Fondator al Facebook: Suntem hackeri care exploatează o vulnerabilitate în psihologia umană

vineri, 10 noiembrie 2017, 16:44
2 MIN
 Fondator al Facebook: Suntem hackeri care exploatează o vulnerabilitate în psihologia umană

Sean Parker, preşedinte-fondator al Facebook, a spus că reţeaua de socializare schimbă relaţia oamenilor cu societatea, cu ceilalţi oameni şi afectează productivitatea în “moduri ciudate”. “Doar Dumnezeu ştie ce le face creierelor copiilor noştri”, a adăugat el într-un interviu pentru Axios în care a spus, în glumă, că probabil Mark Zuckerberg îi va bloca contul de Facebook după ce va vedea ce a declarat.

Ce spus Sean Parker: “Când Facebook se dezvoltă, au fost oameni care veneau la mine şi îmi spuneau: ’Nu sunt pe reţelele de socializare’. Şi eu le spuneam: ‘OK, să ştii că o să fii'. Iar ei apoi spuneau: 'Nu, nu, nu. Ţin la interacţiunile din viaţa reală, trăiesc clipă, ţin la prezenţa fizică, preţuiesc intimitatea’. Iar eu le ziceam: ‘Ei bine, o să ajungă şi la tine până la urmă.

Nu ştiu dacă eu chiar înţelegeam consecinţele a ceea ce spuneam din cauza consecinţelor neprevăzute ale unei reţele care ajuge la un miliard sau două miliarde de persoane şi … efectiv îţi schimbă relaţia cu societatea, cu ceilalţi… Probabil interferează cu productivitatea în moduri ciudate. Doar Dumnezeu ştie ce le face creierelor copiilor noştri. Modul nostru de gândire, când ne-am apucat să dezvoltăm aceste aplicaţii, Facebook fiind prima dintre ele, a fost doar despre: ‘Cum să consumăm cât mai mult posibil din timpul tău şi din atenţia ta conştientă?’

Şi asta înseamnă că avem nevoie să-ţi dăm câte puţină dopamină din când în când, pentru că cineva ţi-a dat like sau a comentat la o fotografie, la o postare, la orice. Şi asta te face să contribui şi cu mai mult conţinut, şi aşa o să-ţi aducă … mai multe like-uri şi comentarii. E un cerc vicios de validare socială prin feedback… exact genul de lucru pe care un hacker ca mine l-ar crea, pentru că exploatezi o vulnerabilitate în psihologia umană. Inventatorii, creatorii – eu, Mark (Zuckerberg), Kevin Systrom de la Instagram, toţi am fost conştienţi de acest lucru. Dar tot am făcut-o". (hotnews.ro)

Comentarii