Fantoma rasismului cutremură cea mai mare democraţie a lumii

miercuri, 26 noiembrie 2014, 02:49
4 MIN
 Fantoma rasismului cutremură cea mai mare democraţie a lumii

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat. "Dacă nu există justiţie, nu există pace", au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri.

Imediat după anunţarea deciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere. Protejaţi de căşti cu vizieră şi veste antiglonţ, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.
În Times Square, la New York, dar şi în capitala federală, sute de manifestanţi au protestat faţă de, în opinia lor, refuzul la justiţie.

"Un deces tragic" şi cam atât

După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio armă. "Datoria unui mare juriu este să despartă faptele de ficţiune", a declarat pentru presă procurul Robert McCulloch, adăugând că juraţii au "stabilit că nu există motive suficiente pentru intentarea unei urmăriri împotriva ofiţerului Wilson".
"Nu există nicio îndoială că agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocând un "deces tragic". Cei 12 juraţi, nouă albi şi trei de culoare, au efectuat o instrucţie "completă şi profundă", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii şi elemente de probă şi au ascultat declaraţiile a trei medici legişti. În paralel, ancheta federală continuă. "Ea este independentă faţă de ancheta locală de la început şi va rămâne" aşa, a declarat secretarul Justiţiei Eric Holder într-un comunicat.

În Missouri a fost decretată starea de urgenţă

Familia tânărului de culoare s-a declarat "profund dezamăgită că ucigaşul copilului nu suportă consecinţele faptelor sale".
Imediat după luarea deciziei, în faţa a numeroase camere de televiziune, mulţimea, majoritar de culoare, a început să arunce cu pietre, să spargă sticle şi să zgâlţâie o maşină de poliţie, în timp ce zeci de poliţişti au lansat grenade lacrimogene. Poliţia difuza mesajul "sunteţi adunaţi ilegal, sunteţi rugaţi să vă dispersaţi imediat sau veţi fi arestaţi". Guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a decretat starea de urgenţă, a mobilizat Garda Naţională şi a suplimentat efectivele de poliţie în aşteptarea unor posibile confruntări. Cu puţin timp înainte de anunţ, el a avertizat că forţele de ordine vor recurge la toate mijloacele disponibile "dacă oamenii sunt violenţi sau ameninţă proprietatea privată".
Riscurile sunt mari, atât de mult a trezit moartea tânărului spectrul rasismului în Statele Unite şi a pus într-un mod foarte crud în lumină relaţiile foarte tensionate din acest orăşel cu populaţie majoritar de culoare, în care poliţiştii şi elitele sunt exclusiv albi.
Tânărul în vârstă de 18 ani a fost ucis de către Darren Wilson în plină zi, pe o stradă din Ferguson, pe 9 august. Poliţistul a tras cel puţin şase gloanţe.
Cadavrul tânărului a fost lăsat să fie văzut de către trecători timp de mai multe ore, în soare, ceea ce sporit furia manifestanţilor, care cu considerat acest lucru un semn în plus al dispreţului forţelor de ordine faţă de populaţia de culoare. Cu aproximativ 20 de minute înainte, Michael Brown a fost filmat într-un minimarket furând un pachet de ţigări.
Moartea lui Michael Brown a provocat revolte violente vara aceasta, fiind necesară impunerea unor măsuri de restricţionare a circulaţiei timp de mai multe zile la Ferguson. "Va fi război. Începând de azi. Război!", striga luni seara un locuitor din Ferguson, în zona în care a fost ucis Brown.

Revoltă şi la Paris: "Ucideţi-i înainte să crească"

Ministrul francez al Justiţiei, Christiane Taubira, a criticat ieri pe Twitter decizia juriului american, parafrazând un vers dintr-o celebră melodie a lui Bob Marley. "Ce vârstă avea #Mickael Brown? 18 ani. #Trayvon Martin? 17. #Tamir Rice? 12. Ce vârstă va avea următorul? 12 luni? «Ucideţi-i înainte de a creşte» Bob Marley", a reacţionat Taubira, enumerând numele tinerilor de culoare ucişi de poliţie în Statele Unite şi reluând un vers din melodia "I shot the sheriff" a lui Bob Marley. Întrebat la postul de radio France Info, ministrul originar din Guyana, a explicat că a vrut în acest fel să îşi exprime "solidaritatea într-o situaţie care este extrem de dureroasă".
"Nu voi face judecăţi de valoare în privinţa Statelor Unite", a adăugat ea, dar "atunci când sentimentul de frustrare este atât de puternic, atât de profund, atât de durabil şi masiv, îţi pui întrebări cu privire la încrederea în aceste instituţii". "Îţi dai seama că acest lucru nu li se întâmplă decât lor. Sunt puşti afroamericani, prin urmare este vorba despre unele clişee, reprezentări, prejudicii care pot crea reflexe teribile. Când acestea sunt reflexe de rănire deja este greu de suportat, când sunt smulse vieţi în acest fel, este şi mai insuportabil", a continuat ea.

 

Comentarii