Furtul de tablouri din Olanda: parchetul nu va cere extrădarea suspecţilor români

joi, 04 aprilie 2013, 19:17
2 MIN
 Furtul de tablouri din Olanda: parchetul nu va cere extrădarea suspecţilor români

Parchetul olandez nu va cere extrădarea românilor puşi în cauză la Bucureşti în dosarul furtului spectaculos de tablouri ale unor mari pictori de la un muzeu din Rotterdam (vestul Olandei) în 2012, au anunţat joi surse judiciare, citate de AFP.

”Parchetul din Rotterdam nu intenţionează să ceară extrădarea suspecţilor care sunt în detenţie în România, bănuiţi îndeosebi de furtul unor opere de artă de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam”, a indicat parchetul într-un comunicat de presă.

Şapte tablouri ale unor mari maeştri, inclusiv Matisse, Gaugain, Monet şi Picasso, au fost sustrase în octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal în cursul celui mai spectaculos furt din ultimii circa zece ani. La acea vreme, experţii au estimat valoarea tablourilor furate la o sumă cuprinsă între 100 de milioane de euro şi 200 de milioane de euro.

”Suspecţii vor fi judecaţi în România, deoarece au fost arestaţi în cadrul unei anchete româneşti şi pentru că sunt români”, a adăugat parchetul.

În total, şapte persoane, toate cu cetăţenie română, au fost puse în cauză până în prezent în această anchetă de către poliţia din Olanda şi România.

Patru sunt în detenţie preventivă în România: trei bărbaţi şi mama unuia dintre ei, Olga Dogaru, suspectată de ”complicitate la furt”. Un fost manechin român, Petre Condrat, este inculpat pentru tăinuire de bunuri furate, dar a fost pus în libertate, în timp ce un alt român, care este căutat, face obiectul unui mandat de arestare.

Poliţia olandeză a arestat la rândul său o româncă de 19 ani, Nataşa Timofei, suspectată c-a ajutat ca tablourile să fie ascunse.

Soarta operelor de artă rămâne în continuare misterioasă, chiar dacă o valiză care ar fi servit la depozitarea lor a fost găsită în România, unde o tentativă de vânzare ar fi eşuat. (Agerpres)

Comentarii