Ieşenii nemulţumiţi de ideea ridicării unui bloc pe strada Moldovei au câştigat o bătălie

vineri, 07 martie 2014, 02:50
3 MIN
 Ieşenii nemulţumiţi de ideea ridicării unui bloc pe strada Moldovei au câştigat o bătălie

„Pe noi ne interesează să se investească în Iaşi, dar nu într-o manieră în care se tulbură liniştea celor de acolo“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

O primă victorie împotriva blocului care ar urma să se construiască pe strada Mol­dovei a fost obţinută de familiile din zonă. Peste 20 de persoane care locuiesc la casele de pe străzile Moldovei, Cometei şi Malu au contestat proiectul unui bloc cu demisol, parter şi şase etaje care urmează să se ridice pe strada Moldovei, numărul 30. Vice­pri­marul Mihai Chirica l-a primit în audienţă pe unul dintre vecinii indignaţi şi a dispus primele măsuri. Astfel, proiectul nu va trece de comisia de urbanism fără ca reclamaţiile familiilor care locuiesc în zonă să nu fie luate în calcul. Mai mult, viceprimarul Chi­rica a declarat ieri că un bloc de şase etaje nu poate fi autorizat într-o zonă de case de maxim două etaje, mai ales că acestea sunt recent construite. „Mai ales în zonele în care sunt cartiere noi, acolo unde intenţiile de a construi vizează locuinţe foarte înalte comparativ cu construcţiile învecinate le-am propus colegilor de la urbanism să caute o soluţie prin care nici aplicarea principiului primul servit, primul venit nu este totdeauna oportun, dar nici distrugerea liniştii celor care au deja construcţii acolo nu este corectă. Am întrebat la Urbanism care este regimul pe care îl poate permite zona şi mi s-a răs­puns cu maxim două etaje faţă de regimul construit actual“, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Construcţia de pe strada Moldovei, aflată în zona străzii Smârdan, este abia în stadiu incipient. Investitorul a pus un afiş pe gardul terenului la mijlocul lunii februarie în care i-a informat pe vecini de intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru construcţie. Afişul, care între timp a dispărut, arăta că proprietarul urmează să construiască o clădire de şase etaje, cu demisol şi parter, la o distanţă destul de redusă de vecinătăţi. Mai mult, schiţa arăta doar câteva locuri de parcare înghesuite în faţa blocului, 14 la număr, şi încă 35 de locuri prevăzute în subteran. Intenţia investitorului i-a revoltat pe ieşenii care locuiesc la casele din jurul viitorului bloc. Aceştia au depus memorii la Primărie prin care contestă, din punct de vedere urbanistic, tehnic, al traficului, precum şi al nivelului la care se află pânza freatică proiectul. Mai mult, ieşenii au tri­mis adrese şi la alte instituţii responsabile cu avize şi controlele pe urbanism. Aceştia şi-au luat un avocat pentru a-i reprezenta în instanţă în cazul în care PUZ-ul proprietarului va fi aprobat de Primărie. Iniţiatorii proiectului sunt două familii, Gabriela şi Oskar Thomas Trufin alături de Marinela Elena şi Viorel Olaru. Oskar Thomas Trufin ar fi proprietarul terenului pe care l-a cumpărat anul trecut. Acesta a declarat acum câteva zile pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu intenţionează să construiască o clădire înaltă, ci una de maxim patru etaje, chiar dacă schiţa de pe afiş arată altceva. Oficialii din Primărie au întărât ideea că familiile care locuiesc de foarte mulţi ani în zona Smârdan nu trebuie să aibă de suferit prin noua investiţie. „Am propus ca la analiza comisiei de urbanism din care fac parte şi eu să particip şi voi aduce punctul de vedere al cetăţenilor de acolo, sunt peste 20 de oameni. Nu s-a ajuns la PUZ, dar vom ţine cont de părerea celor de acolo. Pentru că o astfel de construcţie îţi tulbură liniştea pe viaţă. Sunt sigur că domnul Trufin nu locuieşte în toate cele şase etaje. Deci el are un interes comercial 100%. Pe noi ne interesează să investească în Iaşi, dar nu într-o manieră în care tulbură liniştea celor de acolo“, a declarat viceprimarul Chi­rica. „Unii exploatează piaţa imobili­ară, dar cu siguranţă mult mai important pentru noi este să rămână într-un regim de înălţime care să nu le strice liniştea celor din jur“, a completat Chirica.

Comentarii