Doctoranzii vor să cerşească bani în faţa Mitropoliei. S-au săturat de umilinţe

luni, 03 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Doctoranzii vor să cerşească bani în faţa Mitropoliei. S-au săturat de umilinţe

180 de tineri înscrişi în cadrului unui proiect POSDRU au aşteptat timp de 9 luni bursele.Luna trecută au venit 2,65 milioane lei care ar fi ajuns pentru şase luni. Doctoranzii au primit vineri numai banii pentru lunile septembrie şi octombrie

Doctoranzii înscrişi într-un proiect POSDRU desfăşurat de Universitatea „Al. I. Cuza“ se revoltă din nou. 180 de tineri beneficiari ai programului „Pregătirea doctoranzilor pentru evoluţie şi inserare profesională prin facilitarea accesului la burse de studiu şi prin oferirea de formări complementare recomandate de modelele de bună practică din spaţiul European“ spun că nu au primit bursele timp de nouă luni de zile, încă din septembrie. Deşi au sperat că odată cu rambursarea cererii de finanţare îşi vor primi banii restanţi, aşteptările lor au fost înşelate. Pe 21 mai, au fost viraţi în contul proiectului peste 2,65 milioane de lei. Din această sumă, însă, doctoranzii au primit vineri, 31 mai, doar bursele pe lunile septembrie şi octombrie. La un calcul simplu, în condiţiile în care tinerii primesc 2.200 de lei lunar, banii rambursaţi instituţiei ar fi fost suficienţi pentru plata a 6 luni de burse (2,37 milioane de lei).

Beneficiarii povestec că bursa le este necesară atât pentru traiul de zi cu zi, cât mai ales pentru materialele didactice – reactivi necesari pentru experimente, publicaţii de specialitate, abonamente la reviste profesionale, transport şi cazare pentru participarea la conferinţe şi seminarii de instruire sau pentru studiile pe teren. Supărarea tinerilor se datorează mai ales lipsei de comunicare cu echipa de conducere a proiectului, care nu obişnuieşte să le ofere explicaţii în acest sens. „Aproape toţi ne-am împrumutat de la părinţi, rude sau prieteni pentru a putea supravieţui. Doctoratul s-a transformat dintr-o experienţă de învăţare şi perfecţionare într-un chin prelungit, într-o luptă de supravieţuire de la o lună la alta. Una din propunerile de protest, de altfel, este de a merge cu toţii în faţa Mitropoliei şi de a cerşi bani de la trecători. Este o experienţă umilitoare“, dezvăluie un beneficiar al proiectului. Contactat ieri pentru a lămuri situaţia doctoranzilor, managerul proiectului, profesorul Ovidiu Călţun de la Facultatea de Fizică, nu a răspuns la telefon. Singura persoană din proiect care a putut fi contactată a fost conf. dr. Cristian – Ioan Baban, responsabil informare şi comunicare. Acesta a specificat că în cursul săptămânii va fi analizată situaţia şi există posibilitatea ca tinerii să mai primească o parte din bani.
 

Comentarii