Efectele răfuielilor din PSD: Chirica este revoltat de organizarea unei şedinţe de guvern la Piatra Neamţ

luni, 20 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Efectele răfuielilor din PSD: Chirica este revoltat de organizarea unei şedinţe de guvern la Piatra Neamţ

„Este un afront la adresa moldovenilor pentru că centrul universului pentru relaţia dintre Republica Moldova şi România este Iaşul“.

 

Organizarea şedinţei comune a guvernelor din România şi Republica Moldova, pe 23 martie, la Piatra Neamţ, stârneşte nemulţumiri la Iaşi. Primarul Mihai Chirica şi-a arătat dezamăgirea de hotărârea luată la nivel central, subliniind că, la Iaşi, exis­tă cea mai mare comunitate de mol­doveni din ţară.

„I-am trimis o adresă domnului Grindeanu, nu ni se pare normal. Este un afront la adresa moldovenilor pentru că centrul universului pentru relaţia dintre Republica Moldova şi România este Iaşul“, a declarat primarul Iaşului, cu ocazia unei dezbateri care a avut loc la Primărie, la sfârşitul săptămânii trecute. El a adăugat că nu poate fi o şedinţă comună România – Republica Moldova în altă zonă decât în „fieful oamenilor de cetăţenie moldovenească“. Primarul Iaşului a continuat afirmând că la Iaşi sunt mai mulţi ce­tăţeni moldoveni decât întreaga populaţie a municipiului Piatra Neamţ. În ultimele luni, primarul Mihai Chirica a intrat în conflict cu liderii PSD de la nivel central, după ce a luat partea protestatarilor în scandalul aprobării ordonanţei care dezincrimina abuzul în serviciu. Chirica a pierdut func­ţiile de conducere din PSD şi a rămas simplu membru, iar liderii centrali ai partidului s-au dezis de poziţionările social-democratului.  Şi liderul liberal Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova trebuia să aibă loc la Iaşi.

„Consider o gravă jignire pentru Iaşi şi pentru ceea ce înseamnă istoria Iaşului de-a lungul istoriei. O consider o gravă greşeală politică a guvernului“, a declarat Ludovic Orban. Anunţul iniţial privind organizarea şedinţei comune a venit la mijlocul săptămânii trecute de la li­derul PSD Neamţ, Ionel Arsene. Ulterior, a fost confirmată şi de demnitari ai statului român şi din Republica Moldova. În ultimii zece ani, la Iaşi au avut loc două şedinţe comune ale celor două guverne, una ţinută pe vremea premierului Emil Boc şi cealaltă pe vremea premierului Mihai Răzvan Ungureanu. Nu în ultimul rând, Iaşul a găzduit şi întâlniri la nivel de administraţie prezidenţială. 

Comentarii