Final cu fruntea în sus

sâmbătă, 30 mai 2015, 01:45
6 MIN

CSMS Iaşi a făcut un perfect joc defensiv în faţa Stelei şi a luptat pentru a câştiga cât mai mult din drepturile de televizare

 

 
 
CSMS Iaşi a reuşit să încheie frumos un campionat în care a avut un retur fabulos. Joi, echipa ieşeană a renăscut după rătăcirile din partidele cu CFR Cluj şi Pandurii şi a ieşit demn din sezonul 2014-2015. Chiar dacă nu a reuşit să bifeze o victorie în faţa Stelei, rezultat care i-ar fi asigurat locul IX, CSMS a punctat serios la capitolul “imagine”. Rezultatul de egalitate obţinut cu Steaua a şters petele apărute la Târgu Jiu şi a colorat frumos capitolul “onoare”, mai ales că circulaseră multe zvonuri privind predarea necondiţionată a Iaşului.
Ca şi în celelalte partide încheiate cu rezultate pozitive pentru ieşeni, decisive în atingerea obiectivului au fost determinarea, organizarea defensivă bună şi şansa. Contra unei echipe care nu mai sperie pe nimeni, care are în componenţă fotbalişti plafonaţi (Tamaş, Latovlevici), ieşiţi din formă (Chipciu, Ţucudean, Rusescu) sau care, în alte perioade, nu ar fi fost primiţi nici la echipa a doua a Stelei (Niţă, Rîpă, Toşca, Breeveld, Neagu), CSMS a jucat fără complexe în apărare. Trecerea, în premieră în acest sezon, la sistemul cu trei fundaşi centrali, a dat o forţă şi mai mare “zidului” din faţa careului propriu, ocaziile oaspeţilor apărând doar în urma unor erori individuale ale gazdelor. În cele trei astfel de momente, Iaşul a avut însă şi şansă (în special la bara lui Popa) şi “gardieni” pe fază (Caparco şi Plămadă), astfel că ofensiva lentă, sterilă a bucureştenilor nu a avut urmări. Foarte buni în apărare, ieşenii au stat însă modest pe fază ofensivă. Chiar dacă au avut destule culoare pentru a iniţia contraatacuri, mai ales după ce Steaua a schimbat ambii fundaşi laterali, gazdele au avut doar câteva faze de poartă, nu şi vreo ocazie importantă. Asta şi pentru că principalele arme pe care antrenorul Nicolo Napoli s-a bazat pentru a contraataca, Creţu şi Ciucur, s-au dovedit a fi boante. Cum Bosoi şi Ţigănaşu au avut rareori permisiunea de urca, Iaşul nu a putut dezvolta acţiuni pe benzi. Şi cum din zona centrală pericolul nu putea apărea, deoarece Mitic a jucat foarte retras, Enescu şi Golubovic fiind, astfel, în inferioritate numerică aproape în permanenţă, Niţă a stat liniştit mai tot meciul, mai ales că nici la fazele fixe Iaşul nu a avut inspiraţie.
În ciuda rezultatului bun obţinut, a dăruirii exemplare a jucătorilor, multă lume era tristă la final, modul în care s-au comportat foarte mulţi spectatori lăsând un gust amar fotbaliştilor şi oficialilor clubului.
Faptul că lumea suferea mai mult la nerealizările oaspeţilor ori că jucătorii, antrenorii şi oficialii CSMS au fost înjuraţi pentru dăruirea etalată nu a fost uitată nici ieri în Copou. “Poate pe cei din afara Iaşului îi pot înţelege, până la un punct, că au ţinut cu Steaua, deşi şi aici ar fi trebuit să funcţioneze solidaritatea regională, Iaşul şi Botoşaniul rămânând singurele echipe din Moldova care sunt în Liga I. Pe ieşeni, însă, chiar şi pe cei care, de regulă, ţin cu Steaua, nu-i pot înţelege. Joi nu a fost vorba de ASA, ci de Iaşi. A fost vorba de onoarea oraşului tău, de mândria de a nu fi bătut de o echipă cu nume, de grija pe care toţi trebuie să o avem faţă de acest club. În plus, era vorba de bugetul clubului. Dacă băteam Steaua, ne clasam pe locul IX, fiecare loc în plus în clasament însemnând peste 200 000 de euro din drepturile de televizare. Nu numai că nu s-a ţinut cont de aceste aspecte, nu numai că nu a fost încurajată echipa, ci a şi fost denigrată. Pentru ce? Pentru corectitudine!” a spus preşedintele CSMS, Florin Prunea, care le-a mulţumit celor care au fost alături de echipă: “În acest context, nu pot decât să-i felicit şi mai tare pe cei care au fost trup şi suflet alături de noi”.
Întrebat cum comentează comportamentul multor persoane de la tribuna oficială, multe dintre ele cu funcţii importante în oraş, care au avut manifestări pro-Steaua, şeful executivului ieşean a răspuns: “Sunt tare curios cum s-ar fi comportat dacă la meci era şi domnul primar Nichita!”.
 
 
Nicolo  rămâne
 
Ieri, fotbaliştii ieşeni au primit oficial vacanţă, primul pas care a fost făcut pentru pregătirea viitorului sezon fiind securizarea băncii tehnice. Şefii CSMS Iaşi l-au convins pe Nicolo Napoli să rămână antrenorul echipei ieşene şi în sezonul viitor. Pentru aceasta, conducătorii clubului i-au acordat italianului o mărire de salariu, de la 4 000 la 6 000 de euro lunar, şi un bonus de 10 000 de euro, separat faţă de cel pe care-l va primi pentru atingerea obiectivului în acest sezon. Capii CSMS au decis astfel să-l recompenseze suplimentar pe italian, al cărui contract, semnat iarna trecută, putea fi prelungit unilateral, de club, pentru un salariu de 5 000 de euro lunar. Fără să comenteze sumele, Prunea, a declarat: “Nicolo a avut rezultate excelente în retur, era normal ca munca lui să fie recompensată. S-a simţit foarte bine aici, noi am fost mulţumiţi de el, era normal să continuăm împreună. A semnat un contract pe un an, cu posibilitate de prelungire pe încă unul”.
 
 
CSMS-catalog
 
Caparco (6,5) – cu o singură excepţie (ieşirea greşită din minbutul 52, când a apărut ocazia lui Chipciu), a fost sigur, având şi o intervenţie de excepţie, la şutul lui Iancu, din minutul 77.
Bosoi (6) – harnic.
Mihalache (6,5) – exact.
Ciucă (6,5) – poate cel mai bun meci de când a venit la Iaşi.
Plămadă (6,5) – a luptat mult, a parat lovitura lui Chipciu.
Ţigănaşu (6) – a avut ceva probleme cu Adi Popa, însă le-a depăşit.
Creţu (5) – lipsit de busolă.
Mitic (5,5) – harnic, câteva erori.
Enescu (6) – cel mai clar mijlocaş.
Ciucur (5) – multe greşeli.
Golubovic (5,5) – a muncit mult, nu a avut însă mingi utile.
Olah a intrat în minutul 83, iar Coşereanu în minutul 90.
 
 
CSMS rămâne pe locul X
 
FC Botoşani – FC Viitorul 4-4 (2-2). Croitoru (’10, ’76), Hadnagy (’20 – penalty, ‘90^3) / Manea (’30), Ţâru (’36), Hagi (’51), Casap (’79). Formaţia ieşeană a fost la un pas de a pierde încă 200 mii de euro din drepturile de televizare, în momentele în care Viitorul lui Hagi conducea la Botoşani, iar CSMS ar fi căzut pe locul XI în clasament. Gazdele au condus cu 2-0, apoi Viitorul a întors rezultatul, golul de 2-3 fiind înscris de fiul antrenorului, Ianis Hagi. La 3-3, ieşenii au urcat din nou o poziţie, însă au “pierdut-o” imediat, după golul marcat de Casap şi pierderea se arăta definitivă fiindcă în min. 84, Patache, de la gazde a fost eliminat. Însă în final, o lovitură liberă executată de Croitoru (omul meciului) a condus la golul de 4-4. N-a fost ca la teatru, ci un meci de vacanţă cu apărările în stare de somnolenţă. CSMS Iaşi încheie campionatul pe locul X, la egalitate cu următoarea clasată, FC Viitorul, dar avantajată de rezultatele directe (0-0 şi 3-0). Alt rezultat: Dinamo – Astra Giurgiu 0-2 (0-1). Alibec (’18), Budescu (’55 – penalty), Filip (D) a fost eliminat in min. 72. Ultimul meci, azi, la ora 18:00: CSU Craiova – CFR Cluj.
 
 

 

Comentarii