De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul are patru campioni în afaceri

vineri, 23 octombrie 2015, 01:50
3 MIN
 Iaşul are patru campioni în afaceri

Societăţile Focality, Cotnari SA, Eurotex Company şi Te-Rox Prod Paşcani au fost premiate pentru activitatea desfaşurată anul trecut.

Patru firme din judeţ au fost premiate ieri cu titlul de „Campion în Business”. „Ziarul Financiar” (ZF), cea mai importantă publicaţie de business din România, a premiat ieri la Iaşi cele mai dinamice companii din regiunea Moldova în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Hotelul Internaţional. La categoria companii mici, cu cifra de afaceri cuprinsă între 3 şi 15 milioane de euro, Focality este marea câştigătoare a judeţului Iaşi. Societatea deţinută de omul de afaceri Gabriel Mardarasevici a înregistrat anul trecut un adevărat „boom” pe planul afacerilor.

Astfel, de la 21,8 milioane lei în 2013, Focality a ajuns în 2014 la o cifră de afaceri de 45,5 milioane lei. Mardarasevici tinţeşte însă pentru viitor extinderea companiei în străinătate, îndeosebi pe pieţe emergente din Europa şi Africa. „Meritul pentru acest premiu este al colegilor mei din societate. Pentru viitorul apropiat îmi doresc împreună cu aceştia ca 30-40% din cifra de afaceri a societăţii să fie produsă pe pieţele externe. Totuşi, viitorul nostru şi nu numai depinde foarte mult de conjunctura industriei IT pe plan internaţional. În prezent ne zbatem cu multă ardoare pentru a câştiga cât mai multe proiecte în afara ţării pentru că sunt teritorii unde putem obţine cotaţii mai bune faţă de România pentru aceeaşi muncă depusă”, a declarat Mardarasevici.

La aceeaşi categorie au mai fost premiate în cadrul galei de ieri producătorul de mobilă IMOB SRL din Piatra Neamţ şi DERPAN SRL, societate din Galaţi cu operaţiuni în panificaţie şi patiserie. La secţiunea companii cu cifră de afaceri mai mare de 15 milioane lei, două reprezentante ale judeţului au fost premiate de organizatori: Cotnari SA şi Eurotex Company Târgu Frumos. Directorul Cotnari SA, Constantin Deleanu, consideră că la finele acestui an, compania pe care o conduce va realiza o cifră de afaceri în valoare de 30-31 milioane de euro, mai consistentă faţă de 2014, iar pentru 2016 preconizează un indicator tot în creştere. „Dorim în primul rând să acoperim toată România cu produsele noastre. La ora actuală 90 de procente din afacerile companiei se derulează în ţară. Cred că mulţi investitori se grăbesc atunci când aleg să facă afaceri şi în afară”, a spus Deleanu. Pe de altă parte, producătorul de textile Eurotex Company, deţinut de omul de afaceri Marius Şandru, este unul dintre cei mai reprezentantivi exportatori ai judeţului Iaşi. Compania a făcut anul trecut afaceri de aproape 125 milioane lei, în urma cărora a obţinut un profit net de aproape 11 milioane lei. În prezent, Eurotex Company, pentru care lucrează peste 300 de salariaţi, furnizează textile pentru companii de renume, între care brandul ZARA ori retailerul Carrefour, colaborând anterior şi cu H&M.

Cealaltă companie care a primit titlul de „Campion în Business” la această categorie este Carpathian Springs SA Vatra Dornei, societate care deţine în portofoliu marca de apă minerală „AQUA Carpatica”.  Nu în ultimul rând, tot cu acelaşi prilej, altor şase companii din Moldova, premiate în ediţiile anterioare ale concursului, le-au fost decernate distincţii pentru continuitate. Te-Rox Prod Paşcani, patronată de Doina Cepalis, este una dintre acestea. De asemenea, tot pentru continuitate, a primit o distincţie similară şi Suinprod Roman – parte a holdingului Kosarom construit de Neculai Apostol, Pandora Prod Focşani, respectiv Salbac SA, Electric Plus şi Aerostar, ultimele trei fiind reprezentante ale judeţului Bacău. Evenimentul “Campioni în Business” a fost organizat de ZF împreună cu fondul de investiiţii Enterprise Investors, Banca Comercială Română, firma de consultanţă şi audit PwC şi Fundaţia Triple Helix. Premiile au fost acordate în funcţie de evoluţia cifrei de afaceri, a profitului net, a numărului de angajaţi şi a solidităţii afacerii. În realizarea topurilor au fost selectate doar companiile profitabile deţinute de întreprinzători locali, cu peste 10 angajaţi. 

 

 
 
 
 
 

    

Comentarii