Follow the money sau cherchez la femme

joi, 15 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 Follow the money sau cherchez la femme

Indiferent de deznodământ, îndrăznesc să spun că scandalul din PSD ne va rezerva multe surprize.

Informaţiile apărute pe surse în ultimele două luni s-au confirmat în ultimele zile. Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu sunt în proces de divorţ. Liderul PSD vrea să-l scoată cu forţa pe premier din Palatul Victoria, Grindeanu nu şi nu. Se discută despre retragerea sprijinului parlamentar, inclusiv despre o moţiune de cenzură a PSD împotriva propriului guvern. De pe margine, totul arată ca un spectacol de varietăţi: intrigi de budoar, personaje vetuste, femei fatale, Daea cu oaia… Şi chiar dacă am înţelege de la ce s-au luat. Găsiţi vreo explicaţie, nici măcar exhaustivă, pentru scandalul din PSD?

Cea mai vehiculată ipoteză, larg acceptată de liderii de opinie, spune că divorţul li se trage din februarie. Sorin Grindeanu a retras de la sine putere ordonanţa 13, Dragnea a tăcut şi-a înghiţit, dar l-a ţinut minte. E o explicaţie la îndemână, dar pleacă de la o premisă îndoielnică. Cum că Dragnea ar fi idiot. Mai exact, de ce nu şi-a impus punctul de vedere atunci, când mai avea ceva atuuri în mână, şi forţează demisia azi, când a rămas fără muniţie? OK, să zicem că-l schimbă pe Grindeanu şi pune o altă marionetă care reia atacul împotriva justiţiei. Vor fi din nou 600.000 de oameni în stradă? Nu. Vor fi cel puţin dublu. Pentru că între timp PSD a enervat milioane de bugetari, iar liderii sindicali abia aşteaptă un semn să se organizeze. Şi să nu-mi spuneţi că e vacanţă şi lumea pleacă în concediu. Cât poţi fi plecat în concediu? Apoi, în februarie, Dragnea avea aproape tot partidul în jurul său. Astăzi, nu doar că unele filiale au rupt total legătura cu centrul, dar mulţi pesedişti de rând, în special din mediul urban, sunt frustraţi de şeful din Teleorman. În fine, e greu de crezut că un tip ca Dragnea, care simte bine politica şi gândeşte cu două mutări înainte, riscă să-şi pună milioane de oameni în cap de dragul unui himeric atac la justiţie.

O altă posibilă explicaţie ţine de trecerea pe care o au la Dragnea mai multe "gagici" din PSD (scuzaţi expresia, dar se potriveşte). Le ştiţi, Găbiţa, Olguţa, Carmen, Sevil. Mai sensibile decât bărbaţii, fetele sunt deranjate că "oamenii e răi", şi în loc să dea vina pe Grindeanu, "le ia pe ele la mişto". Şi cum "daddy" nu le refuză niciun moft, hop cu pâra. Ceva, ceva e aici. Să nu uităm că, după februarie, Firea, Vasilescu, Dan şi Shhaideh au fost ţintele pedilecte din PSD. Ele şi Daea, dar ăsta e de pe altă planetă. Ca să nu mai spunem că dorinţa Gabrielei Firea de-a încerca cu o femeie la Palatul Victoria, pare cadru din acest scenariu. Dar, să recunoaştem, e un scenariu prea ridicol să fie credibil.

Explicaţia cea mai raţională ţine, fireşte, de bani. Mai exact, celebrul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) prin care 30 de miliarde de lei urmează să fie împărţiţi clientelei politice în următorii trei ani. Programul cam bate pasul pe loc, în condiţiile în care autorităţile locale au depus peste 20.000 de proiecte, în valoare de peste 80 de miliarde de lei. Mai grav, proiecte depuse de primari PSD au picat la analiza Ministerului Dezvoltării. Practic, baronii locali, cei care au adus partidul la guvernare, sunt lăsaţi să fiarbă la foc mic, îşi văd planurile de sifonare a banului public date peste cap. De altfel, informaţiile pe surse arată că întârzierile din PNDL ar fi principalul reproş adus de Dragnea lui Grindeanu la întâlnirile faţă în faţă. Dar şi această explicaţie "raţională" are o hibă. Teoretic, Grindeanu nu are niciun cuvânt de spus în PNDL. Miliardele stau în pixul ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh. Pe ea trebuia s-o pună la colţ Dragnea. Doar dacă nu cumva Grindeanu şi-a băgat nasul pe unde nu-i fierbe oala… Vom afla.

Mai există o variantă. Toată povestea e o regie pusă în scenă de Dragnea, via consultanţii din Israel. Grindeanu, fie că rezistă sau nu, câştigă un capital de imagine enorm de pe urma scandalului şi devine un candidat redutabil pentru Iohannis în 2019. Ştiu, m-am uitat prea mult la "House of Cards", dar şi Dragnea a recunoscut că e fan.

Fireşte, cea mai facilă explicaţie e că orgoliosul Dragnea s-a enervat că Grindeanu nu-i mai răspunde la comenzi. Dar e un scenariu prea vulgur ca să merite vreun comentariu. În orice caz, indiferent de deznodământ, îndrăznesc să spun că scandalul din PSD ne va rezerva multe surprize.

Comentarii