De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul încasează un gol de zile mari de la patronii Ted Construct

Instituţia a pierdut, în primă instanţă, procesul prin care solicita anularea insolvenţei firmei de construcţii.

marți, 08 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Fiscul încasează un gol de zile mari de la patronii Ted Construct

Omul de afaceri Cornel Brânză, patron al firmei de construcţii Ted Construct, a avut câştig de cauză în disputa cu Fiscul şi îşi va menţine societatea în insolvenţă.  Brânză a solicitat insolvenţa firmei sale în această vară, iar cererea a fost aprobată de judecătorul sindic în luna septembrie, însă Fiscul a contestat decizia pe motiv că omul de afaceri a apelat la această soluţie doar pentru a scăpa de executare silită.

Contactat de „Ziarul de Iaşi” imediat după depunerea cererii la Tribunalul de Iaşi, Cornel Brânză a declarat că a avut parte de „controale comandate” de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care i-a pus poprire pe conturi în urma unor controale din 2012 şi 2013. „Se motivează că cererea de deschidere a procedurii insolvenţei a fost formulată de către debitoare cu rea-credinţă, în scopul suspendării executării silite începută de organul fiscal şi al sistării acumulării şi plăţii dobânzilor şi penalităţilor de întârziere. Debitoarea nu a urmărit scopul recunoscut de art.2 din Legea insolvenţei nr.85/2014, întrucât a înstrăinat averea sa către firme interpuse.

Totodată, se mai motivează că debitoarea nu se afla în stare de insolvenţă, întrucât cu 30 zile înainte de formularea cererii de deschidere a procedurii debitoarea a efectuat plăţi în valoare de 989.065 lei, ceea ce nu susţine prezumţia legală de existenţă a stării de insolvenţă”, au fost motivele invocate de Fisc în contestaţia formulată împotriva deciziei prin care Ted Construct a intrat în insolvenţă. În întâmpinare, omul de afaceri Cornel Brânză a menţionat că firma şi-a desfăşurat în mod normal activitatea până în luna iunie a acestui an, însă printr-un control din aprilie 2015, s-au stabilit obligaţii suplimentare de plată în cuantum de peste două milioane lei.

Raportul a fost contestat, însă Fiscul a respins contestaţia, motiv pentru care s-a început executarea silită a societăţii prin blocarea conturilor şi instituirea de sechestre asigruatorii pe bunuri. În cadrul procedurii, Fiscul a recuperat 845.000 lei, însă Ted Construct nu mai avea de unde să achite restul de peste 1,2 milioane lei, motiv pentru care s-a ajuns la cererea de intrare în insolvenţă. „Se mai arată că nu a existat nici un moment rea-credinţă din partea societăţii în raporturile cu statul. Nu este reală nici susţinerea potrivit căreia societatea debitoare ar fi înstrăinat active ale societăţii, aceste afirmaţii fiind nedovedite şi tendentioase”, potrivit întâmpinării depusă de Ted Construct. Judecătorul sindic a luat în calcul faptul că Fiscul nu a dovedit inexistenţa stării de insolvenţă şi că, în iunie 2015, Ted Construct avea disponibilităţi băneşti 0 şi datorii contabile de circa 17 milioane lei, o dovadă clară a stării de insolvabilitate, motiv pentru care a respins cererea Fiscului.

Procedura ar trebui să se deruleze fără probleme pentru omul de afaceri, deoarece deţine, alături de persoane fizice şi firme din anturajul său, peste 80% din masa credală, la care s-au înscris creditori cu o sumă de 15 milioane lei. Fiscul s-a înscris cu o creanţă de circa 1,7 milioane lei, însă administratorul judiciar a aprobat doar suma de 281.000 lei, deoarece diferenţa de 1,43 milioane lei este incertă, ea provenind dintr-o inspecţie fiscală pe care omul de afaceri Cornel Brânză a contestat-o. Fiscul poate contesta decizia Tribunalului şi poate cere ieşirea societăţii ieşene din insolvenţă la Curtea de Apel Iaşi în termen de 7 zile de la comunicare, respectiv din data de 4 decembrie. 

 

 

    

Comentarii