EXPERIMENT ZDI: Ce aţi face daca găsiţi pe stradă 500 de euro? Mulţi ieşeni au picat testul cinstei (FOTO & VIDEO)

vineri, 16 august 2013, 01:50
6 MIN

Reporterii Ziarului de Iaşi au pus la cale un experiment pentru a testa cinstea ieşenilor, în contextul crizei economice care nu se mai termină. În acest sens, am „încercat“ onestitatea oamenilor de pe stradă punându-i în faţa unei probe de corectitudine. În condiţiile în care o mare parte dintre ieşeni îşi duce existenţa de azi pe mâine, o bancnotă cu valoare mare căzută din buzunarul cuiva le poate pune serios la încercare conştiinţa. Unii dintre ieşenii testaţi au înhăţat bancnota şi au încercat să „şteargă putina“, crezând că i-a „lovit“ norocul. Voi cum aţi proceda dacă aţi vedea căzând din buzunarul unui trecător o sumă frumuşică de bani? Îi luaţi şi vă îndepărtaţi în grabă sau îi înapoiaţi celui neatent?

GALERIE FOTO 1

GALERIE FOTO II

GALERIE FOTO III

GALERIE FOTO IV

Reporterii au mers în zone diferite din oraş chiar pe data de 13 august, zi considerată cu ghinion. Au „scăpat“ din portofel o bancnotă cu valoare mare, banii fiind lăsaţi să cadă din portofel chiar în faţa persoanei testate pentru ca aceasta să observe că totuşi banii aparţin cuiva. În afară de momentele în care reporterii au trebuit să joace teatru pentru a fi cât mai credibili, au existat şi momente hilare în care nişte pensionari aproape că nu mai voiau să înapoieze banii după ce i-am atenţionat că au fost victimele unei farse. Ei au ridicat banii de pe trotuar şi au încercat să se îndepărteze în grabă. Testul a fost picat cu preponderenţă de pensionari, categoria cea mai afectată de criza actuală. În schimb, tinerii dar şi alţi ieşeni, au reacţionat chiar din momentul în care au văzut că banii au fost scăpaţi de reporter din portofel, şi l-au atenţionat. În sinteză, 40% dintre trecători au băgat bancnota în buzunar, 30% ne-au atenţionat, iar restul de 30% au trecut mai departe sau au rămas în zonă, aşteptând poate un moment favorabil să ia banii.

„Bancnota“ de 500 de euro

Testul pus la cale de reporterii Ziarul de Iaşi este simplu şi a mai fost folosit mai ales de posturile de televiziune. În zone diferite din oraş, am scăpat, din „neatenţie“, în faţa unor trecători, o bancnotă de 500 de euro. Bineînţeles, bancota era o copie, fiind inscripţionată FACSIMILE, ca o precauţie pentru un eventual trecător care ar lua-o la goană cu tot cu „pradă“. Banii au fost lăsaţi să cadă sub privirile trecătorului, astfel încât acesta să observe persoana care i-a pierdut. Pentru farsă am testat zece trecători, în două zone aglomerate, din apropierea Gării. Primul „test al cinstei“ a fost trecut cu brio. În faţă la Billa, bancnota a fost lăsată să cadă chiar în faţa unei femei în vârstă de aproximativ 50 de ani. Imediat ce a observat banii „zburând“ din portofel, aceasta s-a repezit la reporter şi l-a tras de mânecă, cu ochii ţintă la cei 500 de euro. „Vedeţi că v-au căzut nişte bani. Ridicaţi-i că… nu sunt chiar puţini“, a spus femeia pusă la încercare. După aproximativ zece minute, în acelaşi loc a parcat un BMW. Chiar dacă şoferul conversa la telefon, acesta a observat banii căzând din portofel, dar a aşteptat ca reporterul să se îndepărteze. A deschis portiera dar apoi s-a răzgândit şi a demarat în trombă, văzând totuşi că jurnalistul nu se afla prea departe.

„Chiar este falsă? Am crezut că sunt adevăraţi“

După aproximativ jumătate de oră, reporterii au schimbat locul, pe strada Arcu. Fotoreporterul s-a retras după vegetaţia din faţa unui bloc şi am aşteptat un trecător singuratic. În acest loc, surprizele s-au ţinut lanţ. Prima care a căzut în plasă a fost o pensionară ce se deplasa încet, toropită de căldură. Ea a observat cu coada ochiului cum bărbatul din faţa ei a scăpat banii din portofel, dar s-a prefăcut că ignoră faptul. Fără prea multe gesturi ca să dea de bănuit celorlalţi trecători, aceasta s-a aplecat uşurel şi a ridicat banii, apoi, tremurând, i-a pitit în buzunarul de la geantă. Fără să se uite în urmă, a încercat să se îndepărteze în grabă. Imediat, am ajuns-o din urmă şi i-am atras atenţia că a fost victima unei farse, bancnota fiind fără valoare. „Chiar este falsă? Am crezut că sunt adevăraţi“, a întrebat timid, cu ruşine, după ce i-am spus a doua oară că banii au căzut de la mine din portmoneu. Ea s-a îndepărtat în grabă, după ce a scos banii din geantă şi s-a uitat îndelung la ei. După câteva minute, postaţi în locurile noastre, o altă „victimă“ a căzut testul. Un bărbat şi o femeie care se plimbau prin zonă. Ea a observat căderea lină a bancnotei din portofelul nostru, dar s-a aplecat, a luat banii cu vârfurile degetelor şi i-a introdus în buzunar. Femeia nu s-a uitat deloc în urmă, condinuându-şi deplasarea în modul cel mai firesc. Aceasta a încercat să o „dreagă“. „Nu am văzut că au căzut. Dacă a fost o farsă o să ne vedem la televizor?“, a întrebat aceasta vizibil emoţionată la vederea celor 500 de euro care au căzut din cer şi s-au evaporat într-o clipă. Pentru recuperarea banilor, reporterii au trebuit să ducă o îndelungată muncă de convingere.

O păcălită: „Nu aveţi altă treabă?“

Următoarea farsă a fost pregătită unor tineri. „Victime“ au căzut două fete în jur de 17 -18 ani. Ele au sesizat imediat bancnota căzută din portofel şi s-au gândit câteva clipe cum să procedeze. Apoi au strigat după reporter. „Domnule, v-au căzut nişte bani“, au strigat ele, ridicând bancnota. De asemenea, trei tineri care au observat pierderea banilor, s-au oprit lângă ei şi se prefăceau că poartă o discuţie. Ei au văzut banii, dar zona era circulată de mai mulţi trecători şi nu au vrut să rişte să fie văzuţi. Au rămas perplecşi când am ridicat cei 500 de euro şi i-am băgat înapoi în portofel, probabil gândindu-se că au ratat o sumă frumuşică. Ultima persoană pusă la încercare a fost o doamnă îmbrăcată elegant. Acesta a văzut bancnota căzând, a ridicat-o şi a introdus-o în geantă. Imediat însă a observat fotoreporterul, a băgat rapid mâna în geantă şi i-a aruncat discret, de parcă a fost arsă la mâini. Ea a înţeles farsa şi s-a declarat iritată de acest „joc“. „Nu aveţi altă treabă?“, ne-a aruncat în treacăt, roşie la faţă, dar totuşi îndepărtându-se în grabă.

––

Legea îi sancţionează pe cei care nu declară bunurile găsite

Persoanele care au găsit bani, bijuterii sau alte bunuri, dar nu le declară, ar putea să fie cercetate penal dacă cel care le-a pierdut reclamă faptul. În acest caz, poliţiştii fac cercetări în zona respectivă şi sunt şanse ca găsirea bunurilor şi însuşirea acestora să fie filmată de vreo cameră video de la vreun magazin din zonă. Legea prevede că o persoană care a găsit bani sau alte bunuri să le predea autorităţilor în termen de zece zile. În caz contrar, se deschide un dosar penal pentru însuşirea bunului găsit, iar pedeapsa în acest caz este de pedeapsa de la o lună până la trei de închisoare sau amendă penală.

Comentarii