FOTO Ministrul dialogului social Liviu Pop a luat pulsul sindicatelor ieşene

vineri, 23 ianuarie 2015, 16:26
2 MIN

Liviu Pop s-a întâlnit astăzi cu membrii Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii.

Pe ordinea de zi s-au aflat ultimele modificări aduse Codului muncii la începutul acestei săptămâni şi măsurile pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.

“Ca întotdeauna, legile sunt modificate fără ca partenerii de dialog social să fie ascultaţi. Modificarea Codului muncii ne afectează direct. De exemplu, conform legii învăţământului, cadrele didactice au dreptul la un an de concediu fără plată la fiecare 10 ani de activitate, măsură impusă de stresul în care ne desfăşurăm activitatea. Codul municii modificat spune că la calculul vechimii nu se mai ia în calcul concediul fără plată. Cine îşi va mai lua în aceste condiţii concediu fără plată, oricât de necesar i-ar fi?”, a comentat Violeta Amariei, liderul Alianţei Sindicale “Gh. Asachi”.

Totuşi, ministrul Liviu Pop s-a arătat încrezător în rezultatele discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor. Fost sindicalist, Pop s-a salutat cordial cu Amariei înaintea începerii discuţiilor. “Un element deosebit de important din perspectiva atribuţiilor Comisiei de dialog social este hotărârea de Guvern ce va fi adoptată săptămâna viitoare pentru întărirea inspecţiei muncii. Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială va întări activitatea în domeniu şi vor fi mult mai puţine nereguli. Până acum, existau numeroase cazuri în care un cetăţean beneficia de ajutoare sociale, dar era găsit pe urmă de Inspectoratul Teritorial al Muncii că lucra la negru. Statutul inspectorului de muncă va deveni acum mult mai puternic”, a apreciat ministrul.

Acesta a dat asigurări şi că situaţia Fortus se va redresa, existând soluţii atât pentru efectuarea plăţilor compensatorii, cât şi pentru continuarea activităţii şi achitarea datoriilor societăţii. Pop nu a detaliat însă modul concret în care se vor atinge aceste obiective. 

Comentarii