De Sănătate

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Pacienți trimişi să moară în brațele medicilor din Iaşi, singurii care nu-i refuză

vineri, 07 octombrie 2016, 02:01
5 MIN
 EXCLUSIV: Pacienți trimişi să moară în brațele medicilor din Iaşi, singurii care nu-i refuză

În România, „marii arşi“ sunt practic condamnaţi la moarte. Iar, mai nou, locul în care mulţi dintre aceştia, din întreaga ţară, sunt condamnaţi este Iaşul. După un an de la tragedia Colectiv, şansele victimelor cu arsuri grave rămân o loterie. La câteva luni de la închiderea parţială a Spitalului de Arşi din Capitală, Bucureştiul poate primi în rezerve speciale sub 10 pacienţi cu arsuri deosebite. Dacă până în vară spitalele din ţară transferau la Bucureşti arşii cu peste 20% suprafaţă corporală, acum, din lipsă de locuri, pacienţii sunt repartizaţi în centrele din ţară care au locuri la dispoziţie. Astfel se explică faptul că, în ultimele zile, Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sf. Spiridon“ a preluat doi pacienţi cu arsuri importante, cu toate că funcţionează în condiţii de provizorat, periculoase chiar şi pentru arsuri mai mici. Un bolnav de la Bistriţa, cu arsuri pe 50% suprafaţă corp, a murit în 48 de ore de la transferul la Iaşi. O tânără care a fost transferată ieri de la Bucureşti la Iaşi, cu arsuri pe numai 25% suprafaţă corp, se află în stare extrem de gravă, medicii fiind foarte sceptici că poate supravieţui aici. În aceste condiţii, se pune întrebarea: pentru ce sunt acceptaţi la Iaşi aceşti oameni, refuzaţi la Cluj sau Târgu Mureş? Doar ca să nu îi aibă pe conştiinţă alţi medici? Dincolo de eventualele răspunsuri, să remarcăm că la Iaşi se moare cu zile în aceleaşi condiţii în care în alte ţări europene, chiar Bulgaria, viaţa aproape că nu e pusă deloc în pericol. Iată un bun subiect de campanie electorală, domnilor candidaţi ieşeni la Parlament!

În ultima perioadă, pacienţii arşi din diferite colţuri de ţară sunt plimbaţi prin spitale din cauză că în Bucureşti nu mai sunt locuri destinate exclusiv îngrijirii lor. Potrivit medicilor din ţară, după tragedia din Colectiv, în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa în urma complicaţiilor determinate de arsuri, cazurile bolnavilor arşi sunt anunţate direct la Ministerul Sănătăţii.

În timp ce decidenţii de aici aprobă pentru unii bolnavi transferul aerian către clinici din afara ţării, majoritatea rămân în stare gravă în spitalele din România, spitale care nu au infrastructura necesară să trateze bolnavi cu arsuri care se întind pe mai mult de 20% suprafaţă corporală.

Dacă, până vara aceasta, prin ordin de ministru, bolnavii erau transferaţi aerian la Bucureşti, acum, victimele arsurilor grave sunt menţinute sau transportate în spitale judeţene din centre universitare.

Profesorul Dragoş Pieptu, specialistul care a semnalat imediat după Colectiv că victimele trebuie transferate urgent în străinătate pentru a fi salvate, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că şansele marilor arşi în ţară sunt reduse.

„Un pacient cu arsuri de gradul II şi peste care afectează 40% din suprafaţa corpului are şanse minime de supravieţuire în România, indiferent unde este internat, datorită infrastructurii total improprii. Un asemenea ars, în ţări precum SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Israel, are şanse mari de supravieţuire“, a explicat profesorul Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică la IRO Iaşi.

Iaşul se oferă singur

Din cauza numărului redus de rezerve în care se internează bolnavii arşi în Capitală, în Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au fost preluaţi, în ultimele 10 zile, doi pacienţi arşi, în stare gravă, din diferite zone ale ţării. Cu toate că, până în vară, clinica ieşeană transfera, la rândul ei, în Capitală bolnavii cu arsuri peste 20% suprafaţă corporală, de cel puţin două luni, spitalul ieşean preia bolnavi arşi în stare critică care provin din alte spitale din ţară.

Primul pacient a ajuns la Iaşi pe 28 septembrie, după aproape şapte ore de la producerea exploziei în care a fost rănit. Bolnavul, un bărbat de 52 de ani din Bistriţa, prezenta arsuri de gradul II pe 50% suprafaţă corporală. După 48 de ore de la internarea în secţia ATI a clinicii ieşene, acesta a murit.

Potrivit dr. Mihaela Mastan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, – unitate medicală în care pacientul a fost menţinut până la transferul către Iaşi -, bolnavul nu a putut fi dus imediat într-un centru medical universitar întrucât Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă încerca să găsească soluţii pentru alte două cazuri de „mari arşi“ care apăruseră în ţară.

Mai mult, medicul bistriţean a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în timp ce clinicile din spitalele judeţene din Cluj şi Târgu Mureş şi-au declinit competenţa către alt centru medical, pentru că victima prezenta arsuri peste 20% suprafaţă corporală, medicii ieşeni din Clinica de Chirurgie Plastică au acceptat transferul, cu toate că secţia ATI destinată bolnavilor arşi este un spaţiu improvizat, cu 5 paturi.

„Victima a ajuns în UPU în jurul orei 10. Pacientul prezenta arsuri de gradul II pe 50% din suprafaţa corporală şi după ce a fost preluat în UPU s-au iniţiat primele măsuri de ajutor, s-a făcut toaletarea arsurilor, s-au administrat antialgice şi ulterior bărbatul a fost internat conştient în ATI. Între timp, s-a luat legătura cu clinicile din Cluj şi Târgu Mureş în vederea transferului, însă colegii de acolo şi-au declinat răspunderea pentru că victima avea arsuri peste 20% suprafaţă corporală. Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă avea în acea zi încă doi pacienţi cu arsuri peste 20% suprafaţă corporală, care se aflau în aşteptare din lipsă de locuri. Bolnavul a stat în ATI până s-a decis transferul la Iaşi, acolo unde a fost acceptat“, a arătat medicul bistriţean

Doi ani de promisiuni

Coordonatoarea SMURD Iaşi, profesorul Diana Cimpoeşu, a precizat la rândul său că transferul a fost posibil după ce medicul de gardă din Clinica de Chirurgie Plastică de la „Sf. Spiridon“ a acceptat să preia bolnavul.

„Transferul se face după un protocol pe care noi îl respectăm. După ce suntem anunţaţi de existenţa cazului, medicul de la coordonare ia legătura cu medicul de gardă de pe clinică şi doar după ce avem un răspuns pozitiv din partea acestuia se efectuează transportul bolnavului“, a arătat şefa UPU-SMURD.

Acelaşi traseu l-a avut în garda trecută transferul unei tinere de 25 de ani de la Spitalul „Sf. Pantelimon“ din Bucureşti la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi. Pacienta cu arsuri de gradul II pe 25% suprafaţa corporală se află internată în stare gravă în Clinica de Chirurgie Plastică de la Iaşi, pentru că în Bucureşti nu mai erau libere paturi destinate arşilor şi pentru că medicii ieşeni au avut la dispoziţie un loc în ATI. Chirurgii plasticieni au considerat că se pot ocupa cum trebuie de victima arsă, cu toate că în urmă cu trei luni făceau publice condiţiile dificile în care îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, cele două victime internate la Iaşi nu au fost transferate într-o clinică din străinătate pentru că medicii ieşeni nu şi-au declinat competenţa în cazurile respective.

„În momentul transferului pacienţilor către Iaşi nu mai erau locuri în Bucureşti. Transferul în străinătate se decide atunci când echipa de îngrijire declară că îi sunt depăşite competenţele şi nu există o altă echipă care să preia îngrijirea pacientului“, a precizat Valentin Popescu, purtător de cuvânt al MS.

Bucureşteanca internată ieri la Iaşi prezintă arsuri pe braţe, torace şi abdomen. Victima este o tânără care s-a autoincendiat.

„Pacienta a fost transferată de la Bucureşti cu elicopterul de la SMURD Galaţi. Este internată cu prognostic rezervat“, a mai precizat Diana Cimpoeşu.

Clinica de Chirurgie Plastică ieşeană funcţionează în condiţii provizorii din 2014. Abia luna trecută, după doi ani de promisiuni, Ministerul Sănătăţii a acordat spitalului 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la noua clădire în care va fi mutată Clinica de Chirurgie Plastică, care prevede şi un compartiment pentru „Marele Ars“.

CITIȚI ȘI:

Criza din Bucureşti a locurilor pentru pacienţii arşi produce efecte şi în spitale din Iaşi

Comentarii