ÎN PREMIERĂ, la Iaşi: Documente din perioada lui Brâncoveanu expuse, la Golia

vineri, 10 octombrie 2014, 17:27
2 MIN
 ÎN PREMIERĂ, la Iaşi: Documente din perioada lui Brâncoveanu expuse, la Golia

Vernisajul expoziţiei „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă” are loc sâmbătă, 11 octombrie, de la ora 11.30, la primul etaj al Turnului Golia

În perioada 11-14 octombrie, ieşenii au ocazia unică de a vedea o expoziţie în premieră la Iaşi cu titlul „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”, care va avea loc în Turnul Golia, la primul etaj.

Vernisajul are loc sâmbătă, începând cu ora 11.30, iar odată cu prezentarea documentelor emise de cancelaria brâncovenească va mai avea loc şi lansarea volumului omagial cu acelaşi nume.

Expoziţia este organizată de Arhivele Naţionale ale României, Serviciul Judeean Iaşi,în calitate de partener al Asociaţiei de Tineret DAR Development Association, cu sprijinul Asociaţiei Centrul de Promovare Turistica” Iaşi, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi şi Centrul Cultural misionar Doxologia.

În cadrul expoziţiei sunt expuse reproduceri ale unor documente emise de cancelaria brâncovenească în perioada 1688-1714, aflate în depozitele Arhivei Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti. Expoziţia îşi propune să convingă publicul interesat de valoarea inestimabilă a miniaturilor din documentele brâncoveneşti, care reprezintă o culme a stilului de ornamentare a actelor de cancelarie, răspunzând cerinţelor boierimii şi domniei care îşi etalau astfel statutul şi bogăţia.

În perioada următoare, expoziţia va ajunge la Târgovişte, Satu Mare şi în sediile Institutului Cultural Român din Bucureşti, Viena şi Istanbul. „Am considerat Iaşul legat prin antiteză de istoria brâncovenilor, considerăm proiectul nostru un demers egal de cinstire al eruditului Cantemir, două personaje istorice emblematice aşezate la răscrucea istoriei”, a menţionat Cristian Brutaru, coordonatorul acestui eveniment. 

Volumul şi expoziţia au fost realizate în cadrul unui proiect al Asociaţiei de tineret cu scop educativ şi cultural, DAR Development Association, finanţat de Ministerul Culturii prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect ce se desfăşoară în perioada mai – noiembrie 2014. 

Comentarii