N

Hoţii din Păcureţ care au speriat Parisul, verificaţi de poliţiştii francezi dacă au „acţiuni la bursă”

N

vineri, 16 mai 2014, 01:50
3 MIN
 Hoţii din Păcureţ care au speriat Parisul, verificaţi de poliţiştii francezi dacă au „acţiuni la bursă”

\N

Opt ţigani din cartierul Păcureţ au fost interogaţi zilele trecute de ofiţerii francezi care investighează o grupare de hoţi ce a acţionat în zona muzeului Luvru din Paris. Trei ofiţeri judiciari din Franţa s-au deplasat săptămâna aceasta la Iaşi, acolo unde i-au audiat pe ieşeni prin intermediul unei comisii rogatorii cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) din Iaşi. Dintre cei opt ieşeni audiaţi de către francezi, majoritatea au recunoscut că au comis fapte de furt. Niciunul dintre ei nu a fost considerat de anchetatorii ca fiind membri importanţi ai grupării organizate de furt. O singură persoană, care s-a încăpăţânat să nu dea relaţii francezilor, a primit mandat european de arestare şi a fost trimisă în Franţa pentru cercetări.

Hoţii, mână în mână cu paznicii de la Muzeul Luvru

Cei trei ofiţeri francezi au adresat suspecţilor şi o serie de întrebări amuzante pentru omologii lor români. Astfel, susţin surse judiciare, anchetatorii din Paris i-ar fi întrebat, printre altele, pe ţiganii din Păcureţ dacă au acţiuni la bursă, dacă plătesc impozit pe casă sau dacă plătesc la stat impozit pe venit. În final, după ce s-au convins că cei audiaţi nu sunt piese grele la dosar, francezii nu au mai cerut extrădarea lor. O singură persoană, Constantin Neagu, un hoţ destul de cunoscut în cartierul Păcureţ, a fost dus la Curtea de Apel şi arestat în vederea extrădării.

Din informaţiile ce au ajuns şi la anchetatorii români, se pare că gruparea de hoţi din care făceau parte şi ieşeni a acţionat în zona muzeului Lucru începând cu anul 2012, atunci când mai mulţi turişti s-au plâns că li s-au furat portofelele. Complici ar fi fost şi mai mulţi paznici de la muzeul Luvru, care primeau „taxă de protecţie“. În total, ar fi fost comise aproximaiv 200 de furturi, prejudiciul total fiind de 570.000 de euro. „Din materialul probatoriu administrat de autorităţile judiciare franceze rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada august 2012 – decembrie 2013, membrii grupării, acţionând în diferite zone turistice ale Parisului, au săvârşit peste 200 de infracţiuni de furt, profitând de neatenţia victimelor, în special turişti. Membrii grupării, structurată pe mai multe paliere, îşi desfăşurau activitatea infracţională zilnic, într-un mod foarte bine organizat, o singură persoană reuşind să obţină sume de până la 21.500 de euro în doar 15 zile. După comiterea furturilor bunurile şi valorile sustrase erau colectate de liderii grupării şi trimise în România“, au precizat reprezentanţii DIICOT.
Marţi, 13 mai, procurorii au efectuat două percheziţii în municipiul Iaşi şi alte două în judeţul Cluj. De asemenea, au fost puse în aplicare şi două mandate europene de arestare, au mai transmis anchetatorii DIICOT.
 

Comentarii