Iaşul, un exemplu naţional în privinţa sistemului de termoficare

marți, 27 septembrie 2016, 01:54
3 MIN

Sistemul centralizat de termoficare de la Iaşi este dat ca un exemplu de bună practică la nivel naţional. În cadrul unei conferinţe care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, pe tema situaţiei termoficării din ţară, participanţii au dezbătut cum pot fi salvate sistemele centralizate din ţară.  

Potrivit reprezentanţilor Veolia Energie, situaţiile din Iaşi, Oradea şi Chişinău au fost prezentate ca modele de succes, „unde rezultatele arată că sistemul centralizat rămâne cea mai eficientă soluţie pentru asigurarea agentului termic”. Falimentul CET la Iaşi ne-a lăsat în braţe o problemă fierbinte. A fost punctul de pornire pe un drum care a salvat termoficarea la Iaşi. Am făcut licitaţie internaţională, iar în 2012 am semnat contractul de delegare a activităţii, iar imaginea termoficării s-a schimbat în bine. Populaţia a început să înţeleagă că termoficarea este soluţia firească în oraşele mari. Într-un viitor apropiat, vom scădea şi tariful la gigacalorie, pentru toate tipurile de clienţi”, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica, prezent la conferinţă.

Iaşul are semnat un contract pe 20 de ani cu Veolia Energie, iar operatorul acţionează în baza unui contract de performanţă, în timp ce Primăria este în continuare proprietarul sistemului de termoficare. În ultimii ani, au fost realizate mai multe investiţii cu fonduri europene ce au dus la creşterea gradului de eficienţă în operarea sistemului. Totodată, în prezent, sunt depuse proiecte cu finanţare europeană de aproape 50 milioane euro, prin care se urmăreşte înlocuirea a 150 km de conducte primare şi secundare. „Am acţionat pe trei direcţii principale, având ca ţintă clientul: eficientizarea producţiei, securizarea portofoliului de clienţi şi dezvoltarea – reconectarea şi conectarea de noi clienţi. În primii ani s-a investit major în cazanul de la Holboca, în turbine, în reţele, exact unde erau probleme. În paralel, s-au desfăşurat proiectele europene, iar rezultatul se vede în numărul foarte mic de avarii din prezent”, a declarat directorul general de la Veolia Energie, Alexandru Teleru.

La rândul ei, Ana-Maria Icătoiu, director comercial şi de comunciare al companiei, a arătat că, înainte de preluarea de către Veolia a sistemului centralizat, în fiecare an „fiecare buletin de ştiri anunţa probleme cu căldura sau sumele enorme care trebuiau plătite de ieşeni pe listele de la asociaţii”. „Tabloul era completat de blocajul complet în comunicarea cu clienţii, care a dus la pierderea încrederii în termoficare şi la debranşări în masă. Astăzi, în schimb, termoficarea centralizată s-a transformat la Iaşi şi a început să câştige încrederea autorităţilor locale şi a ieşenilor”, a explicat Icătoiu.

Reprezentanţii Veolia au amintit şi de campania privind repartizarea corectă a costurilor cu încălzirea, prin care mii de familii din Iaşi şi-au primit înapoi banii plătiţi în plus pe lista asociaţiei de proprietari sau locatari. De asemenea, un alt proiect pilot derulat la Iaşi a vizat contorizarea individuală cu distribuţia pe orizontală în blocurile de locuit. „Este o soluţie aplicată în mai multe oraşe, dar la Iaşi am încercat să mergem în toate cartierele, să se vadă economiile de costuri”, a mai spus Teleru. În plus, în ultimii trei ani, Veolia a racordat la Iaşi zeci de clădiri mari, echivalentul de consum a 100 de blocuri cu 4 etaje.

Comentarii