EXCLUSIV: Un dosar de corupţie exploziv la DNA. Şeful Poliţiei Rutiere, printre acuzaţi

vineri, 24 februarie 2017, 02:50
6 MIN
 EXCLUSIV: Un dosar de corupţie exploziv la DNA. Şeful Poliţiei Rutiere, printre acuzaţi

„Bombă“ în Poliţia ieşeană: şeful de la Rutieră, alături de doi ofiţeri şi un fost procuror, a ajuns în vizorul DNA, într-un dosar de fapte de corupţie. În instituţie se vorbeşte deja de o aşa-numită „mare trădare“. Faptele de corupţie aflate în vizorul DNA au fost comise în urmă cu un deceniu. Comisarul Adrian Ciopraga , alături de alţi colegi şi un fost procuror – actual avocat, ar fi fost „turnat“ chiar de un fost coleg de serviciu, au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ surse juridice. Alături de comisarul Ciopraga, în vizorul DNA se mai află fostul procuror Luana Pintilie, dar şi ofiţerii Mihai Doban, fostul ginere al influentului judecător Dan Anton, şi Cristian Nechifor. Cei  patru au fost cercetaţi pentru fapte similare şi în 2012, însă, atunci, fostul procuror DNA Emilian Eva i-a scos de sub urmărire penală. După denunţurile primite recent, anchetatorii anticorupţie au infirmat acea soluţie şi au cerut instanţei redeschiderea urmăririi penale

Un dosar "bombă" pune din nou pe jar Poliţia Rutieră din Iaşi. Procurorii DNA Iaşi i-au luat în vizor pe şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, alături de un ofiţer şi un fost ofiţer de la aceeaşi structură, dar şi un fost procuror, actual avocat, pentru fapte de corupţie ce ar fi fost comise în urmă cu un deceniu. E vorba de fapte de luare de mită şi de abuz în serviciu ce ar fi fost comise de ofiţerii rutieri, în perioada în care întregul serviciul rutier de la Iaşi era sub investigaţie. Capul de afiş al acestui dosar la care DNA a cerut oficial redeschiderea este şeful Poliţiei Rutiere, comisarul Adrian Ciopraga, alături de el în vizorul anchetatorilor anticorupţie mai aflându-se fostul procuror Luana Pintilie, fostul ofiţer Mihai Doban, ex-ginere al judecătorului Dan Anton, dar şi poliţistul Cristian Nechifor. Toţi cei patru au mai fost cercetaţi pentru fapte similare, în 2012, însă, atunci, fostul procuror DNA Emilian Eva a dispus scoaterea de sub urmărire penală. Recent, DNA a beneficiat, spun sursele „Ziarului de Iaşi“, de denunţul unui fost poliţist rutier, condamnat la rândul său pentru luare de mită, şi a decis să redeschidă dosarul. Au cerut în acest sens acceptul instanţei de judecată.

Cine a turnat?

Scânteia din spatele redeschiderii acestui dosar ar fi, potrivit surselor ziarului, fostul poliţist rutier Răzvan Marciuc, Acesta ar fi mers la anchetatori cu presupuse infor­maţii referitoare la cei patru, informaţii pe care procurorii le-au considerat relevante şi care i-au determinat să infirme ordonanţa 111/P/2012 a DNA, prin care cei menţionaţi au fost scoşi de sub urmărire penală de Emilian Eva. Informaţia denunţului făcut de Marciuc nu a putut fi confirmată şi oficial reporterilor noştri. La finele săptămânii trecute, DNA Iaşi a formulat şi o solicitare de redeschidere a urmăririi penale în cazul lui Ciopraga, Pintilie, Doban şi Nechifor, un prim termen având loc în urmă cu două zile. „Pentru ca făptuitorul Ciopraga Adrian să îşi angajeze avocat, pentru citarea părţilor şi petru ataşarea ordonanţei de infirmare nr. 111/P/2012 a DNA ST Iaşi, acordă termen la data de 08.03.2017“, au precizat judecătorii ieşeni.

Care sunt acuzaţiile

Numele celor trei poliţişti şi al fostului procuror au apărut în interceptările pe care procurorii ieşeni le-au realizat în 2008 şi 2009 într-un dosar în care a fost pusă sub ascultare întreaga Poliţie Rutieră din Iaşi. Nu mai puţin de 54 de persoane, cei mai mulţi dintre ei poliţişti, au intrat atunci în vizorul anchetatorilor pentru fapte de luare de mită, abuz în serviciu sau fals intelectual, agenţii şi ofiţerii fiind acuzaţi că primeau diverse bunuri pentru a nu amenda politicieni, oameni de afaceri sau primari din judeţul Iaşi. 14 poliţişti au fost trimişi în judecată în 2009, toţi fiind condamnaţi de prima instanţă, 11 dintre ei cu executare.

În iulie anul trecut, Curtea de Apel Iaşi a întors sentinţa şi a decis ca 6 dintre poliţişti să fie achitaţi, 7 condamnaţi cu suspendare şi unul singur. Alţi ofiţeri, printre care Ciopraga, Doban şi Nechifor, au fost cercetaţi de DNA în urmă cu aproape 5 ani, alături de ei mai fiind vizaţi la momentul respectiv şi Mihai Pintilei, fostul şef al Poliţiei Rutiere Iaşi, dar şi deputatul Petru Movilă. Cei din urmă au fost scoşi de sub urmărire penală tot în 2012, în cazul lor nefiind solicitată redeschiderea dosarului.

În interceptările telefonice de la momentul demarării investigaţiei, despre Ciopraga colegii săi spuneau că ar fi intervenit la colegi pentru presupuse renunţări la scancţiuni date unor şoferi. Acelaşi lucru reiese şi dintr-o interceptare în care Luana Pintilie, fost procuror al Par­chetului de pe lângă Tribunal, îi cerea poliţistului Cătălin Harnagea să nu sancţioneze un şofer care trecuse „pe roşu“, întrucât era un prieten al actualei avocate.

Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a luat legătura în cursul zilei de ieri cu şeful Poliţiei Rutiere Iaşi, Adrian Ciopraga. În primă fază, conversaţia cu acesta s-a întrerupt chiar în timp ce reporterii îl întrebau pe Ciopraga despre dosarul de la DNA. Ofiţerul a revenit şi a precizat că poate fi contactat în aproximativ jumătate de oră. Nu a mai răspuns însă ulterior. La rândul ei, avocata Luana Pintilie ne-a declarat că nu doreşte să comenteze „în niciun fel“ decizia procurorilor. Doban şi Nechifor nu au putut fi contactaţi. 

 
Interceptări din dosar
 
7.11.2008 – Discuţie între poliţistul Cătălin Harnagea, care este contactat de Luana Pintilie (fostă Maxim), procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal:
 
Maxim – Bună ziua. Cătălin?
Harnagea – Da.
Maxim – Luana la telefon. Îmi cer scuze că te deranjez.
Harnagea – Cine?
Maxim – Luana! Luana Maxim. Cătălin, ai un coleg Grecu?
Harnagea – Săru’mâna! Da.
Maxim – Şi cum te înţelegi cu el?
Harnagea – Bine.
Maxim – Măi, vezi că e un prieten de-al meu. Acuma vrea să-i ia permisu’. Nu ştiu ce-a facut…
Harnagea – Cum îl cheamă?
Maxim – Slabu Florin.
Harnagea – Bine. Săru’ mâna!
Maxim – Da, mulţumesc. O zi bună!
u După discuţie, Harnagea îl contactează pe colegul său, Dan Grecu:
Harnagea – Ai unu’ Slabu?
Grecu – Îhi…
Harnagea – E grav?
Grecu – Mmmm… Destul! De ce eu?
Harnagea – De la Parchet m-a sunat…
Grecu – Da?
Harnagea – Pa. Mersi.
Grecu – Bine, pa.
* În urma verificărilor, s-a constatat că şoferul, deşi fusese prins circulând pe contrasens, a primit doar un avertisment, pentru lipsa cărţii de identitate.
 
Convorbirea telefonică din data de 19.10.2008, dintre agenţii Carp Vănel şi Bulancea Costică
 
C.V. – Da Costică…
B.C. – Salut! Ce faci?
C.V. – Muncesc.
B.C. – Eşti spre Popricani, încolo?
C.V.- Nu, Podu Iloaie.
B.C.- Da’ cine-i cu JLT-ul?
C.V.- Lazăr.
B.C.- Băga-mi-aş p… în gura lui. Cu ăsta nu sunt…
C.V.- (râde)
B.C.- Nu, că m-o sunat Ciopraga şi m-o rugat de unu’. Nu, eu n-am nici o treabă. Am zis că ori e Vănel, ori Iulian, ori Bobârnat. El o zis că dacă-i Vănel nu-i problemă, că şi el ţi-o rezolvat unu’ acum două zile.
C.V.- Cine?
B.C.- Am înţeles că l-o rezolvat pe un prieten de-al tău.
C.V.- Cine, Ciopraga?
B.C.- Da.
C.V.- Da, şi o făcut o panaramă după aceea…
B.C.- Ei!
C.V.- S-o dus şi le-o făcut scandal. Da’ las’ că-l sun eu pe Iulian. Cum îl cheamă?
B.C.- Olaru.
C.V.- Olaru?
B.C.- Da, dar i-o spus de Ciopraga. Sună-l tu, dă-mi un beep şi spune-mi ce-ai făcut, ca să-i spun lu’ ăsta.
C.V.- Bine!
B.C.- Hai, te rog!
C.V.- Pa.

B.C.- Pa. 

Comentarii