Elevii au ajuns în prima zi de şcoală prin gropi şi şantiere

marți, 17 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Elevii au ajuns în prima zi de şcoală prin gropi şi şantiere

După începerea şcolii, se anunţă o săptămână grea pentru şoferii ieşeni.

Clopoţelul nu a sunat ieri şi pentru oficialii din Primărie. Edilii împreună cu constructorii de pe şantiere au picat examenul traficului decent. La proba teoretică, oficialii au trecut cu brio prin nenumăratele promisiuni făcute în ultimele săptămâni pentru începutul de an şcolar, în timp ce proba practică a debutat cu nervi şi claxoane de la primele ore ale dimineţii. Cum problemele în trafic se repetă de la an la an, în ciuda asigurărilor venite dinspre Palatul Roznovanu, nici tabloul de ieri nu a făcut excepţie.

Şantierul din Fundaţie i-a lăsat repetenţi pe edili, în ciuda anunţului conform căruia circulaţia va reveni la normal de pe 16 septembrie şi că străzile din jurul pasajului subteran vor fi asfaltate. În realitate, singura zonă decongestionată a fost legătura între Copou, Păcurari şi Muzicescu, precum şi tronsonul liniilor de tramvai. Partea dinspre bulevardul Independenţei arată doar cosmetizată, fiind plină de hopuri-dâmburi, asfalt cu porţia şi denivelări. Şoferii circulă pe asfalt pe o singură bandă, cealaltă fiind în continuare din piatră spartă. Mai mult, de o parte şi de alta a pasajului subteran dinspre Independenţei, porţiunile cu asfalt se termină brusc în tronsoane cu piatră sau denivelări ale străzii. Toţi şoferii care vin dinspre Copou şi merg spre Independenţei sau cei care circulă în sens invers au aceeaşi soartă: viteză redusă pentru a nu-şi rupe maşinile în piatra şi frânturile de asfalt din jurul şantierului. Constructorii susţin că giraţia nu a fost complet asfaltată la timp deoarece mai trebuie montate grinzile peste pasajul subteran dinspre capătul spre Independenţei. Plus că ploile abundente de la sfârşitul săptămânii i-au întârziat pe constructori care au lăsat lucrările pe ultima sută de metri înaintea începerii anului şcolar. Constructorii au anunţat că asfaltările din dreptul fostului sediu al Romtelecom şi vizavi de acesta vor fi reluate în această săptămână.

„Cel mai sigur, săptămâna viitoare deschidem circulaţia“

Chiar dacă în prima parte a zilei traficul nu a fost atât de aglomerat din cauza orarelor decalate de la şcoli, acesta a recuperat vertiginos după ora 16. Cozi kilometrice sunt la orice oră a zilei pe strada Cuza Vodă care este sufocată de tramvaie, autobuze, microbuze şi maşini mici. Întârzieri foarte mari au fost şi în transportul cu călători. „Traficul a fost extrem de aglomerat în special pe Cuza Vodă. Au fost foarte multe maşini prezente în trafic, alături de mijloacele de transport în comun. Odată cu deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional şi cu retragerea ramforsărilor, traficul a fost infernal“, a precizat Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP. În aceste condiţii, bulevardul Ştefan cel Mare ar fi trebuit, conform contractului de lucrări, să fie deschis ieri circulaţiei şi să preia tot traficul de pe Cuza Vodă. Constructorii au avut ca termen ziua de ieri pentru finalizarea lucrărilor. Deşi intervenţiile sunt gata în mare parte, şantierul era ieri părăsit şi doar câţiva muncitori montau nişte piloni pe la Casa Modei. „Cel mai sigur, săptămâna viitoare deschidem circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare. Se va circula din Piaţa Unirii până pe strada I.C. Brătianu, iar tronsonul de pe Cuza Vodă va fi lăsat deschis circulaţiei. Dacă lucrarea nu corespunde cu documentaţia tehnică, nu vom semna recepţia“, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Constructorii de la Conest au precizat că mai sunt doar câteva retuşuri de pus la punct şi că municipalitatea trebuie să convoace recepţia. Primăria a încheiat ieri, în teorie, primul proiect european derulat prin fonduri europene, cel de modernizare a axei culturale. Deşi Primăria a amânat termenul de finalizare de nenumărate ori, iar investiţia s-a derulat cu proteste, tăieri de tei şi cu multe restricţii în trafic, edilii nu au părut să dea importanţă etapei care tocmai s-a încheiat.

„Strică strada în câteva ore şi stau cu lunile până rezolvă treaba“

Probleme în trafic au fost în prima zi de şcoală şi în Bucium sau în Nicolina. Cozi kilometrice s-au format de la Spitalul Socola până pe pasarela Nicolina din cauza unei intervenţii la reţeaua de utilităţi, lucrare ce a blocat prima bandă. „De aproape două săptămâni au săpat aici o groapă şi nu au fost în stare să lucreze până acum. Aşa se întâmplă peste tot, strică strada în câteva ore şi stau cu lunile până rezolvă treaba“, ne-a spus Daniel Mihnea, un taximetrist din zona Bucium. Probleme au fost aseară şi în Nicolina, unde cozile se întindeau spre Belvedere. Şantierul din Podu Roş până în Nicolina va fi un punct nevralgic şi în perioada următoare din cauza lucrărilor la linia de tramvai şi cele de betonare de pe pasaj. Tabloul din traficul din ieri a fost doar un preambul al haosului care se va instaura începând de astăzi.

Comentarii