N

Forfotă în culise la Teatrul Naţional. De ce s-a scos la concurs postul de manager, ocupat de Hadji Culea

N

sâmbătă, 10 mai 2014, 01:50
3 MIN
 Forfotă în culise la Teatrul Naţional. De ce s-a scos la concurs postul de manager, ocupat de Hadji Culea

\N

Vestea că s-a scos postul de manager al Teatrului Naţional la concurs de către Ministerul Culturii a venit prin surprindere. Niciun reprezentant de la Teatru nu a fost anunţat cu privire la această viitoare schimbare, în condiţiile în care actualul manager este Cristian Hadji Culea. Deşi, conform legii, aceste posturi se scot la concurs în momentul în care se eliberează locul, în situaţia de faţă, lucrurile nu se potrivesc, iar reprezentanţii Teatrului Naţional au aflat de pe site-ul ministerului, zilele acestea, despre concurs. „Acum am aflat, noi nici n-am ştiut că s-a scos la concurs postul, nu ştim motivul şi nici mai multe informaţii decât cele oficiale“, a declarat Adi Carauleanu, directorul artistic al Teatrului Naţional. Dacă Cristian Hadji Culea va participa pentru un alt „mandat“ ca manager al naţionalului ieşean, încă nu se ştie. Acesta nu a putut fi contactat. Conform Ministerului Culturii, acest post este scos la concurs în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189 din 2008, privind managementul instituţiilor publice de cultură.

Motivul pentru înlocuirea lui Hadji Culea rămâne însă un mister. „Nu vă putem oferi decât informaţii de interes public, numele şi lista cu candidaţii nu are voie să fie făcută public până după selecţia finală. Nici comisia nu ştie ale cui sunt proiectele, acestea trebuie depuse fără semne distinctive, cei care lasă vreun semn sunt descalificaţi, ca la examenele şcolare. Nu vă pot spune motivul, el este conform legii, de regulă se scoate postul la concurs când acesta se eliberează“, a declarat Mariana Pavel, consilier superior al Compartimentului Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Culturii.


Cine este Hadji Culea

Ministerul a scos la concurs tot în această perioadă postul de manager la mai multe instituţii culturale din ţară, cum ar fi Institutul Naţional pentru Cercetare şi formare Culturală din Capitală, Muzeul Naţional „George Enescu“ din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, tot din Capitală. Hadji Culea este director al Teatrului din anul 2006. Acesta a terminat cursurile Facultăţii de Teatru, secţia Regie teatru, din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ în anul 1976. A fost angajat, ca şef de promoţie, în 1976, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. Între 1980 şi 1991 a lucrat ca regizor artistic la Teatrul Mic, iar din 1991 până în prezent este cadru didactic la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“. Între anii 1991 şi 1993 a fost director general al Direcţiei Generale a Instituţiilor de Spectacole, iar între 1998 şi 2002, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Societăţii Române de Televiziune. Acesta are în spate o vastă experienţă de regizor. A montat 15 spectacole la teatrele Bulandra, Teatrul Mic, Odeon şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, nouă spectacole la Teatrul „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, două spectacole la Teatrul din Timişoara, patru la Craiova, două la Cluj şi două la Braşov. În perioada 2004-2006, acesta a realizat pentru TVR producţia „Minorităţi sub trei dictaturi. Evreii.“, care s-a difuzat în 63 de episoade. Cei care doresc să participe la concursul pentru acest post trebuie să-şi depună lanurile de management şi dosarele de concurs până pe data de 26 mai şi să respecte condiţiile afişate pe site-ul ministerului, http:// www.cultura.ro/.
 

Comentarii