De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul ieşean se alege doar cu mizilic din falimentul Vinia

joi, 22 septembrie 2016, 01:50
2 MIN
 Fiscul ieşean se alege doar cu mizilic din falimentul Vinia

Fiscul ieşean va încasa aproape două milioane lei din falimentul fostei companii din domeniul producţiei de vinuri, Vinia SA, dar rămâne în continuare cel mai important creditor al firmei. După ultimele vânzări de active, Administraţia Judeţean a Finanţelor Publice Iaşi a încasat doar 400.000 lei, restul sumelor fiind achitate băncilor care oferiseră împrumuturi către Vinia punând ipoteci pe clădirile firmei. Astfel, BRD a încasat întreaga creanţă rămasă de 7,35 milioane lei din vânzarea sediului central din Iaşi, iar Exim Bank peste 225.000 lei din vânzarea unităţii din Răducăneni. După vânzarea sediului central, TVA aferentă de 1,98 milioane lei a rămas în contul de lichidare al firmei până la soluţionarea tuturor contestaţiilor, iar acum lichidatorul a realizat un raport privind distribuirea sumei către instituţia publică. 

De asemenea, către Exim Bank va fi distribuită suma de 273.000 lei şi către salariaţi 342.000 lei, astfel că din totalul masei credale iniţiale mai rămâne de achitat suma de 30 de milioane lei. „Astfel, din totalul sumelor aflate în contul unic al procedurii, respectiv 3.491.750,12 lei, prin prezentul raport se propune spre distribuire suma de 2.596.865,13 lei, diferenţa de aproximativ 811.340,33 lei va rămâne în cont pentru cheltuielile curente de procedură, salarii curente şi cheltuieli necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor rămase în averea debitoarei (chirii pentru bunurile mobile rămase în unităţile valorificate, predarea Arhivei de documente create), până la valorificarea în întregime a patrimoniului debitoarei”, potrivit ultimului raport al lichidatorului judiciar.

Principalul motiv pentru care a fost necesară oprirea unei sume aşa de mari pentru procedură are legătură cu o decizie recentă a conducerii firmei, de a plăti chirii către noii proprietari ai clădirilor cumpărate de la Vinia pentru bunurile care încă sunt depozitate acolo. Pentru că nu s-au găsit cumpărători pentru toate stocurile de vinuri rămase în patrimoniu, noii proprietari au solicitat chirii pentru a nu arunca bunurile respective, în cazul sediului central din Iaşi fiind vorba de o chirie lunară de 10.000 euro fără TVA. Potrivit lichidatorului judiciar, în perioada următoare vor continua licitaţiile organizate pentru valorificarea vinotecii.  

 

 

Comentarii