar dacă parolele folosite de soţ îi fu­seseră încredinţate de victimă în timpul căsniciei, judecătorii au considerat că, în acest caz se impune incriminarea bărbatului. Magistraţii ieşeni au invocat o recomandare dintr-o convenţie europeană. „Chiar dacă inculpatul ar fi deţinut parola de acces la conturile de e-mail şi contul de pe reţeaua de socializare www.facebook.com din timpul relaţiilor de căsătorie aşa cum pretinde, aceasta nu presupune, automat, şi o permisiune implicită din partea titularului conturilor pentru folosirea lor de către o altă persoană, inclusiv de către soţ, fiind necesară acordarea unei permisiuni şi în această situaţie, legea neinstituind vreo derogare în cazul soţilor“, au stabilit judecătorii. 

Comentarii