De Business

Punem punctul pe știi

Fermierii ieşeni nu se încumetă să facă agricultură ecologică

marți, 04 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Fermierii ieşeni nu se încumetă să facă agricultură ecologică

Odată cu deschiderea sesiunii de depunere a cererilor unice de plată la APIA, la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Iaşi au început să se facă înscrierile pentru agricultura ecologică. Până în prezent, la sediul de lângă Primăria municipiului Iaşi s-au depus 78 de fişe. 

Primii agricultori ieşeni s-au prezentat la începutul lunii martie, deoarece aceştia au trebuit să se înscrie mai întâi în agricultura ecologică şi mai apoi să solicite subvenţii la APIA. „Numărul de ieşeni care se înscriu în agricultura ecologică oscilează, am avut şi 1.600 în anul 2010, şi 700 în 2009. Acum doi ani s-au înscris 680 de agricultori, iar anul trecut 562. Scade numărul pentru că în 2011-2012 au fost multe proiecte iar cei din 2009-2010 au împlinit şapte ani şi au ieşit din program. Agricultori noi sunt puţini, la agricultura ecologică costul este foarte mare iar comercializarea de produse eco nu este dezvoltată la noi, nu avem procesare. Riscul e mare, ei trebuie să exporte. Cel mai mare din regiune este Orgapic, care exportă produse de acest tip”, explică Magneriu Jalbă, şeful Direcţiei pentru Agricultură.

Agricultorii care s-au axat pe culturile eco cultivă în mare parte soia, rapiţă, floarea soarelui, grâu dar şi cătină, suprafaţa fiiind mică pentru acest arbust. Pentru proiecte europene, înscrierile se pot face tot anul, însă cei care doresc subvenţii prin APIA trebuie să se înscrie în agricultura ecologică până pe 15 mai. „Pentru plata subvenţiilor cele două sunt cuplate, omul se înscrie apoi i se dă o fişă de inspecţie cu care se prezintă la APIA. În toamnă primeşte un mastercertificate ca producător de produse ecologice sau conversie. Au doi ani de conversie pentru terenul agricol şi un an pentru animale.  În anul trei ei primesc un certificat de tranzacţie care certifică că produsul este ecologic, fără el nu poate fi încheiată o vânzare. Minimul de suprafaţă este de 0,3 hectare, însă ca să primeşti subvenţie la APIA trebuie să ai un hectar”, a mai precizat Jalbă.

Pentru ca un agricultor să obţină certificatul de tranzacţie, se recoltează probă din cultură şi se trimite în Germania. Pentru acest proces însă, fiecare agricultor trebuie să plătească buletinul de analiză, care costă între 300 şi 500 de euro. 

 

 

Comentarii